EkonomiManşetTürkiye

En çok ihale alan şirketler listesinde Türkiye birinci sırada

0

Dünya Bankası‘nın hazırladığı 2002-2020 yıllarını kapsayan 18 yıllık dönemde kamudan en çok ihale alan şirketler listesinde Türkiye beş şirketle birinci sırada yer aldı.

Türkiye’de hemen hemen tüm otoyol, köprü, tünel, havaalanı ve hastane gibi büyük ihalelerin verildiği beş müteahhitlik şirketi dünya sıralamasında ilk 10’a girdi ve ilk sırada yine Türkiye’den bir şirket vardı.

7 milyon asgari ücretlinin 8 yıllık maaşı

Sözcü‘nün haberine göre, beş şirketin 18 yılda devletten aldığı ihalelerin toplamı 203.7 milyar doları buluyor. Bugünkü kurla bu meblağ yaklaşık 1 trilyon 556 milyar TL’ye karşılık geliyor ve 7 milyon asgari ücretlinin 8 yıllık maaşı ediyor.

Bu büyüklükteki para asgari ücretlilere dağıtılsaydı, 7 milyon asgari ücretlinin her birine 223 bin 571 TL düşecekti.

Öte yandan ihaleleri alan şirketlere devlet tarafından bir dizi ayrıcalık veriliyor. Şirketlerin yurtdışına sağladıkları dövizli kredilerine Hazine tarafından devlet kefil gösteriliyor. Bu şirketlerin çoğunun vergi borçları da uzlaşma ya da af gibi yöntemlerle siliniyor.
Diğer şirketlerle aradaki inanılmaz uçurum

Kamu İhale Kurumu’nun resmi verilerine göre ise 2019 yılında kamu kurumlarından toplam 50 milyar 263 milyon TL’lik yapım işi ihale edildi. Kamunun yılda ortalama 50 milyar TL inşaat ihalesi düzenlediği varsayılırsa 18 yıllık toplam ihale bedeli 905 milyar liraya ulaşıyor. Bu durum da beş firmanın aldığı 1 trilyon 565 milyar liralık işin Türkiye genelindeki binlerce firmanın 18 yılda alabildiği toplam ihale tutarından 660 milyar daha fazla olduğunu gösteriyor.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.