EkonomiManşet

Ekonomik boykot çağrısı yapanlara öneriler: Gıda toplulukları, kolektifler, kooperatifler…

0

Referandum sonrasında, Yaşar Holding’in patronu, sosyal medyadan yaptığı İzmir Karşıyaka’daki “Hayır” oylarının çokluğu nedeniyle Karşıyaka Basketbol takımının sponsorluğundan çekilmeyi düşünebileceğine açıkladı. Açıklamanın ardından başlayan ve kapsamı da Yaşar Holding’le sınırlı kalmayan, gittikçe genişleyerek artan ekonomik boykot çağrıları üzerine, ekonomik boykotun da ötesinde daha etkili bir mücadele aracı olacak bir alternatif üretim ve tüketim ilişkisinin nasıl kurulabileceğine dair Türkiye’deki bazı örnekler ön açıcı olabilir.

Açık Radyo‘da 15 günde 1 perşembe günleri Açık Gazete içinde yer alan “Bildiğimiz Ekonominin Sonu” programında alternatif ekonomi hakkında programlar yapan Bengi Akbulut, 20 Nisan tarihli programda Türkiye’den alternatif örnekleri “Boykot Yetmez. Tüketimi Nasıl Örgütleyeceğiz?” başlığı altında paylaştı.

Boykot yetmez tüketimi örgütleyelim diyenler için biz de ordan aynen alıntılıyoruz:

Aracısız Şirketsiz Gıda!

BÜKOOP (Boğaziçi Üniversitesi Mensupları Tüketim Kooperatifi)

http://www.bukoop.org

https://www.facebook.com/BuKoop-226266220789030/

“Sağlıklı, lezzetli, doğal çevreyi ve toplumu olumsuz olarak en az etkileyen gıdayı yaygınlaştırabilmek için onu tüketiciler açısından ulaşılabilir kılmak, titiz üreticilerle dikkatli tüketiciler arasında kalıcı işbirliği ve yardımlaşma inşa etmek gerekiyor.
Bu işbirliği ve yardımlaşmanın en pratik ve güncel araçlarından birisi, tüketici ve üretici kooperatifleri. Bu fikirden hareket eden bizler, Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi’ni kurduk. Mayıs 2010’dan beri Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te hizmet veren kooperatifimiz, zaman içerisinde ürün yelpazesini ve birlikte çalıştığı örgütlü üretici havuzunu genişletiyor ve giderek artan sayıda ekolojik üreticiyi Boğaziçi Üniversitesi mensubu tüketicilerle buluşturuyor.”

Bükoop dükkan Kuzey Kampüs’te yeralıyor ve üniversite mensubu olmasanız da alışveriş yapabilirsiniz. Ürünler-üreticiler arasında: Karapürçek kadın derneği’nden salça, tarhana, erişte, reçel, Saçaklı Kooperatifi’nden zeytinyağı, Sındı Köyü Kooperatifi’nden badem, bal, zeytinyağı, Urfa Kadın Kooperatifi’nden kuru sebzeler, Ali Ünüvar (Niğde’den) kuru meyve ve baklagil, Gündönümü çiftliği’nden süt, Kars Boğatepe’den peynir ve tereyağ, Mavi Çiftlik’ten peynir, dondurma ve süt reçeli, Vakıflı Köyü Kooperatifinden reçeller ve nar ekşisi var. dahası da var!

Kadıköy Kooperatifi

https://www.facebook.com/KadikoyKoop/

“İstanbul’da yaşayan ve doğal ürünlere aracısız ulaşmayı hedef alan tüketicilerin/türeticilerin oluşturduğu kooperatifiz”

2014 yılından beri çalışmalarını sürdüren, 2016 Kasım ayında yasal bir kooperatif haline gelen Kadıköy Kooperatifi, Kadıköy bölgesindeki tüketim faaliyetlerini dönüştürmeyi hedefleyen bir Kooperatiftir. Önce paket sistemiyle çalışmaya başladılar, yasal bir kooperatif haline gelmeleriyle beraber Moda’da sabit bir dükkan da açtılar. Adres: Hacı Ahmet Bey Sokak No:1 Caferağa/Kadıköy. Haftaiçi 19:00-21:00, Haftasonu 10:00-17:00 arası açıklar.

