ManşetTürkiye

Elleri cebinde yürüyen, durakta fazla bekleyen dikkat! MOBESE takipte

0

Gözleyen MOBESE’ler “akıllanıyor”, artık eli cebinde gezen, uzun süre bir yerde duran kişileri tespit edecek; kalabalık artarsa alarm verecek.

mobese-ankara

Vatan gazetesinden Mehmet Ali Demir’in haberine göre, TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerine Destek Grubu’nda (KAMAG) şu günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir projesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK’ın yönetiminde özel kuruluş ve üniversitelerin de katılacağı MOBESE sistemlerinde kullanılacak akıllı destek yazılım programı üretilmesi için başvuruda bulundu. Proje amacı ise, “Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerinden elde edilen görüntülerde gerçekleşen olayların daha verimli çözülebilmesi amacıyla operatörlere destek olacak video analizinin yapılması” olarak açıklandı.  Emniyet Genel Müdürlüğü, üretilen projelerin ilk etapta belirlenen 12 ildeki MOBESE sistemine entegrasyonunun sağlanmasını şart koştu. Ağrı, Ankara , Artvin, Bingöl, Giresun, Isparta, İstanbul , İzmir , Tekirdağ, Şanlıurfa, Yalova ve Batman’da bulunan farklı kamera sistemlerinin projeyle uyumlulukları test ediliyor.

Eşkale göre ayırt edecek 
Yeni destek yazılım projesi ile MOBESE’ler verilen eşkale göre kişileri ayırt edebilecek. Tanımlanmış kişisel özelliklere göre kıyafet, saç rengi, cinsiyet gibi özellikler ayırt edilebilecek. Kişilerin hareket analizlerini yaparak bu kişileri takip edecek. Büyük ölçekli veri analizi yapması öngörülen sistem içinde bir kişinin “boş boş gezinmesi” tespit edilerek bu kişi takibe alınacak. Tek bir kameranın görüş alanında belli bir süre boyunca periyodik olarak aynı güzergahtan geçen insan veya aracın belirlenerek alarm vermesi hedefleniyor.

Duraklayan aracı algılayacak 
MOBESE izleme merkezlerinde görev yapan memurlar geliştirilecek yazılım ile trafikte şüpheli araçları da tespit edebilecek. Kameralardan elde edilen görüntüler sistem sayesinde trafik yoğunluğu analizini ve araç sayımı yapılabilecek. Belirtilen bir araç bu sistem sayesinde bulunabilecek. Trafik içindeki araması yapılabilecek. Hareket halindeyken belirli bir sürenin dışında duraklayan araç algılanacak.

Kameraya karşı sabotajı da algılayacak 
Proje ile MOBESE merkezlerindeki kameralara izlediği bölgedeki durağan cisimler de tanımlanacak. Bu nesnelerin haricinde bulunan nesneler tespit edilip uyarı verilecek. Şüpheli paketlerin tespitinde bu sistemden yararlanılacak. Ayrıca cisimlerin her zamanki yerinde olmaması halinde de sistem bu eksikliği algılayabilecek. Kamera sistemlerinde normal dışı analiz modülü de yer alacak. Bu özellik kameralara karşı sabotajları algılayacak. Normalin haricinde görüntü akışında sistem alarm verecek.

Kalabalık artarsa alarm
Kameralar ayrıca tek bir kameranın görüş alanında belirli bir alanda toplanan insan sayısının artması halinde alarm verecek. Sisteme sahipsiz duran cisimler yüklenerek alarm vermesi sağlanacak. Kalabalığın hareket analizi yapabilecek. Panik ve izdihamda sistem alarm verecek.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.