ManşetHayvan Hakları

Elazığ Barınağı davasında üçüncü duruşma: ‘Küçük hatalar olmuştur müsamaha gösterin’ savunması!

0

Dört ayda 1062 hayvanın öldüğü, savcının keşif raporunda hayvanların ölen diğer hayvanları yediğini ve ‘adeta bir soykırım yaşandığını’ belirttiği Elazığ Geçici Bakımevi‘ne hayvan aktivistlerinin açtığı davanın üçüncü duruşması görüldü.

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği‘nin, İzmir, Ankara ve Diyarbakır Barolarının ve barınaktaki ihlallerini ortaya çıkaran aktivist Türkan Ceylan‘ın davaya katılma talepleri bir kez daha reddedildi.

2015-2017 yıllarında barınakta müdür olarak görev yapan tanık, çalışanların görevlerini iyi bir şekilde yerine getirdiklerini, çoğu zaman trafik kazası geçirmiş ve ölmek üzere olan hayvanların geldiğini ve bu sebeplerden öldüklerini söyledi. Bilirkişi raporunda hayvanların hastalıktan öldüğü ve birbirlerini yedikleri belgelenmişti.

Tanıklardan biri barınağın şu an “beş yıldızlı otel gibi” olduğunu ifade ederken, yine keşif raporuyla kanıtlanan hasta ve sağlıklı hayvanların bir arada tutulduğunu da başka bir tanık reddetti.

Sanıklardan birinin avukatı, barınak yeni kurulduğu için ufak tefek eksikliklerin olabileceğini, küçük bazı hataların yapılmış olabileceğini ve bunlara aslında müsamaha gösterilmesi gerektiğini savundu.

Savcı sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 29 Mart’ta görülecek.



Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)
duruşma sonrası açıklamasında, “Savcının iddianamede ‘hayvan soykırımı gerçekleşmiştir’ dediği bu barınakta yaşananlar ufak tefek eksiklikler olarak açıklanamaz. Dinlenen tüm tanıkların ezberden verdikleri beyanlar, dosyada bulunan görüntülerle ve bilirkişi raporu ile çelişiyor” dedi.

Ne olmuştu?

Elazığ Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi‘ni ziyaret eden gönüllüler,hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu tespitiyle bakımevi müdürü ve veteriner hekimler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcının olay yeri incelemesiyle iddia edilen hususları doğrular nitelikte tutanak düzenlemesine rağmen Elazığ Valiliği soruşturmaya izin vermedi. Bunun üzerine gönüllüler davayı bölge idare mahkemesine taşıdı. Üst mahkeme, Elazığ Valiliği’nin kararını kaldırarak bakımevi müdürü ve veteriner hekimlerinin de dahil olduğu 4 sanık hakkında kamu davası açtı.

Barınakta yaşananlar Savcılık tarafından da tespit edilmiş “Adeta hayvan soykırımı yapılmış” denilmişti. Bilirkişi raporunda ise ‘birbirini yiyen kedilerin olduğu’ ifadeleri yer almıştı.

Geçen ekim ayında ortaya çıkan raporda, bazı padokların uzun süre temizlenmediği, hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanların karışık halde bulunduğu, sağlıklı hayvanların yanında ölü hayvanların bulunduğu ve tarihi geçmiş ilaçların verildiği kaydedildi.

Tutanaklara göre bakımevinde Ekim 2020’de 206 köpek 88 kedi, Aralık 2020’de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021’de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021’de ise 192 köpek, 78 kedi öldü.

4 ayda toplam 1062 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklara göre bir kedi ve köpeğin ölmediği gün olmadı. Tutanaklara hayvanların ölüm sebepleri yazılmadı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.