EnerjiManşet

Elektrikli şarj ünitesi destekleri de iktidara yakın isimlere

0

Elektrikli araç şarj ünitesi hizmetlerinin kurulumuna yönelik teşvik ve destekler artarken bu yatırımlara teşvik ve desteklere yine iktidara yakın isimler hak kazanıyor.

BirGün‘den İsmail Arı‘nın aktardığına göre; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği yatırım teşvik belgeleri listesinde kamuoyunda ‘Beşli Çete‘ olarak bilinen holdinglerden olan Kalyon Holding’in yeni kurduğu bir şirket de yer aldı. Ekim 2021’de kurulan Kalyon Electrıcal Vehıcle Enerji Yatırım Anonim Şirketi’nin “Elektrikli araç şarj ünitesi hizmetleri” alanında yatırım yapacağı belirtildi. Bakanlık ise şirketin gümrük vergisinden muaf olmasını ve KDV istisnası uygulanmasına onay verdi. Şirketin 60 milyon TL değerinde yatırım yapacağı ifade edildi.

‣EPDK: Elektrikli araçlar için ilk şarj ağı işletmeci lisanslarını verdik

Türkiye’nin 2020’de “En çok sözleşme imzalayan 20 müteahhit” listesinin birinci sırasında da Kalyon İnşaat bulunuyor. 2020’de, 34 milyar 543 milyon TL’lik 20 sözleşmeye imza attı. Listede, Kalyon’u Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Özgün Yapı takip etti.

Eylül’de bin 300 yatırım teşvik belgesi verilirken Akmercan Şirketler Grubu’na bağlı Artvin Doğalgaz Dağıtım Şirketi’ne de KDV istisnası hakkı tanındı. Grubun sahibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen Akmercan Ailesi, ticaret hayatına 1991’de servis taşımacılığı ile başladı. Cemal, Şerafettin, Veysel, Ramazan ve Gazi Akmercan’ın işleri sonraki yıllarda kamuyla yaptıkları işlerle hızlı büyüme kaydetti.

Kalyon Holding’e verilen ihaleler

Doğa tahribatı faaliyetlerinin öne çıkan şirketleri arasında da Kalyon bulunuyor. Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu: Muhalifler için ise nam-ı diğer “beşli çete” ekokırımlarda ön plana çıkıyor. Şirketlerin böyle adlarılmasının sebebi ise AKP’ye yakınlığı ve ihalelerde öne çıkan isimler olmaları.

Kalyon Holding’e verilen ihalelerle yapılan milyonlarca lirayı geçen diğer projeler şöyle:

  • İstanbul Havalimanı 58 milyar liranın üzerinde
  • Kuzey Marmara Otoyolu
  • TANAP 4
  • Metrobüs ulaşım hattı inşaatı
  • Marmaray
  • Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi
  • Yeşilvadi Konakları
  • Taksim Meydanı Düzenleme İnşaatı

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.