KadınManşetTürkiye

Ekrem İmamoğlu: İstanbul Sözleşmesi’ni savunacağız

0

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği‘nin düzenlediği toplantıya katıldı.

80’den fazla kadın örgütü temsilcisi ve kadın gazeteciyle bir araya gelen İmamoğlu, “İstanbul Sözleşmesi’ni savunacağız” dedi.

‘Sözleşmenin hükümlerinin takipçisi olacağız’

Bianet‘te yer alan habere göre, toplantıda İstanbul Sözleşmesi’ne de değinen İmamoğlu, sözleşmeye bağlı kalacaklarını, sözleşmenin hükümlerinin takipçisi olacaklarını kaydetti.

İBB Başkanı, ayrıca sözleşmeyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Türkiye şu anlamda kritik bir sorun yaşıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek gibi son yılların en kötü en itibar düşürücü kararlarından birini aldı. Sözleşme’den geri tutulan her hükmü, toplumun mutlak sağlama konusunda sözleşmenin içeriğini hayata geçirme konusunda adım atacağımızdan hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın.”

‘Çok bir karşılığı yok’

İmamoğlu, İstanbul Sözleşmesi’ne yerel yönetimler taraf olabilir gibi bir bakış açısının olabileceğini, ancak bunda belirleyici olanın merkezi yönetimin tavrı olduğuna dikkat çekti:

Uluslararası bir sözleşme İstanbul Sözleşmesi. Devletleri bağlayan bir sözleşme yerel yönetimleri taraf olabilir gibi bakışlar olabilir fakat hukuken çok bir karşılığı olmaz.

Biz zaten İstanbul Sözleşmesi’ni desteklediğimizi harfiyen uyacağımızı defalarca dile getirdik. Benim yerel yönetim olarak tamam dememin bir anlamı yok. Çünkü yetkimiz yok. Eğitimde güvenlikte biz değil merkezi yönetim etkili.

Biz tarafız desek de önemli olan merkezi yönetimin tavrıdır. Bunun da çözümü seçimle gitmesidir.”

‘Kadın yönetici sayısını üç katına çıkardık’

Kadın istihdamı konusunda örnek olmak istediklerinin altını çizen Ekrem İmamoğlu, İBB’de kadın yönetici sayısının üç katına çıktığını, ancak yine de arzu edilen seviyeye ulaşılamadığını söyledi:

Özellikle sosyal hayata kadınların katılması bu kentte Sözleşme’nin maddelerini hayata geçireceğiz. Cinsiyet eşitliği konusunda hangi adımları atmalıyız konusunda sıkı bir eylem bir planımız olduğunu belirtmek isteriz.

Örneğin kadın istihdamı konusu bizim için çok kıymetli. Gerçekten ekonomide bir gelişmeyi konuşacaksak en önemli halletmemiz gereken sorun kadının üretime katılmasıdır. Bu konuda çok geride olduğumuzu kabul etmeliyiz.

Kadın istihdamı konusunda örnek olmak istiyoruz. İBB’de kadın yönetici sayısını 3 katına çıkardık. Henüz arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık ama bizden önceki dönemim üç katına çıkardık.”

‘Bu projenin bizzat önericisiyim’

Anne kart uygulamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan İmamoğlu, bu kartla evden çıkamayan kadınların sosyalleştiğini ifade etti:

Süreci zedeliyor eleştirisini kabul etmiyorum. Şu anda maalesef bir eşitlik yok kadın ve erkek arasında. Bu kartla evden çıkamayan kadınlar sosyalleşti sokaklara çıktı.

Bu kart sayesinde cebinde beş kuruşu olmayan kadınlar ulaşım haklarından yararlandı. Bu projenin ben bizzat önericisiyim.”

İBB, 0-4 yaşlarında çocuğu olan annelere ücretsiz ulaşım sağlayan Anne İstanbulkart uygulamasını hayata geçirmişti. Uygulamaya bir ayda 40 bin 227 kişi başvurmuştu.

‘LGBTİ+’ların yanındayız’

İmamoğlu, toplantıda LGBTİ+ haklarına da değindi. İBB Başkanı, konuyla ilgili şunları söyledi:

Birimlerimize başvurduklarında tüm yurttaşlarımız gibi hizmet alacaklar, alıyorlar. Özel olarak ben de takip ediyorum. Temelde olaya şöyle bakıyoruz. Bir bizim tespit edebildiklerimiz, ikinci olarak da vatandaşın başvuruları ile ortaya çıkan sorunlar. Üçüncü olarak sivil toplum örgütlerinin önerisi ile yapacağımız çalışmalarımız. Kurum olarak her vatandaşın yanında olduğumuz gibi LGBTİ+’ların da yanındayız.”

‘Kanal İstanbul’u engelleyeceğimizi düşünüyorum’

Kanal İstanbul hakkında “Tarihin görebileceği en ağır ihanet projesi” diyen İmamoğlu, projeyi engelleyebileceklerini düşündüğünü kaydetti:

Tarihin görebileceği en ağır ihanet projesidir. Daha ağırı yoktur. Telafisi yok. Bu süreci engelleyeceğimizi düşünüyoruz. Umut ediyoruz ki iktidarın buna ne zamanı ne de nefesi yetmeyecek.

Umarım halk hak ettiği cevabı verecektir. Ne yazık ki bu kadar doğala, yeşile, insan yaşamına duyarsız bir yönetim son yıllarda herhalde dünya çok az görmüştür. Umarım bu kanal meselesinde sizi sürekli bilgi sahibi yapacağımız, demokratik bir şekilde süreci işleterek Kanal İstanbul’a engelleyeceğimizi düşünüyorum.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.