EnerjiManşetTürkiye

Erdoğan duyurdu: 2’nci ve 3’üncü nükleer güç santrali için hazırlıklara başlanacak

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Hizmet Binası ve Yapımı Tamamlanan Enerji Santrallerinin Açılış Töreni’ne katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin çalışmalarının devam ettiğini kaydetti ve Akkuyu’nun hemen ardından 2’nci, hatta 3’üncü nükleer güç santrali için hazırlıklara başlanacağını belirtti.

‘Nükleer enerjiyi ülkemize kazandırmakta kararlıyız’

“Her biri 1200 megavat güce sahip 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat kapasiteli olarak planladığımız santralimizle ilgili çalışmalar devam ediyor” diyen Cumhurbaşkanı, 2’nci ve 3’üncü nükleer güç santralleri hazırlıklarıyla ilgili de şunları söyledi:

Böylece Türkiye’yi dünyada nükleer enerjiyi işleyen ve kullanabilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına dahil etmiş olacağız. Akkuyu’nun ardından süratle 2’nci, hatta 3’üncü nükleer güç santralimiz için hazırlıklara başlayacağız. Her ne kadar çevrecilik adına sokakları yakıp yıkanlar, attığımız her adım gibi bunu da eleştirseler de biz nükleer enerjiyi ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Dünyanın 32 ülkesinde 443 nükleer güç santrali halen faaliyetteyken ‘Türkiye nükleer enerjiye sahip olmasın’ demek ihanet değilse gaflettir. Ülkemizin temiz nükleer enerjiye ulaşma çabalarını dile dolayanların, çevre duyarlılığından ziyade başka gündemlerle hareket ettiği açıktır.”

‘İklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir katkı’

Erdoğan, Akkuyu’nun hizmete girmesiyle hem ülkenin nükleer enerji ihtiyacının karşılanacağını hem de iklim kriziyle mücadelede önemli bir adım atılacağını ileri sürdü:

Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığına, Türk milletinin refahına dair yüreğinde zerre kadar hassasiyeti olanın nükleer enerjiye karşı çıkması mümkün değildir. Burada asıl sorgulanması gereken, Türkiye’nin bu adımı neden 20-30 sene evvel atmadığıdır. Dünyanın özellikle 60 yıldan fazla süredir kullandığı bu imkana bizim bu kadar geç kavuşuyor olmamız ülkemiz adına büyük bir kayıptır. Akkuyu’nun hizmete girmesiyle hem ülkemizin bu eksikliğini giderecek hem de iklim değişikliğiyle mücadelemize önemli bir katkı sağlamış olacağız.”

‘Marjinal örgütler burada da piyasaya sürülüyor’

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye düşmanlarına piyonluk yapanlara rağmen” yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını azami düzeyde kullanmaya devam edeceklerini kaydetti:

Özel sektörümüzün de yatırımlarıyla, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji sepetimizdeki payını her geçen gün arttırıyoruz. Allah’ın ülkemize bir lütfu olan akarsulardan, güneşten, rüzgardan en etkin şekilde faydalanmanın gayreti içindeyiz. Bugün rüzgar türbinleri Türkiye’nin dört bir yanını kuşatırken, rüzgardan elektrik üretiminde ardı ardına rekor kırıyoruz. Artık vatandaşlarımızın binalarının çatılarına yerli üretim güneş panelleri kurarak kendi enerjisini üretebildiği bir dönemi yaşıyoruz.

Ancak sermaye düşmanlığı, anti-emperyalizm, yerli kaynaklarımızdan yararlanma çabalarını engellemeyi çevrecilik zanneden marjinal örgütlerin burada da piyasaya sürüldüğünü görüyoruz. Dünyanın en temiz enerji kaynaklarına karşı çıkmanın çevre ile bir ilgisi olmadığı açıktır. Nasıl ağaç bahanesiyle vizyon projelerimize kastedenlere fırsat vermediysek, çevre diyerek enerji hamlemizi dinamitlemeye çalışanlara da meydanı boş bırakmayacağız. Türkiye düşmanlarına piyonluk yapanlara rağmen, ülkemizin yerli ve yenilenebilir kaynaklarını azami düzeyde kullanmaya devam edeceğiz.”

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.