Doğa MücadelesiManşet

Elbistan’dan güzel haber: Kömürlü elektrik santrali projesinin ÇED süreci durduruldu

0

2015’den bu yana devam eden Anadolu Enerji Elbistan Kömürlü Elektrik Santrali projesinin bugün (4 Ocak 2018) yapılan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu için İDK (İnceleme ve Değerlendirme Kurulu) toplantısından ÇED sürecinin durdurulması kararı çıktı.

350.org Ankara’nın haberine göre İDK toplantısına Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu adına katılan İbrahim Yalçın toplantı sonrası çıkışta platform üyelerine ÇED raporunun durdurulduğunu, bu hali ile yeterli olmadığını belirtti. Böylece Elbistan Kömürlü Elektrik Santrali projesinin ÇED süreci de durmuş oldu.

İDK toplantısına katlan Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu temsilcileri  ÇED incelemesinde yer alan konulara dair bilgileri komisyona anlattıktan sonra toplantıdan çıkartıldılar. İDK Komisyonu ise toplantıya devam etti.

Platform adına toplantıya katılan İbrahim Yalçın kömürün kalitesi, çıkarıtılması,bölgenin susuzlaştırılması, hava kirliliği, iklim değişikliği ve yerel ısı adası başlıklarında 16 itiraz noktasını komisyon üyelerine ilettiğini belirtti.

Komisyon toplantı sonrası çıkışta platform üyelerine ÇED raporunun durdurulduğunu, bu hali ile yeterli olmadığını belirten İbrahim Yalçın İDK çıkışında ” Elbistan Küçükyapalak, Büyükyapalak, Çatova, Akören ve Eldelek köyleri üzerine Anadolu Enerji tarafından kurulması planlanan Termik Santralının ÇED toplantısı yapıldı. Hayatı ve Doğayı Koruma platformu olarak Elbistan halkı adına toplantıya katıldık. Yöre halkının itirazlarını dile getirdik.” dedi.

Yalçın açıklamasında “Toplantı sonucunda bu ÇED süreci durduruldu. Eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre verildi” bilgisini de paylaştı.

ÇED’in durulması projenin iptal olduğu ya da reddedilidği anlamına gelmiyor ancak bu hali ile geçerli olmayacağı kararına varılmış oluyor. İlgili firma yeni bir ÇED raporu verip süreci yeniden başlatabilme hakkına sahip.

 

(350.org Ankara)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.