ManşetTürkiye

Erciş Belediye Başkanı: Çok sayıda ölü var!

0

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açıklamaya göre Van’ın Tabanlı ilçesinde 6,6 şiddetinde ve 30 saniye kadar süren deprem oldu. Kent merkezinde 7 katlı bir bina çöktü, vatandaşlar enkaz altında kaldı. Depremin ardından Van’ın Gedikbulak ve Halkalı ilçesinde 5.5, Ilıkaynak ilçesinde 5,4, Edremit ilçesinde 4,6 şiddetinde artçı depremler meydana geldi.

Deprem Hakkari, Şırnak, Erzurum, Bitlis’te ve çevre illerde de hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden yapılan ilk açıklamaya göre 6,6 şiddetindeki deprem için Kandilli Rasathanesi Van Merkezi’nden yapılan açıklamada ise büyüklüğün ABD’den yapılan açıklamanın doğru olduğu ve 7,3 olduğu bildirildi. ABD haber ajansı Reuters’ın açıklamasına göre; Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezi depremin şiddetini 7,3 olduğunu söyledi. Uzmanlar meydana gelen depremin 5-6 atom bombası büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şerif Barış, Kandilli ile ABD’den gelen bilgilerin farklılıklarının ölçüm farklılıklarından olabileceğini söyledi.

Binalar yıkıldı

Iğdır’dan Hakari’ye Van’dan Şanlıurfa’ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışması başlatıldı. Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor.

Prof. Tüysüz: Hasar fazla olabilir

Deprem uzmanı Prof. Okan Tüysüz, bölgede çok hareketli faylar olduğunu ve geçmişte de önemli depremler yaşandığını belirterek, “Bölgede 6.5 büyüklüğünde bir deprem her 50 yılda bir olabiliyor. Deprem üretmeye uygun bir bölge. Bizim açımızdan şaşırtıcı değil.

6.6 önemli bir deprem. 6.5’tan sonra zeminde önemli deformasyonlar ve kaymalar oluşuyor. Hasarın fazla olmasını beklediğimiz bir durum” dedi.

Bu büyüklükte bir depremin arkasından çok sayıda artçı deprem meydana gelebileceğine dikkat çeken Tüysüz, hasarlı yapılara girilmemesi uyarısı yaptı.

“Çöken ev gördüm”

Van’da depremi yaşayan vatandaşlardan Cengiz Çakır, CNN Türk’e bağlanarak, olay sırasında Van Merkez’de olduğunu ve herkesin panik halinde sağa sola koşuştuğuu söyledi. Çakır, “Ben merkezdeydim. Bir anda millet koşmaya başladı. Valiliğin önünde çöken bir ev gördüm. Ambulanslar sürekli sirenler çalıyordu. Tahmin ediyorum yaralıları taşıyorlardı” dedi.

Van Belediye Başkanı: Can kaybı yok!

Van Belediye Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre; kent merkezinde birkaç binada çökmelerin olduğu ve bazı binalarda da çatlamalar meydana geldiğini; can kaybının olmadığını açıkladı. Köylerden henüz bilgi alınamadığı söyleyen Belediye Başkanı, telefon hatlarının kullanılamadığını ve karayolu ulaşımının da yoğunluk nedeniyle kitlendiğini bildirdi.

Van Havaalanı depremde hasar gördüğü gelen bilgiler arasında. Uçaklar Erzurum Havaalanı’na yönlendiriliyor.

Erciş Belediye Başkanı: Çok sayıda ölü var!

Van’ın Erciş ilçesi Belediye Başkanı çok acil yardım beklediklerini ve çok sayıda ölü olduğu bildirdi. Erciş Devlet Hastanesi’nin ağır hasar aldığını, acil olarak ambulans ve çadır beklediklerini söyledi.

Beşir Atalay: Tüm kurumlar alarma geçti

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tüm kurumların alarm durumuna geçtiğini belirterek, afet yönetiminin Van’da toplanacağını açıkladı. Van’da meydana gelen depremi haber alan Başbakan Tayyip Erdoğan, Van’a hareket etti.

Başbakan Erdoğan, tüm bakanlarına bölgeye hareket etme talimatı verdi.

Afet Acil Durum Yönetimi, özel şirketlerin de bölgeye intikal etmesini isteyerek, gerek yardımın verilmesini istedi.

Devlet Afet Acil Durum’un elindeki tüm helikopter, uçak ve ambulanslar bölgeye doğru harekete geçti.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Van’da pek çok binanın yıkıldığı ve çok sayıda ölen olduğunu bildirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.