Edirne’nin meraları kalker ocaklarına kurban ediliyor!

Edirne’nin meraları kalker ocakları nedeniyle yok ediliyor.

Edirne ili Lalapaşa ilçesi , Çömlek Köy mevkiinde bir kalker ocağı açılmak isteniyor. TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin ÇOĞAL, bölgenin sahip olduğu meraların korunması için çağrı yaptı.

Konuyla ilgili konuşan Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, “Proje alanına en yakın yerleşim birimi, kuş uçuşu yaklaşık 325 metre güneybatısında yer alan Çömlek Köy. Proje alanının büyük bir kısmı 125/54 ve 112/29 numaralı mera parselleri içinde kalıyor. Sahanın geri kalan kısmı ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisi olarak planlanmış durumda. Bu bölgede kalker ocağı açılmasını istemiyoruz” dedi.

Tarım ve hayvancılık olumsuz etkilenecek “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planına göre korunması gereken üç öncelikli ekosistemden biri olan meralar, Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke yüz ölçümünün %56’sını oluştururken 2014 yılı verilerine göre %19’a kadar geriledi” diyen Çoğal sözlerini şöyle sürdürdü:

“İklim değişikliği açısından da önemli karbon yutaklarından biri olan meraların tahsis amacı dışında kullanılmaması hayvancılığın geliştirilmesi açısından da önemlidir. Ülkemiz dünyada zirai açıdan kendine yeten birkaç ülkeden biri iken, artık maalesef bunu yitirdi, 1980’lerden sonra et ve zirai ürün ithal eder hale geldi. Şimdi ise ‘gıda güvenliğini’ yitirme ile karşı karşıya”

Doğal hayat da tehdit altında

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi, “Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte bölgede bulunan 25 familya ve bu familyalara ait 92 bitki türü ile birlikte endemik türler de zarar görecek. Ayrıca proje alanı içinde bulunan hayvan türleri sahadaki hareketlilik ve gürültüden dolayı yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılacak ve doğal hayat bu durumdan olumsuz etkilenecek. Kamunun ortak çıkarlarının korunması adına TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak meraların amacı doğrultusunda kullanılmasına yönelik gerekli başvurularımızı yaptığımızı ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” diyerek sözlerini tamamladı.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR