İklim KriziManşet

Emisyonları azaltmak, yılda 4 milyon insanı sıcak hava kaynaklı ölümden kurtarabilir

0
Oregon'daki soğutma merkezi

Scientific Reports dergisinde bugün yayımlanan bir araştırmaya göre, kontrolsüz iklim değişikliği yılda fazladan 4,9 milyon sıcak hava kaynaklı ölüme neden olabilir. Bu sayı ciddi emisyon kesintileriyle 0,8 milyona düşürülebilir.

Araştırma, sera gazı emisyonlarının neden olduğu ısı kaynaklı ölümlerdeki artıştan soğuk kaynaklı ölümlerdeki düşüşün çıkarılmasının, çok yüksek bir emisyon senaryosu altında yüzyılın sonuna kadar ölüm oranını yüzde 4,2 oranında artıracağını gösteriyor.

Diğer iklim felaketlerini içermiyor

Fazladan 4,9 milyon ölüm, bilim insanlarının sel, kuraklık, fırtına, ürün kıtlığı, hastalıklar veya iklim değişikliğiyle daha da kötüleşmesini beklediği diğer faktörler nedeniyle artacak ölümlerin sayısını içermiyor.

Çalışmanın yazarlarından Kaliforniya Üniversitesi, Davis’den Profesör Frances Moore, “Bu yıl ABD veya Kanada gibi daha zengin ülkelerde bile sıcak hava dalgalarının ne kadar ölümcül olabileceğini gördük. Isı stresi zaten ölümcül ve iklim değişikliğinden kaynaklanan ısınma, özellikle zaten sıcak olan ve iklimlendirmeye maddi gücü yetmeyen yerlerde durumu daha da kötüleştirecek. Bu ülkelerde, en yoksul kesimler – yüksek oranda açık havada tarım veya inşaat sektöründe çalışanlar – muhtemelen en çok etkilenecekler. Hayat kurtarmak için emisyonları azaltmak amacıyla acil ve iddialı hareket etmenin faydaları açıktır” dedi.

Her yıl 4,1 milyon hayat kurtarmak mümkün

Paris Anlaşması uyarınca hızlı emisyon kesintileri, sıcaklık artışlarını 2°C’nin mümkün olduğunca altında tutarak, küresel ölüm oranlarındaki artışı yüzde 4,2’den yüzde 0,07’ye düşürerek her yıl 4,1 milyon hayat kurtaracak.

Bu tahminler, ülkelerin daha da zenginleştiğini ve örneğin klima erişimini genişleterek, gelirler arttıkça daha yüksek sıcaklıklara uyum sağlayabildiğini varsayıyor. Bu olmazsa, ölüm oranlarındaki artış daha da yüksek olacak.

Isıya bağlı ölümlerdeki en büyük artış, zaten daha sıcak olan, birçoğu daha yoksul ve iklim değişikliğine çok daha az neden olmuş ülkelerde meydana geliyor.

Örneğin, yüksek emisyon senaryosu altında Nijer, yüzyılın sonuna kadar ısıya bağlı ölümlerde yüzde 20,2’lik bir artış yaşayacaktır. Paris Anlaşmasına uygun olarak emisyonları azaltmak, bunu yüzde 2,3’lük bir artışa indirecektir. Bu durum, yüzyılın son on yılında ülkede yılda yaklaşık 168 bin hayat kurtarabilir.

Türkiye’deki senaryolar

Yapılan çalışmada Türkiye’ye ilişkin veriler de paylaşılıyor. Dört farklı iklim senaryosuna göre 2040-20159 yıllarındaki ölüm oranları yüzdesindeki değişim şu şekilde:

Yüzde 50 düşmesi gerekiyor

Küresel ısınmayı Paris Anlaşması hedefi olan 1,5°C ile sınırlandırmak için, emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında düşmesi gerekiyor, ancak bunun yerine emisyonlar BM’ye göre yüzde 16 artış gösteriyor.

Dünya liderleri, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşma planlarını tartışmak üzere 2015’te anlaşmanın imzalanmasından bu yana iklim değişikliği konusunda en büyük Birleşmiş Milletler toplantısı için önümüzdeki ay Glasgow’da bir araya gelecek.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.