COP26İklim KriziManşet

Erdoğan COP26’ya gitmiyor: Sebepleri güvenlikle ilgili talepler ve Biden görüşmesi

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 zirvesinin ardından Birleşik Krallık‘ın Glasgow kentinde dün başlayan 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı‘na (COP26) geçmesi beklenirken, Türkiye‘ye geri döndü.

Erdoğan’ın protokol ve güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye’ye döndüğü söylenirken, Erdoğan’ın Glasgow’daki asıl amacının ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek olduğu ve bu görüşmeyi Roma’da yaptığı için de yurda döndüğü kaydedildi.

Erdoğan ve beraberindekiler, özel uçak “TUR” ile, dün saat 00.20’de Atatürk Havalimanı‘na indi.

Bazı taleplerin karşılanmaması etkili

Erdoğan’ın Türkiye’ye dönmesiyle ilgili Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, bunun nedeninin Erdoğan’ın protokol ve güvenlikle ilgili taleplerinin Birleşik Krallık tarafından karşılanmaması olduğunu kaydetti:

Cumhurbaşkanı’nın zirveye katılmadan dönmesinin temelinde protokol ve güvenlikle ile ilgili Türkiye’nin taleplerinin İngiltere tarafından tam olarak karşılanmaması var. Güvenlik için istenen araç sayısı ve güvenlik ile ilgili diğer bazı taleplerimizin tam olarak karşılanmaması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir karar aldı. Bizim açımızdan da önemli olan böyle bir zirveye katılmayı çok önemsiyorduk ama bunun yapılması gerekti.”

‘Erdoğan’ın gündemi iklim krizi değil’

Erdoğan’ın Biden ile Glasgow’da düzenlenecek olan BM İklim Zirvesi’ne katılma motivasyonunun Biden ile görüşmek olduğu, ancak G20 zirvesinde bir araya gelmeleri sonucu COP26’ya gitmekten vazgeçtiği de kaydedildi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da Erdoğan’ın Glasgow programını iptal etmesinin nedeninin Roma’da Biden’la görüşmesinin kendisi için yeterli olduğundan kaynaklı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Erdoğan’ın gündemi iklim krizi değil, hiçbir zaman da olmadı. İklim krizi, ülkemiz, gezegenimiz, geleceğimiz için yaşamsal bir konu. Ancak Erdoğan için yaşamsal değil. Çünkü iklim krizi, onun iktidarını pekiştirmesi, iç politikada esip gürlemesi, toplumsal parçalanma yaratması ya da tabanını konsolide etmesi için uygun bir konu değil. Roma’da Biden ile sonunda görüşebildi. Bu da ona yetti. ‘Dünya için son şansımız’ olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı bu konferansa ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Çünkü onun anladığı anlamda dünya lideri olmak tam da bunu gerektirir! Utanıyoruz.”

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.