Erdoğan Bayraktar, Günün Fosili seçilmenin hesabını mecliste verecek

BM iklim müzakereleri sırasında aktivistlerin Türkiye’ye ‘Günün Fosili’ ödülünü vermesi Meclis’te soru önergesi olarak gündeme gelecek.

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın ikinci gününde iklim aktivistleri, Türkiye’ye “günün fosili” ödülünü layık gördü.

Konuyu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi haline getiren Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Türkiye’nin diğer ülkeler nezdindeki itibarının artırılması gerekçesiyle Kyoto Protokolüne taraf olduğunu hatırlatarak, “günün fosili” seçilmenin bu itibara zarar verip vermediğini sordu.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un verdiği soru önergesi ile ilgili yaptığı basın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

1. İklim değişikliği nedeniyle, tarım ürünlerinde hasat düşmeleri, orman yangınları, büyük kuraklıklar, sel felaketleri gibi önemli dorunlar yaşanırken, yenilenebilir enerji yerine kömür gibi fosil yakıtlara yatırım yapmak, Kyoto Protokolü ilkelerine ters düşmüyor mu? Bakanlığınızın bu konudaki görüşleri nelerdir?

2. “Günün Fosili” ödülünün sahibi olmak konusunda ne düşünüyorsunuz?

3. Türkiye, diğer ülkeler nezdinde prestijini ve güvenilirliğini artırmak amacıyla Kyoto Protokolü’ne katıldığına göre, Türkiye’nin taahhüt ettiği ilkelere aykırı davranması ve “günün fosili” ödülü alması, bu prestij ve güvenirliğe zarar vermiyor mu?
4. Bakanlığınızın, karbon emisyonunun azaltılması ve doğal yakıtların hızlı tüketilmesinin çevreye verdiği zararlar konularında bir çalışması var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir?

5. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın 2012 yılını Kömür Yılı ilan etmesine karşı herhangi bir itirazınız olmuş mudur?”

(Ntvmsnbc, Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR