Enerji şirketleri gözlerini kaya gazına dikti

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell işbirliği ile Diyarbakır’da kaya gazı sondajına başlanması, uluslararası enerji firmalarının gözlerini Türkiye’ye dikmesine neden oluyor.

Anadolu Ajansının haberine göre, çok uluslu enerji şirketleri başta Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere Trakya ve İç Anadolu’da kayagazı arama çalışmalarına başlamak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kapısını aşındırmaya başladı.

Yeraltına tazyikli su enjekte edilerek, doğal gazın varolduğu kayaların patlatılmasıyla ortaya çıkan bu yeni enerji sisteminin insan ve tabiata verdiği zarar henüz bilimsel olarak ortaya çıkmadı. Bu duruma rağmen dünyanın önde gelen fosil yakıt üreticilerinden ABD, Çin, Avusturalya ve Polonya gibi ülkelere varolan fosil yakıt tüketimine devam ederken, kaya gazı konusunda da çalışmalara başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın tahminlerine göre, Türkiye’nin 0,4 trilyon metreküplük kaya gazının, Güneydoğu Anadolu’nun başta olmak üzere, Trakya ve Orta Anadolu’daki bazı sahalarda da bulunduğu söyleniyor. Maden Tetkit Arama Müdürlüğü’nün çalışmalarının ardından Konya ve Niğde’de tespit edildiği söylenen rezervlerin çıkartılması için Shell başta olmak üzere kaya gazı üretimi alanında faaliyet gösteren çok uluslu şirketler, art arda Bakanlığın kapısında görünmeye başladı.

AA’ya açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, kaya gazı ve kaya petrolü (oil shale) konusuna yoğunlaşan ABD’li, Kanadalı ve İngiliz şirketlerin Türkiye’deki kaynaklarla ilgilendiğini belirterek, söz konusu şirketlerin mevcut sismikleri etüt etmeye başladığını söyledi.

(AA, Yeşil Gazete)


 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

EN ÇOK OKUNANLAR