EğitimManşetTürkiye

Erasmus öğrencileri mağdur: Hibe kesintisi öğrenciler yurtdışına gittikten sonra duyuruldu

0
Fotoğraf: Shutterstock

Üniversiteler, Erasmus hibelerinin bir dönemlik ya da iki dönemlik değil en fazla 2 buçuk aylık verileceğini öğrenciler yurtdışına gittikten sonra duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) tarafından üniversite öğrencilerine Avrupa’da bulunan üniversitelerde bir ya da iki dönem eğitim alma imkanı sağlayan Erasmus programına her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den binlerce öğrenci katılmıştı.

Ancak hibelerin kesintiye uğraması öğrencileri zor durumda bıraktı. Öte yandan kesilen hibelerin ne zaman verileceği bilgisine de ulaşamayan öğrenciler sosyal medyada tepki gösterdi.

‘Öğrencileri fakirliğe mahkum ettiler’

Kaan Sarıkaya isimli sosyal medya kullanıcısı konuyla ilgili  “Gazetecilerin dikkatini çekmek isterim: Bu yıl Erasmus hibelerinin -çoğu öğrenci de programlarına gittikleri ülkede çoktan başlamışken- bir dönemlik ya da iki dönemlik değil en fazla 2 buçuk aylık verileceği sırayla bütün okullar tarafından cuma günü öğrencilere haber verildi” dedi.

Sarıkaya açıklamasında “Türkiye Ulusal Ajans’ı binlerce Türk öğrenciyi gittikleri ülkelerde sözleşmelerini, taahhütlerini çoktan imzalamışken elde etmeyi hak ettikleri hibenin yarısını bile veremeyeceğini bir cuma günü atılan maille bildirerek Avrupa’nın ortasında fakirliğe mahkum etti” ifadelerini kullandı.

Paylaşımının devamında ise “Türkiye’de ekonomik sıkıntılarla, barınma problemleriyle uğraşan parlak öğrencilerimiz gittikleri Avrupa ülkelerinde de T.C hükümeti tarafından skandal biçimde yalnız bırakıldılar” tepkisini gösterdi.

’12 aylık kira sözleşmemi yaptım’

Güleycan Genç isimli Erasmus öğrencisi ise 12 aylık kira sözleşmesi yaptığını belirterek, İTÜ’ye “Çoktan 12 aylık kira sözleşmemi yaptım ben. Nasıl karşılayacağım? Nasıl koskoca İTÜ sözünün arkasında duramıyor? O zaman neye, hangi bütçeye güvenip bu kadar öğrenciyi gönderiyorsunuz Erasmus’a?” sözleriyle tepki gösterdi.

İTÜ’den açıklama: Sorumlu biz değiliz

Kronos’un haberine göre İTÜ Erasmus Ofisi ise konuya ilişkin açıklamasında bu durumdan Avrupa Komisyonu, Türkiye Ulusal Ajansı ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sorumlu olmadığını söyledi. Ancak sorumlunun kim olduğunu ve sorunun nasıl çözüleceğini söylemedi.

Açıklamada hibe miktarlarında geçen yıla göre ciddi azalma meydana geldiği belirtilerek “Hibe dağıtım sonuçları ve kurumların 2021 dönemi bütçeleri incelendiğinde, tüm üniversitelerin hibe miktarlarında olduğu gibi İstanbul Teknik Üniversitesine tahsis edilen hibe miktarında da geçmiş yıllara kıyasla önemli oranda azalma olduğu görülmektedir. İlan edilen bütçe, İTÜ olarak talep ettiğimiz bütçenin oldukça altında kalmıştır” denildi

‘Ödeme yakın zamanda yapılamayacak’

Bütçenin kurum hesabına yakın zamanda aktarılmayacağı için hibe ödemelerinin yakın zamanda yapılamayacağı belirtilen açıklamanın devamında ise şunlar söylendi:

“Türkiye Ulusal Ajansı tarafından ilan edilmiş olan bütçenin artması ve olası hareketlilik iptalleri sonucunda bütçemizde yeterli miktar kalması durumunda, öğrencilerimize tahsis edilen hibe miktarı 2,5 aydan 5 aya kadar arttırılabilecektir. Her durumda, iki dönem hareketlilik gerçekleştirecek öğrencilerimizin hareketliliklerinin ikinci dönemi için hibe ödemesi yapılamayacaktır.”

AB Türkiye Delegasyonu: Sorumlu Türkiye Ulusal Ajansı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ise “Türkiye’de Erasmus Programı’nın uygulanması Türkiye Ulusal Ajansı’nın sorumluluk alanına girmektedir” açıklamasını yaptı.

Türkiye Ulusal Ajansı’nın aynı zamanda AB tarafından tahsis edilen fonların yönetiminden sorumlu olduğu belirtilen açıklamada “AB Türkiye Delegasyonu, söz konusu soruna ve aynı zamanda programa katılan Türk öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere öngörülen çözümlere ilişkin daha fazla bilgi almak amacıyla Ulusal Ajans ile temasa geçmiştir” dedi.

Açıklamanın devamında “Bu itibarla, Avrupa Birliği Komisyonu Merkez Teşkilatı ve Türkiye’deki resmi makamlarla istişare halinde konuyu yakından takip etmekteyiz” ifadeleri kullanıldı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.