Manşet

Ekim ayında Yeşil Gazete’de en çok neler okundu?

Ekim ayı Türkiye açısından koronavirüs salgının etkisini artırdığı, ekonomideki kötü gidişatının hız kazandığı ve bunlarla paralel olarak ülke çapındaki ekolojik yıkımın daha da büyüdüğü bir ay oldu.

Biz de Yeşil Gazete ekibi olarak gündemde öne çıkanları sizlerle paylaşmak ve gündeme gelmeyen konuları gün yüzüne çıkartmak için yoğun bir ayı geride bıraktık. Bu ay içerisinde sizler tarafından en çok sevilen haberlerimize aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz:

1- Hollanda’da bir evin çöp torbası nasıl oluyor da Türkiye’de bir yol kenarına bırakılıyor?

Ekim ayında gazetemizin en çok okunan haberi Jeroen Wester tarafından kaleme alınan ve Mehmet Can Akpınar‘ın Yeşil Gazete için Türkçeye kazandırdığı haber oldu.

Hollanda’nın plastiği, Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasından bu yana her geçen gün daha fazla bir şekilde Türkiye’ye gönderiliyor. Resmi mevzuata göre bu ihracatın mümkün olması atıkların Türkiye’de iyi bir şekilde değerlendirilmesi şartıyla mümkün. Peki nasıl oluyor da Hollanda’ya ait, örneğin bir şekerleme ambalajı, Türkiye’de bir yol kenarına atılmış olarak bulunuyor?

2- Eleştirel Erkeklik Datça İnisiyatifi kuruldu: Biz sizin bildiğiniz erkeklerdeniz

Eleştirel Erkeklik Datça İnisiyatifi “Eril dünyanın paydaşları ve suç ortakları olarak vermemiz gereken bir hesap, kendisinden özgürleştirilmesi gereken bir “erkekliğimiz” olduğunu ve bu özgürleşmenin yolunun, önce yüzleşmekten ve hesaplaşmaktan geçtiğini biliyoruz” diyor.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

3- Kan grubu ve koronavirüs riski arasında nasıl bir ilişki var?

Koronavirüs salgını her geçen gün daha fazla kişiyi etkilerken, salgın hakkında öğrendiklerimiz de yapılan araştırmalar ile gün geçtikçe çoğalıyor. Artan kanıtlar kan grubunun enfeksiyon riski ve hastalığın ne kadar şiddetli geçeceği ile ilişkisi olduğunu gösteriyor.

Dünya çapında kan grubu ile koronavirüs salgını arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmaları ve bilim insanlarının bulgularını derlediğimiz haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

4- HES zorunluluğu nedeniyle İstanbulkartlar kişiselleştirilecek

Sağlık Bakanlığı’yla İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında sağlanacak entegrasyon ile, tanısı konmuş hastalar ve temaslı kişilerin İstanbulkartların askıya alınacağı ve anonim İstanbulkartların da kişiselleştirilmesine karar verildi.
Söz konusu karar ile ilgili hazırladığımız haberi okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

5- Kapitalizmin yeni oyunu: Para-algı çevreciliği

Gezegenimiz çok büyük bir krizle karşı karşıya. Bu tehditle ne duvara asılan saksıda çiçek yetiştirerek ne de gereksiz yere yollar yapıp, yol kenarlarını duvarlarla kaplamakla, sonra da o duvarları bahçe diye yutturmakla mücadele edilebilir.
Yeşil Gazete yazarlarımızdan Cihan Erdönmez tarafından kaleme alınan bu yazı sizler tarafından da oldukça sevildi. Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

6- Ekim ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Serinleyen havalarla birlikte bedenimizin ihtiyaç duyduğu C vitamini ve kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller açısından zengin sebze ve meyveler sofralarda yerini almaya başladı. Peki ekim ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Bu soruya yanıt bulmak isteyen okurlarımızın ziyaret ettiği haberimize buradan göz atabilirsiniz. Kasım ayındaki sebze ve meyve listesine bakmak isterseniz de burayı ziyaret edebilirsiniz.

7- Fukuşima’nın radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltılacak, uzmanlar ‘ekokırım olur’ diyor

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali‘nin radyoaktif maddeler içeren bir milyon tondan fazla atık suyunun okyanusa boşaltılması kararı alındığı iddia edildi. Santralin işletmecisi Tepco şirketi, 2022 yazına kadar santralde atık suların depolandığı tankların tamamen dolacağını söylüyor.

nukleersiz.org Proje Koordinatörü ve Yeşil Gazete yazarı Pınar Demircan, atık suların okyanusa boşaltılması kararını ‘ekokırım’ olarak nitelendiriyor. Haberin devamını bu linkten okuyabilirsiniz.

8- Çocuklar İçin Türk Mitosları, Anadolu Efsaneleri- Su iyesi

Her toplumun mitolojisi o toplumun kültürel ve zihinsel yapısına ayna tutar. Batılı ülkelerin çeşitli sanat kolları ile bize tanıtmış olduğu Zeus’u, Afrodit’i çok iyi biliriz ama Türk mitosları ve Anadolu efsaneleri pek bilinmez.

Ekim ayının en çok okunanlarından biri de Dilge Güney tarafından kaleme alınan Çocuklar İçin Türk Mitosları, Anadolu Efsaneleri yazı dizisi oldu. Aralarında Su İyesi’nin de bulunduğu bu yazı dizisine buradan ulaşabilirisiniz.

9- Balıkesir Balya’da iki köy maden faaliyetleri yüzünden haritadan silinmek üzere

Orhanlar Köyü, Balıkesir’in Balya ilçesinde, Kazdağları’nın kuzey eteklerinde yer alıyor. Bu bölgede yer alan birçok yerleşim yeri gibi burası da uzun yıllardır devam eden maden faaliyetlerinden mustarip.

Orhanlar Köyü’nden emekli coğrafya öğretmeni Sabahattin Altıparmak en yakını köye 34 metre mesafedeki sondaj çalışmaları hakkında ‘Dağlarımız delik deşik oldu. İki yıldır 24 saat ikili vardiya halinde çalışıyorlar. Gürültüden köyde durulmuyor’ diyor. Yeşil Gazete’den Elif Ünal‘ın kaleme aldığı özel haberimize bu adresten ulaşabilirsiniz.

10- John Snow bildirisi ve sürü bağışıklığına doğru…

5 bine yakın bilim insanı ve kuruluş, imzaladıkları John Snow bildirisiyle uyarıyor: Covid-19’un toplumda yayılmasını kontrol etmek, toplumlarımızı ve ekonomileri önümüzdeki aylarda güvenli ve etkili aşılar ve ilaçlar gelene kadar korumanın en iyi yoludur.

Yeşil Gazete yazarlarımızdan Ahmet Soysal’ın okurlar tarafından da çok fazla ziyaret edilen bu makalesine ulaşmak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete