Ekolojik YaşamGünün ManşetiManşet

Ekim’in 2. haftası Bozcaada’da Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali zamanı

0

Belgesel yönetmenleri, izleyicileri, sinema öğrencileri ve çevre aktivistleri, aynı gökyüzü altında, birbirinden uzakta olsa da benzer sorunlarla mücadele edenlerin umut, merak ve ilham veren hikayeleriyle Bozcaada‘da karşılaşıyor. Meydandaki çınar ağacının yapraklarını dökmeye başlaması, son üç yıldır adada sonbaharın ve film dolu günlerin birlikte geldiğini haber veriyor.

11-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), ekoloji temalı belgesel filmlerin üretimi, gösterimi ve ödüllendirilmesine bağımsız bir alan açma amacıyla dört yıl önce doğduğu adada, yerel, küçük ve yavaş olanın korunmasını, ayrıntıları, dayanışmayı, paylaşmayı ve çözüm aramayı önemseyerek ses çıkarmaya devam ediyor.

Bu yıl 70 ülkeden 330 belgesel film başvurusu yapılan BIFED, Çin, Tayvan, Kenya, Avusturya, Hırvatistan, Macaristan, Hindistan, Avustralya ve Şili’den filmleri beyaz perdeye yansıtacak.
Fethi Kayaalp Uluslararası Belgesel Yarışması için 20 filmGaia Öğrenci Ödülleri için 8 film seçilen festivalin panaroma bölümünde 30 belgesel film gösterilecek. Filmler kadar sonrasında yönetmenlerle yapılan söyleşilerin de ilgi gördüğü BIFED’in programı bu yıl da dopdolu.

5 günde 58 belgesel gösterilecek

11 Ekim Çarşamba günü başlayacak olan BIFED 2017‘nin açılış filmi, Joakim Demmer’in yönettiği İsveç-Almanya-Finlandiya ortak yapımı ‘Ölü Eşekler Sırtlanlardan Korkmaz’. Festival finalistlerinden olan film, Etiyopya hükümetinin ülkenin tarıma elverişli milyonlarca hektar toprağını yabancı yatırımcılara kiralamasını ve bunun insanların hayatlarını nasıl etkilediğini anlatıyor.

Büyük tarımın sonu, deniz bitti, enerji hırsı, alternatif bir yaşam arayışı, yerel halklar başlıklarının dikkat çektiği filmler arasındaki Eduardo Quiroz‘un yönettiği Meksika yapımı ‘İlkel Kaplumbağa’, kaplumbağaların okyanus boyunca yaptıkları bir senelik yolculuğun ardından ulaştıkları Meksika kıyılarında karşılaştıkları durumu ve balıkçıların yaşamlarını anlatıyor.

Uzak coğrafyalardan yakın konular

Nicolas Richat ve Nico Muzi’nin filmi ‘Görünmez Sınır’, büyük mal sahiplerinin ‘yeşil’ yakıt üretmek için palmiye yağına akın ederek köylü çiftçilerle yerli halkları yerinden etmesinin gerçek hikayesini paylaşıyor.

Julia Dahr‘ın yönettiği ‘Yağmur İçin Teşekkürler’, Kenya’da küçük toprak sahibi olan Ksilu’nun kamerasıyla dört yıl boyunca ailesinin ve köyünün hayatını, bir yandan kuraklığı, taşkınları ve fırtınaları kaydederek sert hava şartlarının insanları nasıl etkilediğini belgelediği videolarını BM İklim Konuşmaları’nda bulunan delegelere kanıt olarak sunmak için Paris’e gitmesini ele alıyor. 

Kadın yönetmenlerin gözüyle dünyadan hikayeler

BIFED’in bu yılki büyük yarışma jürisini, çok ödüllü İtalyan belgesel yönetmeni Alberto Vendemiatti, Yönetmen Onur Ünlü, Eleftretopia gazetesi kültür bölümü yazarı ve Dokumenta Yunanistan basın sorumlusu Fottini Barka, belgesel yönetmeni ve Myanmar Yangon Film Okulu Direktörü Johanna Huth, Gaia Öğrenci Filmleri jürisini ise yönetmen Murat Şeker, Akademisyen Ayşen Oluk ve Sanat Yönetmeni Natali Yeres oluşturdu. Dördüncüsü düzenlenen festivalde dikkat çeken noktalardan biri, festivale katılan kadın yönetmen sayısının fazla olması.

