Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell işbirliği ile Diyarbakır’da kaya gazı sondajına başlanması, uluslararası enerji firmalarının gözlerini Türkiye’ye dikmesine neden oluyor.
Anadolu Ajansının haberine göre, çok uluslu enerji şirketleri başta Güneydoğu Anadolu bölgesi olmak üzere Trakya ve İç Anadolu’da kayagazı arama çalışmalarına başlamak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kapısını aşındırmaya başladı.
Yeraltına tazyikli su enjekte edilerek, doğal gazın varolduğu kayaların patlatılmasıyla ortaya çıkan bu yeni enerji sisteminin insan ve tabiata verdiği zarar henüz bilimsel olarak ortaya çıkmadı. Bu duruma rağmen dünyanın önde gelen fosil yakıt üreticilerinden ABD, Çin, Avusturalya ve Polonya gibi ülkelere varolan fosil yakıt tüketimine devam ederken, kaya gazı konusunda da çalışmalara başladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın tahminlerine göre, Türkiye’nin 0,4 trilyon metreküplük kaya gazının, Güneydoğu Anadolu’nun başta olmak üzere, Trakya ve Orta Anadolu’daki bazı sahalarda da bulunduğu söyleniyor. Maden Tetkit Arama Müdürlüğü’nün çalışmalarının ardından Konya ve Niğde’de tespit edildiği söylenen rezervlerin çıkartılması için Shell başta olmak üzere kaya gazı üretimi alanında faaliyet gösteren çok uluslu şirketler, art arda Bakanlığın kapısında görünmeye başladı.
AA’ya açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, kaya gazı ve kaya petrolü (oil shale) konusuna yoğunlaşan ABD’li, Kanadalı ve İngiliz şirketlerin Türkiye’deki kaynaklarla ilgilendiğini belirterek, söz konusu şirketlerin mevcut sismikleri etüt etmeye başladığını söyledi.
(AA, Yeşil Gazete)