Erdoğan açıkladı: Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin en fazla etkilediği yerlerden biri olan Kastamonu Bozkurt’u ziyaret etti ve burada selle ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Genel hayata etkili afet bölgesi olarak burayı da ilan ediyoruz. Kastamonu, Bartın ve Sinop” ifadelerini kullandı.

‘Felaketin ilk anından itibaren sizlerle beraberiz’

Cumhurbaşkanı, ABD, Kanada ve Almanya gibi ülkelerin de doğal afetlerle boğuştuğunu, devlet olarak felaketin ilk anından itibaren vatandaşlarla birlikte olduklarını kaydetti:

Bartın’daki kayıp vatandaşımızı arama çalışmaları sürüyor. Yaralı vatandaşlarımızın tedavileri devam ediyor. Dünyanın pek çok yeri gibi ülkemiz de tabii felaketlerle boğuşmaktadır. ABD’si de, Kanada’sı da, Almanya’sı da böyle. Bu tür felaketlerle boğuşuyorlar. Bir felakettir gidiyoruz. Bunlarla boğuşurken en az hasarla bu felaketleri atlatalım.

Ülkemizin güneyinde eşi benzeri olmayan orman yangınları yaşadık. Karadeniz’in doğusunda yaşananları biliyorsunuz. Doğu Karadeniz’de epeyce ilçemizde selin yol açtığı sıkıntılarla mücadele ettik. Kastamonu ve çevresinde yaşanan felaketlerde hayatını kaybeden, zarar gören vatandaşlarımızın üzüntüsü, milletimizin ortak üzüntüsüdür. Devlet olarak felaketin ilk anından itibaren sizlerle beraberiz. AFAD başta olmak üzere Kızılay’ımız da araç gereçleriyle burada. Aşından yemeğine ne gerekiyorsa hepsini yaptık, yapıyoruz, yapacağız.”

Üç il afet bölgesi ilan edildi

Cumhurbaşkanı, Kastamonu, Bartın ve Sinop’un afet bölgesi ilan edildiğini şöyle duyurdu:

Selden etkilenen Ayancık Devlet Hastanesi’ndeki hastaların tamamı diğer hastanelere nakledilmiş veya evlerine ulaştırılmıştır. Öğrenci yurtları hazır tutulmaktadır. Ulaşımı aksayan yerler için alternatif güzergahlar üzerinde çalışılmaktadır. Elektrik kesintisi olan yerler için çalışmalar sürüyor. Su kesintisi yaşanan yerlerde altyapı onarım çalışmaları başladı.

Mobil istasyonlar ihtiyaç duyulan yerlere gönderilmiştir. Hasar tespit çalışmaları 3 ilimizde 120 ayrı ekiple yürütülmektedir. Kredi desteğinden vergi ertelemesine kadar tüm tedbirleri almış durumdayız. Bugüne kadar depremden sele ve yangına kadar yaşamış olduğumuz her hadisede Türkiye’de hiç kimsenin sahipsiz olmadığını dosta düşmana gösterdik. Genel hayata etkili afet bölgesi olarak burayı da ilan ediyoruz. Kastamonu, Bartın ve Sinop.”

‘Bu afetlerden büyük oranda kurtulduk’

ABD’nin Rusya’nın yangınların altında kalkamadığını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin 20 gün olmadan bu afetlerden büyük oranda kurtulduğunu ileri sürdü:

Bu arada diğer afet bölgelerinde de ifade ettiğim gibi aynısını söylüyorum genel hayata etkili afet bölgesi olarak burayı da ilan ediyoruz. Kastamonu, Bardın ve Sinop. Tabii felaketler ülkelerin ve milletlerin birlik, beraberlik, dayanışma, paylaşma azletlerinin öne çıktığı dönemlerdir. Bu işin siyaseti olmaz. Fakat bakıyorum ki bazı kanallarda siyasetle alakası olmayan tipler çıkıyor.

Tüm bu afetlerin neyi nasıl götürdüğünden haberi olmayanlar çıkıyor. İleri geri konuşuyorlar. Bugüne kadar bir gramlık iş üretmemiş olanlar ileri geri konuşuyorlar. Onların bu şekilde yaklaşımı bizi üzmez. Böyle bir zamanda bir olmamız lazım beraber olmamız lazım iri olmamız lazım diri olmamız lazım, kardeş olmamız lazım milletçe bu milleti ayağa kaldırmamız lazım. Ama onlar bakıyorsunuz hala gelip Erdoğan’a ben nasıl vurayım da ona yara vereyim dertleri bu. Yara veremezsiniz biz bu milletle beraberiz. Milletimizle beraber de bu yola devam edeceğiz. Biz bir ölür bin diriliriz. İnşallah şu afetleri de aşıyoruz aşacağız. İşte Antalya, Manavgat, Burdur her yeri gördünüz. ABD’si Rusya’sı yangınların altından kalkamadılar hala. Biz 20 günü bulmadan buralarda bu afetlerden büyük oranda kurtulduk.”

‘Küllerimizden ayağa kalkacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hasarların onarılması ve zararların karşılanması için yürütülen çalışmaları yakından takip edeceklerini de kaydetti:

Ormanlarımız yandı, bitmedik ki, şimdi 19 senede biz bu ülkede 5,5 milyar fidan değil ağaç diktik. Nasıl diktiysek yine dikeceğiz. Küllerimizden ayağa kalkacağız. Bu işi de biz başaracağız. Dikili bir fidanları yok onların bu ülkede. Şimdi ise konuşuyorlar, ne yangın bölgelerine ne sel bölgelerin giderler. Oturdukları yerden gazel okurlar. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemi başarıyla geride bıraktığımızda artık bu ülkenin ve insanlarının önünde yepyeni bir dönem başlayacaktır.

Ülkemizin kutlu yürüyüşünü baskı, terör, tuzak ve kumpasla engelleyemeyenler son günlerde kin ve nefret siyaseti ile bizi birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. İnşallah bu kirli senaryoyu da çöpe atacağız. Hasarların onarılması ve zararların karşılanması için yürütülen çalışmaları yakından takip edeceğiz.”

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi