Yaşam

En yaşanılası kent Melburn

0

2002 yılından bu yana Küresel Yaşanılabilirlik Araştırması‘nda birinci sırada yer alan Vancouver, bu yıl birinciliği Melburn‘a kaptırdı ve Viyana‘nın da gerisine, 3. sıraya düştü.

Sıralamada Avustralya ve Kanada kentleri, genelde iyi sonuçlar aldı ve ilk on şehir arasında 7 sırayı ele geçirdi.

Listenin en altındaysa Harare, Port Moresby ve Dakka kentleri yer alıyor.

Dünya kentleri, istikrar, sağlık hizmetleri, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı kategorileri dikkate alınarak değerlendirildi.

Vancouver kenti, başlıca otoyollardan birinin sık sık ulaşıma kapatılması yüzünden altyapı kategorisinde puan kaybetti.

2011’de dünyanın en yaşanılası kentleri sıralamasında birinci, ikinci ve üçüncü sıralarda yer alan Melburn, Viyana ve Vancouver’ın ardından, Toronto, Calgary, Sydney, Helsinki, Perth, Adelaide ve Auckland geliyor.

Sıralamada, incelemeye alınan 140 kent içinde Londra 53. sırada yer alırken, Honolulu, 26. sıradaki yeriyle en gözde Amerikan kenti oldu.

Araştırmayı yürüten Economist Intelligence Unit, Avrupa’da yaşanan euro krizi nedeniyle Avrupa kentlerinin listede getirlediğini kaydetti. Arap Baharı da, Orta Doğu ve Kuzey Afrika kentlerine ilişkin değerlendirmeleri etkiledi.

Raporun yazarı Jon Copestake, “Nüfusunun fazla yoğun olmaması, suç oranının görece düşük olması yüzünden, Avustralya, dünyanın en yaşanılası kentlerine sahip olmaya devam ediyor. Avustralya dolarının yüksek seyretmesi nedeniyle ülkede yaşamın daha pahalı hale gelmesine rağmen, ilk ona giren kentler, kendilerini çekici kılan birçok unsura sahip.” dedi.

Melburn kenti belediye başkanı Robert Doyle, sonuçtan çok büyük bir memnunluk duyduğunu söyledi. (BBC)

More in Yaşam

You may also like

Comments

Comments are closed.