İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin CHP’li Enis Berberoğlu hakkındaki yeniden yargılama ve infazın durdurulmasına yönelik kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Berberoğlu CHP İstanbul Milletvekilliği görevine geri dönmüş oldu.
Berberoğlu, TBMM üyeliği düşürülüp de, mahkeme kararıyla yeniden milletvekilliği sıfatını kazanan ilk siyasetçi olduğu için, bu konuda “içtihat” oluşmuş oldu.
Öte yandan Berberoğlu, dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanarak Adalet Bakanlığı‘na gönderilen fezlekeye itiraz etti. Berberoğlu’nun avukatları tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, hazırlanan fezlekenin hukukun temel ilkelerine aykırı olduğu belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
“9 Şubat 2021 tarihli fezlekenin hukukun temel ilkelerine, aleyhe değiştirme yasağı kuralına, usul ve yasaya bariz şekilde aykırı olması sebebiyle keyfilik içeren, müvekkile karşı husumet güdüldüğünün ve objektiflikten uzaklaşıldığının ispatı niteliğinde olan işbu fezlekenin bila ikmal iadesinin istenerek usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenmesi talebidir” denildi.
Usul ve yasaya uygun yeni bir fezleke düzenlenerek TBMM’ye gönderilmesi istenen dilekçede, 2016 yılından beri süren yargılamada evrensel hukuk kurallarının, anayasal ilkelerin, ceza yargılamasındaki usul ve esasların birçok kez ihlal edildiği de vurgulandı.
Ne olmuştu?
Anayasa Mahkemesi (AYM), eski CHP milletvekili Berberoğlu’nun, AYM’nin daha önce verdiği hak ihlâli kararının yerel mahkeme tarafından uygulanmaması üzerine yaptığı ikinci başvuruyu 21 Ocak’ta görüşmüş, kararını yineleyerek oy birliğiyle “hak ihlâli var” demişti
Bunun üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Şubat’ta Berberoğlu için Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “hak ihlali” hükmüne uyulmasına karar verdi. AYM’nin kararının bağlayıcı olduğunu vurgulayan mahkeme heyeti, Berberoğlu’nun yeniden yargılama talebinin kabulüyle infazın durdurulmasına ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 20 Eylül 2018 tarihli kararının kesinleşmiş olması nedeniyle Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verildiğinden “kesinleşmiş hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına” hükmetti.