Küçük üretici ve örgütlü üreticilerle çalışıyorlar. Üreticileri arasında Çanakkale Nusratlı Köyü Dayanışma Derneği’nden , Niğde-Ulukışla Güntepe Çiftliği’nden kuru meyveler ve baklagil, Karaburun Kolektifi’nden Zeytin-Zeytinyağı, Eppek’ten yerli tohum unlarla ekşi maya ekmek, Manyas’tan makarna, Büyükçekmece Su Havzası’ndan yumurta, Kars Boğatepe ve Sakarya Mavi Çiftlik’ten peynir ve süt ürünleri, Karapürçek Kadın Derneği’nden reçeller ve salçalar, Rize Özçay’dan çay, Erzincan Akyazı’dan bulgur, Adapazarı Jade Çiftliği’nden tam buğdan un var. Bu sadece bir kısmı!

Koşuyolu Kooperatif Girişimi

https://www.facebook.com/kosuyolukoop/

Hakkında: “Bizler, Koşuyolu-Acıbadem-Altunizade-Barbaros semt sakinleri olarak, sağlıklı, yerel ve adil gıdaya ulaşmanın temel bir hak olduğu bilinciyle yola çıkarken sadece biz tüketicilerin değil, üreticinin ve doğanın da hakları olduğuna inanıyor ve tüm paydaşların uyumunu gözeten “Gıda Egemenliği” kavramı temelinde bir üretim-tüketim yaklaşımını benimsiyoruz.

• Tüketimde yabancılaşmaya karşı çıkarak, gıdamızı ve üreticiyi tanıyacağız.
• Tüketim tercihlerimizi ortaklaştıracağız.
• Gıdamızı küçük üreticiden doğrudan, kolektif olarak temin edeceğiz.
• Herkes için güvenli ve doğayla uyumlu olan, ekolojik olarak sürdürülebilir bilge tarımı destekleyeceğiz.
• Çocuk emeği başta olmak üzere, küçük çiftçi tarımında aile bireyleri dışında başkalarının emeğinin kullanılmasını kabul etmeyeceğiz.
• Endüstriyel olana karşı küçük çiftçi tarımını destekleyecek, emeğin hakkını gözetecek, sosyal olarak adil olan gıdayı tercih edeceğiz.
• En yakınımızda üretilen yerel ürünleri tercih ederek dağıtım zincirini kısaltacağız.”

Girişim aşamasında, şu an paket sistemiyle çalışıyorlar. Son gıda paketlerinde: Jade Çiftliği’nden tam buğday un, Akyazı Erzincan’ndan bulgur, Zeyce Zeytincilik’ten az tuzlu sele zeytin, Güntepe Çiftliği’nden kuru fasulye, Nusratlı Kooperatifi’nden kabuklu badem, Kır Çocukları’ndan elma kurusu ve çörek otu tohumu bulunuyor.

DÜRTÜK (Direnen Üretici Tüketici Kolektifi)

https://www.facebook.com/durtuk/

“Direnen Üretici Tüketici Kolektifi (DÜRTÜK), İstanbul ve çevresinde yok edilme tehdidi altındaki yerel üretimle dayanışmak için yola çıktı. Uygun fiyata nitelikli gıdaya erişim sağlamayı, küçük çiftçinin varoluş koşullarını desteklemeyi ve alternatif bir gıda ekonomisiyle ekoloji mücadelesine aktif destek vermeyi amaç edindi.

Her hafta e-posta ve kapalı facebook gruplarımız üzerinden ürün sipariş formu ve dağıtım bilgilerini paylaşıyoruz. Dağıtım merkezimiz Beyoğlu. Listemiz maruldan maydanoza, karalâhanadan turpa, her sezon farklı, ama mevsiminde yetişmiş ürünlerle her hafta güncelleniyor. Dağıtım günü bir araya gelip, ürünlerimizi teslim alıyor, varsa gelişmeleri paylaşıyor, iş bölüşümü ve organizasyona dair plan program yapıyoruz. Bostan ziyaretlerinden lojistiğe, sipariş takibinden sosyal medya paylaşımlarına yapacak pek çok iş var.”

