İklim KriziManşetSağlık

El Niño göz hastalıklarını artırıyor

0
El Niño

Araştırmalar iklim değişikliğinin yol açtığı El Niño olaylarının, göz sağlığı üzerinde dönemsel etkileri olacağını ortaya çıkardı. Sıcaklık artışları ve yağışlardaki değişimlerin göz hastalıklarının yayılmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

İklim değişikliği El Niño olaylarının sıklığını ve şiddetini artırırken yeni araştırmalar, El Niño’nun sadece ekosistemleri ve meteorolojik olayları değil, aynı zamanda insan sağlığını da önemli ölçüde etkileyebileceğini gösterdi.

İngiltere‘deki Cambridge Üniversitesi ile Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Michigan ve Texas üniversitelerinden bilim insanları, El Niño iklim olayının ve iklimdeki değişikliklerin göz sağlığı üzerindeki olası etkilerini inceledi. Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçları, kuru göz sendromu başta olmak üzere El Niño’nun bazı göz hastalıklarını tetikleyebileceğini buldu.

El Niño

El Niño geliyor: Dünyayı ve Türkiye’yi ne bekliyor?
İklim krizi: El Niño nedeniyle 1,5°C eşiği iki yıl içerisinde aşılabilir

Araştırmada El Niño’nun yol açtığı sıcaklık artışları, yoğun yağışlar, kuraklık, artan ultraviyole ışın maruziyeti, yüksek sıcaklıklar gibi bu durumların sıtma, deng gibi virüs kaynaklı hastalıkların yanı sıra; kuru göz sendromu, retinal vasküler hastalıklar ve UV ışınlarına bağlı göz hastalıkları gibi göz sağlığı sorunlarını da tetikleyebileceği belirtiliyor.

El Niño göz sağlığını nasıl etkiliyor?

Artan sıcaklıklar ve yağış seviyeleri, sivrisinekler gibi hastalık taşıyıcılar için uygun koşullar oluştururken bu durum, deng humması, Batı Nil virüsü, chikungunya, sıtma parazitleri ve beyin iltihabına yol açan virüsler gibi görme kaybına neden olabilecek organizmaların yayılmasını kolaylaştırabiliyor. Kuraklık yaşanan bölgelerde ise su kaybı, kuru göz sendromu, göz damarlarında çeşitli problemler ve hatta katarakta yol açabilir.

Artan yağışlar, ani sel baskınlarına ve suyun kirlenmesine neden olabilir, bu da zararlı patojenlerin bulaşmasına ve göz hastalıklarına yol açabilir. El Niño, atmosferdeki değişiklikler nedeniyle bazı bölgelerde UV ışınlarına maruz kalınmasını artırabilir, bu da pterjium, fotokeratit ve göz kapağında kötü huylu tümörler gibi çeşitli göz hastalıklarına yol açabilir.

El Niño tarımı tehdit ediyor: Çiftçiler ürün ekmekten korkar hale geldi

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.