DünyaManşet

El Niño etkisi önümüzdeki aylarda daha da güçlenecek

0
(Solda) Mevcut El Niño ve (sağda) 1997’de gerçekleşen El Niño karşılaştırması Fotoğraf: NASA

Josh L Davis tarafından IFL Science‘de yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Merver Erdem‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

(Solda) Mevcut El Niño ve (sağda) 1997’de gerçekleşen El Niño karşılaştırması Fotoğraf: NASA

NASA’ya göre, yeni yıla girdiğimiz şu günlerde, hala gelişmekte olan hava sistemiyle birlikte El Niño kötüye gidecek gibi görünüyor. Batı’dan Doğu Pasifik’e giden, El Niño’yu besleyen kuvvetli rüzgarlar azalacak gibi görünmezken, okyanus yüzey sıcaklık verileri de El Niño’nun henüz tepe noktasına ulaşmadığını gösteriyor. Geride bıraktığımız 2015 yılı, Endonezya’daki geniş çaplı orman yangınları, Güney Amerika’nın büyük bölümündeki selleri ve Hint ısı dalgası gibi hava durumu ilintili olayları gördü.

Araştırmacılar, ülkenin kuzeyinde daha yüksek sıcaklıklar ve kuraklıklar, güneyinde ise soğuk ve yağışlı bir dönemi öngörürken, Amerika’yı vuran bu sistem etkisinin gelecek aylarda son bulacağını umuyor. Bu tahminler, 1997 yılında meydana gelen son büyük El Niño’yu baz alarak yapılıyor. Son zamanlarda tanık olduğumuz olayların izlediği yol, 19 sene önce meydana gelen, New England’da güçlü bir buz fırtınasının oluşumuna ve Körfez kıyısı boyunca karmaşaya sebep olmasına birebir benziyor.

Geçtiğimiz beş yılda kuraklığın yıktığı California, şiddetli sellerle karşı karşıya kalabilir. NASA Jetli Sürüş Laboratuvarı’nda iklim bilimci Bill Patzert açıklamasında “son on yılı aşkın süredir, Batı Amerika’nın büyük bir bölümünde su gündeminin ana konusunun kuraklık” olduğunu söyledi. “Rezervuar seviyesi kayda alınamayacak kadar düşük, yeraltı suyu göstergesi bir çok alanda tehlikeli bir şekilde düştü. Şimdi biz, madalyonun öbür yüzünü, sürekli sağanak yağmur ve kar yağışını görmeye hazırlanıyoruz.”

Bu durum kulağa Kaliforniya için bir rahatlama gibi gelirken, yine de kuraklığın bitmesi için yeterli olmayabilir. El Nino yağmurları, Kaliforniya’nın su kaynaklarının sadece küçük bir kısmına katkıda bulunur ve genellikle ters hava etkilerinin meydana gelebildiği şiddetli bir El Niño güçlü bir La Niña’yı izler. Şu anki hava sisteminin sürmesi Güneydoğu Asya ve Avustralya boyunca yağışları geciktirip azaltabilir. Bu da Pasifik’te yaşayan milyonlar için su ve gıda kıtlığı anlamına gelmektedir.

1997’de gerçekleşen El Niño’ya dayalı tahminlere ek olarak başka bir araştırma, bulutların atmosfer dolaşımına etkisinin, El Niño ve La Niña’nın yarısından daha fazla güçte olduğunu buldu. Bu iklim modelleri, bulut dolaşımını hesaba katmayan iklim modellerinin okyanus yüzey sıcaklıklarında daha düşük değişkenlik gösterdiğini, bunun da daha zayıf bir El Niño öngörüsüne sebep olduğunu gösterdi. Fakat, bulutlar dahil edildiğinde bu sıcaklık değişiminin ve beraberinde de tahmini hava olaylarının gücünün arttığı ortaya çıktı.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Josh L Davis

Yeşil Gazete için Çeviri: Merver Erdem

(Yeşil Gazete, IFL Science)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.