Kent bostanlarından doğrudan yeşil sebze dağıtımı yapıyorlar. Ürünler arasında marul, roka, pazı, karalahana, maydanoz, ısırgan, bazen turp, nane, yeşil soğan vs. var. Lojistik ve gönüllü iş gücü sorunlarını çözebilirlerse İstanbul yerelinde başka ürünlere de girişmeyi istiyorlar. Dağıtım günü Perşembe.

Yeryüzü Derneği Gıda Topluluğu

http://www.yeryuzudernegi.org/projeler.php?pid=71

Hakkında: “Üretim koşullarını bildiğimiz, güvendiğimiz ve bir kısmını yerinde ziyaret ettiğimiz üreticilerin ürünlerinden oluşturduğumuz listeyi, ayda bir gerçekleştirdiğimiz dağıtım buluşmamızdan 2 hafta önce bütün üyelere mail/sosyal medya yoluyla bildirdikten sonra siparişleri topluyor, siparişleri üreticilere iletiliyor ve toplu halde gelen ürünlerimizi almak için önceden belirlenen bir tarihte (Cumartesi günleri) dağıtım mekanımızda buluşuyoruz.

Temel amaç üreticiyi doğrudan desteklemek olduğu için toplanan parayı üreticiye aracısız olarak aktarıyoruz. Kargo masraflarını da tamamen şeffaf bir sistemde ürünlere eklenen ufak farklarla hep birlikte ödüyoruz. Üreticiye yapılan ödemeler, kargo, zayiat ve dağıtım masrafları çıktıktan sonra para artarsa şeffaf bir kasaya aktarılıyoruz. Şeffaf kasamızdaki birikimin miktarı arttıkça bu birikimi çiftlik ziyaretleri, üreticilerimizle tanışma günleri ve üretim atölyeleri vb. etkinlikler düzenlemek için kullanmak istiyoruz.”

Ürünler arasında zeytinyağı (sızma), mevsime göre taze sebze ve meyve, sabun, kavlıca bulguru, kars kaşarı, kuru kayısı ve incir, yumurta, datça bademi, keçi peyniri, salça, un (değirmende öğütülmüş), pekmez, bal, reçel, tarhana, erişte, zeytin, tereyağı, çeçil peyniri, ıhlamur/adaçayı, fındık var.

İstanbul Zapatista Kahve Kolektifi

https://www.facebook.com/zaptistkahve/

“Bizler, alternatif ekonomileri, kolektif çalışmayı, ekolojik üretimi, adil ticareti ve zapatista deneyimini önemseyen ve destekleyen kişiler olarak bir araya geldik ve İstanbul Zapatista Kahve Kolektifini oluşturduk. Bugüne kadar haberini geniş bir biçimde yaymamış olsak da, kendi arkadaş çevremizde bilindiği üzere yaklaşık 1 yıldır Meksika / Chiapas’tan İstanbul’a zapatista kahvesi getirmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalar, kolektif çalışmanın ilkelerine bağlı olarak, konsensus bazında eşitlikçi karar süreçleri ve yatay bir organizasyonla yürütülüyor. Çalışmalarımıza destek vermek isteyenlere, ya da çalışma ilkelerimizi kabul ederek kolektife katılmak isteyenlere de kapımız açık.”

Temin edilebilecek yerler:

İstanbul Anadolu Yakası’nda: Kadıköy Tüketim Kooperatifi Dükkanı (Moda) ve Komşu Kafe Kolektif (Yeldeğirmeni)

İstanbul Avrupa Yakası’nda: Kafe Na (Beşiktaş), Muaf Bar (Beyoğlu), Tatavla Dayanışma Pazarı (Tatavla/Kurtuluş)

Ankara’da: 100. Yıl İnsiyatifi (100. Yıl)

Kadın Kadına Mülteci Mutfağı

https://www.facebook.com/kadinkadinamultecimutfagi/

Hakkında: “Savaşa, sürgüne, sınırlara karşı kadın dayanışmasının, bir aradalığın ve umudun reçelleri bu mutfakta üretilmektedir.”

Kendim tattım, reçeller de turşular da harika.

