DoğaManşet

Edirne’nin meraları kalker ocaklarına kurban ediliyor!

0

Edirne’nin meraları kalker ocakları nedeniyle yok ediliyor.

Edirne ili Lalapaşa ilçesi , Çömlek Köy mevkiinde bir kalker ocağı açılmak isteniyor. TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin ÇOĞAL, bölgenin sahip olduğu meraların korunması için çağrı yaptı.

Konuyla ilgili konuşan Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, “Proje alanına en yakın yerleşim birimi, kuş uçuşu yaklaşık 325 metre güneybatısında yer alan Çömlek Köy. Proje alanının büyük bir kısmı 125/54 ve 112/29 numaralı mera parselleri içinde kalıyor. Sahanın geri kalan kısmı ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisi olarak planlanmış durumda. Bu bölgede kalker ocağı açılmasını istemiyoruz” dedi.

Tarım ve hayvancılık olumsuz etkilenecek “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planına göre korunması gereken üç öncelikli ekosistemden biri olan meralar, Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke yüz ölçümünün %56’sını oluştururken 2014 yılı verilerine göre %19’a kadar geriledi” diyen Çoğal sözlerini şöyle sürdürdü:

“İklim değişikliği açısından da önemli karbon yutaklarından biri olan meraların tahsis amacı dışında kullanılmaması hayvancılığın geliştirilmesi açısından da önemlidir. Ülkemiz dünyada zirai açıdan kendine yeten birkaç ülkeden biri iken, artık maalesef bunu yitirdi, 1980’lerden sonra et ve zirai ürün ithal eder hale geldi. Şimdi ise ‘gıda güvenliğini’ yitirme ile karşı karşıya”

Doğal hayat da tehdit altında

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi, “Bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte bölgede bulunan 25 familya ve bu familyalara ait 92 bitki türü ile birlikte endemik türler de zarar görecek. Ayrıca proje alanı içinde bulunan hayvan türleri sahadaki hareketlilik ve gürültüden dolayı yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılacak ve doğal hayat bu durumdan olumsuz etkilenecek. Kamunun ortak çıkarlarının korunması adına TEMA Vakfı Edirne İl Temsilciliği olarak meraların amacı doğrultusunda kullanılmasına yönelik gerekli başvurularımızı yaptığımızı ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” diyerek sözlerini tamamladı.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.