ManşetTürkiye

Erdoğan yangın bölgesinde: 4 bin hektar yandı, idam tartışılmalı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris’teki yangın bölgesinden son durumla ilgili açıklamalar yaptı. Yangının büyük ölçüde kontrol alındığını belirten Erdoğan, yangın çıkaranlara verilen cezalar ile ilgili “Ucu idama mı dayanıyor? Olmalı” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

  • 21 Haziran 2022 tarihinde Marmaris’te orman yangını çıkmıştır. Müdahale ile yangının daha da büyümesi engellendi. 15 uçak, 46 helikopter söndürme çalışmalarında görev aldı.
  • AFAD’ın koordinesiyle başka illerden 271 araç görevlendirmesi yapıldı. Avrupa Sivil Koruma Mekanizması ile Romanya ve İsrail’den hava aracı desteği talebinde bulunuldu ancak ihtiyacımızın olmaması nedeniyle kabul edilmedi. Azerbaycan’dan bir uçak ve Katar’dan 3 helikopter iştirak etti. Orman Genel Müdürlüğü 14 uçak, 25 helikopter ile çalışmalarını sürdürdü.
  • Sağlık ekiplerimiz tarafından 47 kişiye müdahale edilmiş, hastanelerden taburcu edilmiştir. Sağlık Bakanlığı, 35 araç ve 135 personel ile müdahalede bulunmaktadır.
  • Yangının daha da büyümesini engelledik. 15 uçak, 46 helikopter söndürme çalışmasında görev aldı. İlk andan itibaren yapılması gerekenler yapıldı. Can kaybı yok, 47 yaralı tedavi altına alınmıştır. Dalaman, Fethiye, Köyceğiz ve Seydikemer’de çıkan orman yangınları kontrol altına alındı. Yangında can kaybımız yok.

‘Ağaçlandırma çalışmalarımızı başlatacağız’

Orman uzmanlarının aksine görüşlerine ve yanan ormanlık alanları ağaçlandırmanın fayda yerine zarar verebileceği yönündeki uyarılarına rağmen, Erdoğan, yanan alanlarda hemen fidan dikme çalışmalarına başlanacağını söyledi:

“İlk etapta 2 bin hektardı, daha sonra 3 bin hektara çıktı. Son anda 4 bin hektarı özellikle buldu. Şu an itibariyle 4 bin hektarın kontrol altına alınmasıyla, soğutmayla bunları bir an önce küçültüp, bir taraftan ekime başlayacağız. Ağaçlandırma çalışmalarımızı başlatacağız. Geçen yıl Muğla, Antalya, Alanya’da yaşadığımız bu olaylarla durmadık hemen dikimlere başladık. Şu anda oralar çok farklı bir hale geldi. Burada da şimdi aynı uygulamayı yapacağız. İnşallah bu bölgedeki sıkıntıyı da süratle gidereceğiz.”

‘Ucu nereye dayanıyor, idama mı, olmalı’  

Yangına sebep olan kişi tutuklandığını bildiren Cumhurbaşkanı, ” Sadece ormanlar değil hayvanlar da bu yangından zarar görüyor. Caydırıcı bir ceza, ben de diyorum ki, ucu nereye dayanıyor, idama mı, idam. Olmalı… Sultan Fatih ne diyor, ‘Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynun vururum. ‘ Bu iş o kadar önemli. Ormanları yakıyor, ormanlarla beraber hayvanlar da yanıyor. Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde etraflıca durmalıyız” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.