Bulabileceğiniz yerler şurada: https://www.facebook.com/kadinkadinamultecimutfagi/photos/a.368852350129

Patronsuz Kafe, Şirketsiz Gıda: Komşu Kafe Kolektifi

https://www.facebook.com/komsuKafeCollective/

“Bu kapitalist sistemde herşeyi „fiyat“la ölçmeye itildik. Oysa herhangi bir para miktarı, hayatımızdaki şeylere atfettiğimiz değerin karşılığı olabilir mi? Bir şeylerin ne zaman, nasıl bir değer kazandığına ancak kişisel olarak karar verilebilir. Haydi gelin, müşteri ve sahip haline girmektense, bu deneyimi ve bu mekanın açık kalabilmesinin sorumluluğunu birlikte paylaşalım. Ne kadar ödeyebileceğinize ya da ödemek isteyeceğinize karar vermeyi sizlere bırakıyoruz.
Komşu Kafe Kolektifi alternatif ekonomiye bir katkıdır. Dolayısıyla, temel olarak diğer kolektif çalışmaları, yerel üreticileri ve dayanışma ağlarını desteklemek çabasındayız. Bir amacımız da yeni kolektif projelerin hayat bulmasına katkı sunabilmektir.
Haydi dayanışmayı, eşitliği ve iletişimi hep birlikte yaratalım!”

Adres: Uzun Hafız Sk, 83/A, Yeldeğirmeni, Istanbul

Patonsuz Tekstil: Özgür Kazova Tekstil Kooperatifi

https://www.facebook.com/OzgurKazova/

Hakkında: “Özgür Kazova Tekstil Kooperatifi emek mücadelesi ve Mayıs-Haziran 2013 Taksim Gezi Parkı direnişinin en önemli miraslarından. 27 Şubat 2013’de başlayan mücadelemiz önce bir işgal fabrikasına, ardından bir kooperatife dönüştü. Kooperatifimizin eşitlikçi ve patronsuz toplumun okullarından biri olacağına inanıyoruz. 17 Kasım 2014 tarihinden beri patronsuz kazak üretiyoruz. Amacımız tüm dayanışmacı ekonomi örgütlenmelerine, emek mücadelelerine yardım etmek ve uluslararası özgürlük mücadelelerinin bir parçası olmak”.

Bugüne bugün yegane imalat kooperatifimiz! Yüzde yüz yün ve yüzdeyüz pamuk triko üretiyorlar. Internet üzerinden de sipariş verebileceğiniz bir düzenek mevcut ama mekanlarında ziyaret etseniz pek mutlu olurlar.

Kader Kısmet Atölyesi

https://www.facebook.com/KaderKismetAtolyesi/

“Kader Kısmet Atölyesi geçim için ahşap-serigrafi baskı, dikiş, nakış, örgü gibi el işleri yapan bir dayanışma grubudur. Evde tek başına çalışan kadınlar, bir arada olmanın verdiği enerjiyi keşfedince, birlikte üretmeye başladılar. Bir gün birinin evinde, başka gün bir diğerinin… Böylece bu grup doğdu; güç birliği zamanla, malzemeyi ortaklaşa teminden, birlikte pazar aramaya kadar genişledi.

Nasıl buluştular” derseniz, ortak hikâyeleri de epeyce eskilere dayanıyor. Karagümrük’te Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde (ya da Sulukule adıyla anılan yerde) yıllarca kapı komşusu olarak yaşadılar; ta ki kentsel dönüşüm hayatı tepetaklak edene dek… Evlerinden yerlerinden edildiler; mahalle yıkıldı gitti, ismi bile kayıtlardan silindi. Kader Kısmet Atölyesi de bu süreçte ve Neşe Ozan öncülüğünde Sulukule’de filizlendi”

Çantalar, bereler, şal ve tülbentler, kalemlik ve tütünlükler, keseler üretiyorlar.

Ve diğerleri…

ZEVZEK (Zehirsiz Ev Zulümsüz Emek Kolektifi):

https://www.facebook.com/zeVzekisler/

“Zehirsiz ev zulümsüz emek kollektifi (zeVzek), ev yapımı temizlik ve bakım ürünlerinin kullanımının yaygınlaşmasını teşvik etmek amacıyla kuruldu.”

Çamaktoz (çamaşır makinası tozu), bumaktoz (bulaşık makinası tozu) ve dodima (doğal diş macunu) edinebilir, daha iyisi kendiniz yapmayı öğrenebilirsiniz.

(Açık Radyo)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.