Türkiye’den dört yapım finalde

Kendi ülkelerinin sorunlarıyla ilgilenen yönetmenlere ağırlık verilerek seçilen yarışma filmleri arasında Türkiye’den dört yapım yer alıyor. Yüzleşme filmiyle Nejla Demirci meme kanserinin neden olduğu zihinsel ve bedensel algı ile yakın çevre iletişimine odaklanırken hastalığın olumsuz sonuçlarının üzerine gitmek yerine, yaşamın içinde yeniden varolabilmeye dair ipuçları veriyor.

Mert Gökalp’in filmi Lüfer, Boğaz’ın dev, mavi yüzgeçli orkinosunun, onun pesinden gelen büyük, beyaz köpekbalıklarının, ıstakozların, Marmara Denizi’nin kılıç balıklarının, Akdeniz foklarının ve uskumrusunun kaybolma hikayesinin peşine düşerken, ‘Sıradaki lüfer mi? diye soruyor.

Gaia Öğrenci Ödülleri finalistlerinden, yönetmenliğini Mert Kaya‘nın yaptığı Aşk Bitti, Brezilyayla bağı olan bir Gezi eylemcisinin hikayesini takip ederken, Nesime Karakete‘nin yönettiği Başka filmi, kapitalist üretim ilişkilerinin dayattığı yaşam tarzını bırakıp doğaya yerleşen insanların alternatif yaşam deneyimlerini aktarıyor.

Ada dayanışmasıyla festival

BIFED 2017’nin yarışma bölümünde dereceye girecek filmler için Fethi Kayaalp Büyük Ödülü 10.000 TL, ikincilik ödülü 7.500 TL, üçüncülük ödülü 5000 TL, Gaia Öğrenci Ödülü ise 2.500 TL olarak belirlendi. Yalnızca ‘Ekoloji’ temalı belgesellerin başvurabildiği BIFED, çevre belgeselleri konusunda uluslararası bir ağ olan Green Film Network‘e ilk yılından beri üye.

Yönetmenliğini Petra Holzer Özgüven‘in, koordinatörlüğünü  Ethem Özgüven‘inbaşkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz‘ın üstlendiği BIFED’in en büyük destekçisi Bozcaada halkı ve esnafı. Ekolojik sorunlarla ilintili olabileceğine inandıkları çok uluslu şirketlerden destek almadıklarını belirten BIFED ekibi, küçük, kalabalık salonlarda, ada halkının dayanışmasıyla, başvuru ve gösterim ücreti almadığından sesi ve rengi çok olan, dünyanın her yerinde benzer yöntemlerle direnişi yıkmaya çalışan sisteme karşı umut veren bir festival yaşadıklarını ifade ediyor.

BIFED gösterimleri ücretsiz

Gösterimlerin ücretsiz olduğu BIFED’in programı Halk Eğitim Merkezi ve Salhane salonlarında izlenecek. Her yıl bir sanatçı tarafından farklı ağaçlardan özgün olarak üretilen festivalin ödül heykelcikleri, bu yıl Selçuki & Ali tarafından meşe kullanılarak, keçeden kuşlarla tasarlandı. Festivalin katalog dışında tek çıktısı olan bez çantalarınıysa Zeycan Alkış tasarladı.

Festivalin misyonuna uygun olarak tanıtım amacıyla çok sınırlı malzeme ve ortam kullanmakta, hemen hemen hiç atık malzeme üretmemekte ve büyümemekte ısrar eden BIFED ekibi, herkesi
11-15 Ekim tarihleri arasında Bozcaada’ya, festivali birlikte yaşamaya davet ediyor.

BIFED için sonbaharda Bozcaada’ya

Festival boyunca BIFED destekçisi işletmelerde kişi başı 50 TL’ye konaklamak, kahvaltı ve yemek seçenekleri bulmak mümkün olacak. Çanakkale Belediyesi, şehirden festivale gitmek isteyenler için adaya her gün ücretsiz otobüs kaldıracak. Geyikli – Bozcaada feribot seferleri için Gestaş’ın adresine bakılabilir. BIFED için heyecanlı geri sayım sürerken, BIFED’in facebook hesabından paylaşılan belgesel film afişleri, görüntüleri ve öne çıkan cümleleri, sonbaharı adada karşılamaya, tenhalaşan sokaklarında filmler arasında telaşsız adımlar atmaya, samimiyetle ve iyi niyetle anlatılan hikayelerin peşi sıra karşılaştıkça, yeniden umutlanmaya heveslendiriyor.

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.