Kültür-SanatManşet

Engin Cezzar hayatını kaybetti

0

Tiyatro oyuncusu Engin Cezzar geçirdiği kalp krizi sonucunda 82 yaşında hayatını kaybetti. Engin Cezzar 2011’de felç geçirmiş ve yatağa bağımlı hale gelmişti.

Robert Kolej’den mezun olan Cezzar tiyatro çalışmalarına burada başladı. ABD’de Yale Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde öğrenimine devam eden Cezzar, 1957- 1959 yılları arasında Actors’ Studio’da Lee Strasberg’in öğrencisi oldu. 1958’de Piscator Workshop tiyatrosunda Kafka’nın “Mezar Bekçisi” oyununda başrol oynadı. 1959’da Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Muhsin Ertuğrul’un sahneye koyduğu ünlü Shakespeare oyununda Hamlet rolüyle dikkati çekti.

1962’de Gülriz Sururi ile birlikte Engin Cezzar-Gülriz Sururi Tiyatrosu’nun kuran sanatçı, başta Haldun Taner’in Keşanlı Ali’si olmak üzere pek çok rolle ülkenin en sevilen tiyatro oyuncularından biri oldu.

1968’de Gülriz Sururi ile evlendi. Engin Cezzar-Gülriz Sururi Tiyatrosu’nun ünlü oyunları arasında “Tütün Yolu”, “Çikolata Sevgilim”, “Aklın Oyunu”, “Kaldırım Serçesi”, “Othello” ve “Keşanlı Ali Destanı”sayılabilir. Cezzar ayrıca Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Antalya Devlet Tiyatrosu’nda oynadı. Cezzar son olarak Gülriz Sururi’nin yeniden kaleme aldığı “Ayşe Opereti”ni yönetti.

Engin Cezzar’ın yakın arkadaşı olan ünlü Amerikalı yazar ve aktivist James Baldwin’le mektuplaşmaları Dost Mektupları başlığıyla YKY tarafından yayımlanmıştı.

 

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.