ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriYerel

‘Ekoturizm rotası’ndan seyir terası ve betonlaştırma çıktı: Büyükadalılar endişeli

0

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye‘nin 19 noktasında oluşturulacağı duyurulan ‘Ekoturizm rotası’ uygulaması kapsamında  ilk çalışmalar İstanbul Büyükada‘da başladı. Fakat ada sakinleri bu projeyle ilgili ne kendilerine ne bilgi verildiği ne de görüşlerinin alındığını söylüyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün projesi mayıs ayında duyurulmuştu. Genel Müdür Bekir Karacabey, yaptığı açıklamada ‘vatandaşların konaklayabilecekleri, yürüyüş yapıp bisiklet sürebilecekleri, doğayı keşfedecekleri Türkiye genelinde 19 adet ekoturizm güzergahı ve toplamda 350 km’lik yürüyüş ve bisiklet parkuru’ çalışmalarına başladıklarını bildirmişti.

Ada sakinlerine projeyle ilgili bilgi verilmedi

Projenin uygulanacağı yerlerden biri olan İstanbul Büyükada’da çalışmalara başlandı. Ada sakinleri bu konuda kendilerine bilgi verilmediği söylüyor.

Büyükada sakini, çevre aktivisti Sevil Baştürk, yürüyüş yollarında beton demir karışımı bloklar gördüklerini ve buna anlam veremediklerini anlattı:

Yürüyüş yollarımızda beton demir karışımı bloklar gördük. Buna bir anlam veremedik. Her kafadan bir ses çıkmaya başladı. Aydınlatma direği gibi şeyler dendi. Belediyeye sorduk. Onun haberi yok. Aydınlatma direği olsa bu kadar yakın mesafeli olamazlar. Bunların hepsi orman yolu içerisinde”

‘Çevreye zarar verilmeyeceği söyleniyor’

Baştürk, gördüğü bu blokların fotoğraflarını çekip 27 Ekim’de Orman Şefliği’ne gittiğini ve orada kendisine şu bilgilerin verildiğini söyledi:  “Ekoturizm projesine başlanılacağını söylendi. Bana ‘Gördüğünüz bloklara haritalar ve tabelalar gelecek. Asla çevreye zarar verilmeyecek. Bir kısım da seyir terası olacak’ dediler.”

Baştürk, Orman Şefliği’nden yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alabildiklerini, ancak bu bilgilerin halkla neden daha önce paylaşılmadığını sorduğunda “Ben Kaymakam’a bilgi verdim. o sizinle paylaşmadı” cevabını aldığını ifade etti.

Ekoturizme ihtiyaç var mı?

Ada sakini Sevil Baştürk, gördüğü kadarıyla çalışmaların doğaya çok aykırı olmadığı düşünse de ekoturizmin Ada için gerekli olup olmadığını sorguluyor:

Burada gördüğüm kadarıyla doğaya çok aykırı bir şey değil.  Ama böyle bir ekoturizmin adaya getirisi ne? Seyir terasına ne ihtiyaç var? Burada yürüyüş yapılacaksa zaten yol yürünür. Dinlenmeye ihtiyaç olmaz. Olduğu zamanda kayanın üzerinde oturur dinlenir doğada yürüyüş yapan insan. Bunu anlamış değilim”

‘Bizim ihtiyaçlarımızı dinlesinler’

Baştürk, “Kazdağları, Kuzey Ormanları ve de Anadolu’nun bütün ormanları farklı gerekçelerle talan edilirken başımıza iyi bir şey geleceğini düşünmek imkansız” derken yapılan çalışmaların bölge sakinleriyle paylaşılması gerektiğini şöyle vurguladı:

Yapılan bu çalışma her zamanki gibi halkla paylaşılmıyor. Planlardan ve yapılan şeylerden hep kepçeler etrafımızı sardığında haberimiz oluyor. Son dakika etrafımıza çitler çekildiğinde öğreniyoruz başımıza gelecekleri. Bu bizimle paylaşılsa bizimde ihtiyaçlarımız dinlense çok daha yaratıcı ve güzel çözümler ortaya çıkabilir”

Ekoturizm nedir?

Ekoturizm, Orman Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan bir proje. Bu proje herkese doğa içinde konaklama, yürüyüş ve bisiklet rotaları ve doğal habitatı keşfetme imkanı vaat ediyor. İstanbul’dan Kahramanmaraş’a kadar 17 ilde 19 adet ekoturizm rotası hazırlanıyor. Orman Genel Müdürlüğü genel müdürü Bekir Karacabey, 2011 yılından beri ekoturizme odaklandıklarını, 2024 yılı sonuna kadar bu plan kapsamında 81 ilde 110 planla 2.500 km’lik bir ekoturizm alanının Türkiye’ye kazandırılacağını söylüyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.