Bilim-Teknolojiİklim KriziManşet

Elon Musk duyurdu: Tesla araçlarının satın alımında bitcoin kullanımı askıya alındı

0

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve Tesla CEO’su Elon Musk, kripto para birimi bitcoinin, Tesla araçların satın alımında kullanılmasını askıya aldıklarını söyledi.

Tesla, şirketin ürettiği araçların bitcoin ile satın alınabileceğini henüz mart ayı sonunda duyurmuştu. Bu karar, çevreciler ve bazı yatırımcılar tarafından tepki çekmişti.

Açıklama sonrasında bitcoinin piyasa değeri yüzde 10 değer kaybederken, Tesla hisseleri de düştü.

‘Bitcoin madenciliğinde fosil yakıt kullanılıyor’

Bitcoinin çevresel etkilerini gerekçe olarak öne süren “Bitcoin madenciliğinde ve işlemlerinde giderek daha fazla fosil yakıt kullanılıyor olmasından endişe duyuyoruz. Özellikle de kömür ki, tüm sera gazları arasında en kötü etki onun” dedi.

Kripto para iyi bir fikir” görüşünü dile getiren Musk, paylaşımının devamında  “Ama bu çevreye verme pahasına olamaz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin enerji tüketiminin yüzde 40’ını aştı

Bitcoin’in değerinin son bir yılda yedi kattan fazla artması, daha fazla kişinin Bitcoin madenciliğine girmesine yol açtı. Böylece Bitcoin için harcanan enerji, tüm Arjantin‘in tükettiği elektriği geride bıraktıTürkiye‘nin yıllık enerji tüketiminin ise yüzde 40’ını aştı.

Bitcoin üretimi, bir kişinin başka bir kişiye gönderdiği Bitcoinleri işlemek ve denetlemek için bilgisayarlarını kullandıran kişilere, nadiren verilen ödüller şeklinde yapılıyor.

Sistemin rastgele dağıttığı bu ödülleri almak isteyenler sıradan bilgisayarlar yerine bu işlemler için özel olarak tasarlanmış işlemciler, hatta bu işlemcilerden oluşan dev hangarlar kullanarak şanslarını artırmaya çalışıyor.

Bill Gates kendi para birimini üretiyor

Hayatı boyunca hiç bitcoin almadığını belirten Microsoft’un kurucusu Bill Gates, “Bitcoin’in transferinde, bugüne kadar bilinen en yüksek düzeyde elektrik harcanıyor. Eğer bu yeşil enerjiyse ve diğer kullanım alanların için fazlaysa, o zaman belki sorun olmayabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Gates, vakfının “çok düşük transfer ücreti” olacak kendi dijital para birimini geliştirmekte olduğunu duyurmuştu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.