ManşetTarım-Gıda

Ekolojik Pazarlar’da denetim

0

Başta İstanbul olmak üzere bir çok şehirde açılan ekolojik pazarlar ülke çapında yaygınlaşmaya devam ediyor. Ekolojik pazarlardan alış veriş yapanların en çok merak ettiği konu ise pazarlarda satılan ürünlerin denetimin nasıl yapıldığı. Tezgahlardaki ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olup olmadığına titizlikle denetlendiğini söyleyen  Buğday derneği yetkilileri, en son denetimlerle ilgili bilgiler verdiler.

Güz döneminde, 29 Eylül’de Sişli, 11 Kasım’da Kartal %100 Ekolojik Pazarlarda dört tezgahtan dört farklı üreticiye ait sekiz farklı üründen alınan numuneler Intertek Laboratuarlarında 369 ayrı zirai ilaç etken maddesi açısından analize tabi tutulduğunu söyleyen Buüday yetkilileri ürünlerin biri hariç analizler tamamıyla temiz çıkarken bir üreticiye ait tek bir üründe çıkan alt sınırdaki etken maddenin komşu bahçede kullanılan bir zirai ilaçtan kaynaklı bulaşma vakası olduğu tespit edilerek satışının durdurulduğunu belirttiler. Buğday yetkililerinden Batur Şehirlioğlu ekolojik pazarların ilk kurulduğu günden bugüne, yani altı buçuk yıldır Ekolojik Pazarlar’da 27 analizde, 31 farklı üreticinin 51 farklı ürününü zirai ilaç kalıntı analizine tabi tuttuklarını söyledi.

Buğday Derneği’nin ziraat mühendisi Özlem Çarkçıoğlu aracılığı ile %100 Ekolojik Pazarlara ürün tedarik eden üreticilerin arazilerine yaptığı ziyaretlerde Kalecik son ziyaret bölgesi olmuş. Kalecikte yapılan ziyarette üreticiler Mustafa ve İsmail Songür ile Metin Yılmaz’ın arazi, depo ve seralarına bakılmış. Son üç yılda 35 üreticinin arazileri kritik dönemlerde sizler için ziyaret edilmiş, %100 Ekolojik Pazarlara gelen ürünler ve miktarları ile arazideki durum mukayese edilmiş.

Buğday Derneğinden verilen bilgiye göre üretici denetimlerinin yanı sıra %100 Ekolojik Pazarlara katılan aracıların da depoları Buğday Derneği’nce denetleniyor, stokları izleniyor.

 

Haber Merkezi

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.