Dünya

Endonezya’nın başkenti Cakarta’nın geleceği belirsiz

0
Cakarta kent merkezi sel sularına teslim - 17 Ocak 2013

Cakarta kent merkezi sel sularına teslim - 17 Ocak 2013

Ocak ayının ortalarında yaşanan sel felaketi nedeniyle en az 26 kişinin öldüğü ve 103 bin kişinin evsiz kaldığı Endonezya’nın başkenti Cakarta’nın geleceğine dair soru işaretleri büyüyor. Sel felaketinden 10 milyon nüfuslu kente yaşayan insanların %30’u ve kent merkezi de etkilenmişti.

Güneydoğu Asya’nın yalnızca nüfus olarak değil ekonomik olarak da en büyük kenti olan Cakarta’nın %40’ı deniz seviyesinin altında bulunuyor.

Cakarta'da sel nedeniyle evleri sular altında kalan insanlar

2007’de yaşanan bir önceki büyük sel felaketinde 50 kişinin öldüğü 300 bin kişinin evsiz kaldığı Cakarta’da bulunan 13 nehrin sularını kontrol etmek için çok sayıda kanal ve tünel inşa etmek gerekiyor. İklim değişikliği nedeniyle deniz seviyeleri yükselirken ve sel felaketlerinin sıklığı artarken deniz seviyesinin altındaki Cakarta’nın geleceği iyice belirsiz hale geliyor.

Endonezya Bilimler Enstitüsü’nden Profesör Sukristiono Sukardjo’nun geçen ay yayınlanan bir makalesi kentin geleceğine dair karamsar: “Kentte deniz kıyısında yaşayan ve yükselen deniz seviyelerinden etkilenen 10 milyon insan yaşıyor. Kıyıdaki mangrov ormanlarının tamamen ortadan kalkması da sadece bir zaman meselesi.”

(The Guardian, Huffington Post, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.