TürkiyeGündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Emniyet Covid-19 paylaşımlarını incelemeye aldı, İTO’dan tepki: Virüsü de mi tutuklayacaksınız

0

Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye’de koronavirüs (Covid-19) vakalarının görüldüğüne ilişkin gerçek dışı görüntü ve ses dosyaları paylaşanların tespit edileceğini ve en kısa sürede adli mercilere sevk edileceğini açıkladı.

Emniyetten yapılan açıklamada ilgili bölüm şöyle:

“… Yapılan incelemeler sonucunda, son günlerde dünyada birçok kişinin ölümüne sebep olan Korona Virüsü(COVID-19) ile ilgili olarak ülkemizde de salgının görüldüğüne dair gerçek dışı görüntü ve ses dosyalarını sahte hesaplar üzerinden yayarak kamuoyunu endişeye düşüren korku ve paniğe sevk eden paylaşımlar tespit edilmiştir. Bu şekilde halkı korkutma amaçlı paylaşımlarda bulunan şahıslar hakkında gerekli çalışmalar başlatılmış olup en kısa süre içerisinde adli mercilere sevki sağlanacaktır.

İstanbul Tabip odası: Sosyal medyayı takip çözüme katkı sağlamaz

İstanbul Tabip Odası (İTO) ise bu açıklamaya tepki gösterdi;   koronavirüs’ün iç güvenlik değil, halk sağlığı sorunu olduğu belirtilerek, “Sosyal medyada paylaşım yapanların takibe alınması, çözüme katkı sağlamaz” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Geçtiğimiz yıl sonunda Çin’de otaya çıkan ve bugüne kadar dünyanın 98 ülkesinde 102.085 kişide tespit edilip 3.491 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Koronavirüs (Kovid-19) salgını toplumumuzda büyük bir endişeye yol açmış durumda.

‘Pozitif vaka bildirilmemesi endişeyi arttırıyor’

Özelikle sınır komşularımız İran ve Yunanistan’da da koronavirüs görülürken Türkiye’de şimdiye kadar Koronavirüs pozitif vaka bildirilmemesi bu endişeyi daha da arttırıyor. Bizatihi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca‘nın Türkiye’de Covid-19 hastası tespit edilmediğine dair yaptığı açıklamalar ise ne yazık ki insanları tatmin etmiyor ve toplumdaki endişe ve panik halini gidermiyor.

Hal böyle iken bugün T. C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bir basın açıklaması yayınladı ve bazı sosyal medya platformlarında “koronavirüsü ile ilgili olarak ülkemizde de salgının görüldüğü ile ilgili” paylaşımlarda bulunan şahıslar hakkında gerekli çalışmaların başlatılmış olup en kısa sürede adli mercilere sevkinin sağlanacağını duyurdu.

‘Covid-19 bir iç güvenlik sorunu değil, bir halk sağlığı sorunudur!’

İstanbul Tabip Odası olarak Covid-19 ile ilgili gelişmeleri başından bu yana yakından takip ediyoruz ve teyit edilmemiş hiçbir bilgiyi toplumla ve kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasını hayret ve şaşkınlıkla karşıladık. Öncelikle hatırlatırız ki; Covid-19 bir iç güvenlik sorunu değil, bir halk sağlığı sorunudur!

Sağlık Bakanlığı dururken koronavirüsle mücadeleyi İçişleri Bakanlığı’na, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne havale etmek “akil tutulması” bile diyemeyeceğimiz bir gaflet ve dalalet halidir.

‘Vakalar gizleniyor algısını güçlendirir’

Koronavirüsle ilgili olarak sosyal medyada paylaşımlarda bulunan kişiler hakkında böyle bir takibatın başlatılması sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamaz, aksine halk arasında zaten yaygın olan “Türkiye de koronavirüs pozitif vakalar var ama gizleniyor” iddialarının/algısının daha da yaygınlaşmasına yol açar.

Siyasi iktidar böyle bir yola tevessül edeceğine öncelikle Sağlık Bakanı’nın, İl Sağlık Müdürlerinin açıklamalarının, sözlerinin toplumda niçin bu kadar itibarsız karşılandığını; bırakın endişeyi gidermeyi, niçin bir nebze bile azaltmadığını sorgulamalıdır.

Bunun yanında Türkiye’de Koronavirüse karşı alınan önlemleri, yapılan çalışmaları bir an önce başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık meslek örgütlerinin, kamuoyunun denetimine açmalı, hiçbir tereddüde yer bırakmayacak şeffaflıkla yürütmelidir

Muhalefeti bastırmak, toplumu susturmak için gazetecileri, yazarları, siyasetçileri tutuklamayı alışkanlık haline getirenler bilmelidir ki, dünyanın hiçbir ülkesinde Covid-19 la aynı yöntemlerle mücadele etmek mümkün değildir!”

İstanbul’da koronavirüs timi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da koronavirüs dahil olmak üzere, her türlü virüse karşı önlem amaçlı hizmet verecek mobil hijyen filosunu tanıttı.

İmamoğlu, özel olarak hazırladıkları 18 araçta 36 dezenfeksiyon personelinin sahada görev yapacağını söyledi. 3 ekip sorumlusunun 7 / 24 saat sahada ekipleri koordine edeceğini aktaran İBB Başkanı, belediyenin kapalı alanları dışında Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı sorumluluğunda bulunan cami, cemevi, kilise ve sinagog gibi tüm ibadethanelerinde dezenfeksiyon ve koruyucu tedbirlerin yaygınlaştıracaklarını aktardı

Korona hijyen tanıtım etkinliği

Yenikapı’da “Korona Hijyen Tanıtım Etkinliği”nde konuşan İmamoğlu, “Koronavirüs vakaları ortaya çıkmaya başladığı andan itibaren, Sağlık Daire Başkanlığı’mız konuyu büyük bir hassasiyetle gündemine aldı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun açıklamaları anlık olarak takip edilmeye, İstanbul Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, İstanbul Tabipler Odası ve konuyla ilgili akademisyenlerle görüş alışverişi içinde süreci anlamaya, hazırlık yapmaya ve yönetmeye başladık” ifadelerini kullandı.

‘Tokalaşmayın, öpüşmeyin’

Toplu taşıma araçları ve kapalı alanlar başta olmak üzere, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında tedbirler almak ve bu tedbirlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla belediyemiz bünyesinde bir eylem planı hazırladıklarını kaydeden İmamoğlu şunları söyledi: “Bu virüs ne sınır dinliyor ne de duvar. Ancak her birimizin alacağı tedbir daha önemli. Başta kişisel temizlik ve kişisel tedbir. Sık sık ellerimizi sabunla ve bol suyla yıkamalıyız. Yanımızda kolonya veya dezenfektan taşımalı ve kullanmalıyız. Daha az tokalaşmalı ve daha az öpüşmeliyiz. Hatta, bir süre hiç öpüşmemeliyiz.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.