2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiyeVideo

Eksi 15 derecede yaşam mücadelesi: Malatya, Doğanşehir’de acilen çadıra ihtiyaç var

0
Malatya Doğanşehir
Malatya, Doğanşehir

Video haber: Fırat BULUT

*

Maraş merkezli iki depremin en çok etkilediği kentlerden biri olan Malatya’da depremzedeler soğuğa karşı yaşam mücadelesi veriyor.  Doğanşehir ilçesine bağlı Çığlık köyünde iki depremzedenin soba zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi. Vatandaşların hayatta kalabilmek için çadıra, battaniyeye ve uyku tulumuna ihtiyacı var.

Çığlık köyünden Av. Ferhat Duran 6 Şubat’ta yaşanan deprem sırasında köyde can kaybı yaşanmadığı ancak daha sonra iki depremzedenin soba zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Duran, “Depremin ilk günü köye kimse gelmedi. Köyün nüfusu 500 kişi. Her iki büyük depremde neyse ki can kaybı yaşanmadı. Fakat havanın soğuk olması nedeniyle bazı depremzedeler gece evlerine girmek zorunda kaldı. Depremin ikinci günü soba zehirlenmesinden iki kişi hayatını kaybetti. Daha sonra AFAD çadırları geldi. İki aile bir çadırda kalacak şekilde yerleşmiş olsak da şu an çadırlar kurulu. Çığlık köyünde devleti görmedik. Adana Demir Spor, HDP, DEVA , KESK’in yardımları yani gönüllülerin hayırseverler yardım getiriyor.”

-15 derecede yaşam mücadelesi: Çadır ciddi ihtiyaç

İkinci depremin merkezi Elbistan’a sınır olan Doğanşehir’de depremin beşinci gününde artçı sarsıntılar devam ediyor.

Doğanşehir’in birçok köyüne depremin ilk iki günü ulaşım sağlanamadı. Depremin ilk günü yağan kar nedeniyle köy yollarının kapalı olduğu bölgede gece dondurucu soğuklar etkili.

Dedeyazı, Söğüt, Bıçakçı, Yolkoru ve birçok köyde eksi 15’leri bulan soğuklar nedeniyle depremzedeler zor durumda.

Yolkoru köyünden bir depremzede çektiği videoyu bizimle paylaşarak yaşanan barınma sorununa dikkat çekiyor. Traktör kasasında geceyi geçirdiklerini belirten Ertunç Ürkmez “100 haneli köyde en az 70 ev yerle bir oldu. Çocuklar ve yaşlılar var. Acil çadır ihtiyacımız var. Görüldüğü gibi traktör kasalarında kalıyoruz, zor durumdayız. Diğer yardımlar üçüncü günden itibaren gelmeye başladı. Ama ciddi ihtiyaç çadır” diyerek yardım çağrısında bulunuyor. Önceki gün ulaştığımız Ürkmez’e tekrar ulaşarak köydeki durum hakkında bilgi aldık. Ürkmez depremin beşinci günü hala çadır gelmediğini söylüyor.

HDP kriz masası: Doğanşehir’e göndermek istediğimiz çadırlara el konuldu

Halkların Demokratik Partisi Malatya’da kriz masası kurarak bölgeden toplanan yardımları depremzedelere ulaştırmaya çalışıyor. Zaman zaman engellendiklerini belirten HDP temsilcileri Doğanşehir’in birçok köyüne hala çadır ulaşmadığını söyledi.

HDP Malatya İl Eş Başkanı Yusuf Bozkuş yıkımın boyutunun yüksek olduğunu belirterek “AFAD çok yetersiz, ismi var kendisi yok. Biz gelen yardımları, yardım gitmeyen yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Depremin ilk iki günü yardım tırlarımız engellenmek istendi. İkinci gün Batman’dan gelen çadır kamyonumuza el konuldu . Gerekçe ‘AFAD dağıtacak‘ diyorlar. Dün yıkımın en çok olduğu Kurucuova bölgesine gittik milletvekillerimizle. Ama bu sefer jandarma eşliğinde halka teslim ettik yardımlarımızı. Bazı bölgelerde gelen yardım tırlarını engellemeye çalışıyorlar ama biz de yardımları dağıtmaya çalışıyoruz. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cenazeler toplu olarak gömülüyor. AFAD’ın teknik elemanları yetersiz. Yıkımın boyutu gerçekten yüksek. Sıcak yemek yok. Düşünün AFAD ve kurtarma ekiplerinin gece kalacağı yer bile yok. Belediyeler tamamen devre dışı. Doğanşehir’de bir iki metre kar var. Çetin kış koşulları var. Biz lokal kriz masaları kurduk. Bugün itibariyle belki dağ köylerine ulaşılmayan vardır.”

HDP yardımlarının engellendiği iddialarına ilişkin ulaştığımız Malatya Valisi Hulisi Şahin “Yok öyle bir şey. Tam tersi kendilerine yer gösteriyoruz” yanıtı verdi.

Doğanşehir dağ köylerinde dondurucu soğuklar etkili olmaya başladı

Malatya merkeze yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunan Doğanşehir’e bağlı 30’un üzerinde köy bulunuyor. Kış aylarında ulaşımın kapandığı Doğanşehir dağ köylerinde dondurucu soğuklar etkili olmaya başladı.

Sıcaklığın eksi 15 dereceyi bulduğu Doğanşehir’de gıda malzemelerinden daha çok çadır, battaniye, uyku tulumlarına ihtiyaç var. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yardımları organize ettiği ilçede birçok köye çadır ulaşmamış. Yardımları organize eden gönüllü koordinasyonlar özellikle çadır ve battaniyeye gıda malzemelerinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Gönüllüler ped, ıslak mendik, battaniye, kışlık bot ve giysilere ağırlık verilmesini istiyor .

You may also like

Comments

Comments are closed.