GündemManşetTürkiye

Edirne Valiliği: Yunan askeri sınırda bir mülteciyi vurarak öldürdü

0

Türkiye’nin sınırları açması üzerine Avrupa’ya gitmek için günlerdir Pazarkule Sınır Kapısı’nda bekleyen mültecilere Yunanistan tarafından ateş açıldığı iddia edildi. Edirne Valiliği, açılan ateş sonucu bir kişinin öldüğünü, beş kişinin yaralandığını açıkladı. Valiliğin açıklaması şöyle: 

“Kastanies Sınır Kapısı ile Pazarkule Sınır Kapımız arasındaki bölgede bulunan göçmenlere Yunanistan polis ve sınır birliklerince ses, sis, gaz bombaları, plastik mermi ve gerçek mermiler kullanılarak ateş açılmıştır. Açılan ateş sonucunda göçmenlerden 3’ü ayağından, 1’i kasık bölgesinden, 1’i kafasından ve 1’i de göğüs bölgesine isabet eden gerçek mermi sonucu toplam 6 erkek şahıs yaralanmıştır.

Göğüs bölgesinden yaralanan şuan için kimliği tespit edilemeyen erkek şahıs olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılmış ve burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir.”

Olay sırasında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’ndan bir grup milletvekili de bölgede inceleme yapıyordu. 

Gergerlioğlu: Tam bir trajedi yaşanıyor

Komisyon üyesi HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, inceleme yaptıkları sırada Yunanistan güvenlik güçlerinin mültecilere ateş açtığını söyledi. Gergerlioğlu bir kişinin göğsünden yaralandığını söyleyerek, “Burada tam bir trajedi yaşanıyor” dedi.

“Görüntüler karşısında şoke olduk” diyen Gergerlioğlu gördüklerini şöyle anlattı:

“Pazarkule vardığımızda mülteciler sınıra doğru yürümeye başladı. Önde gençler arkada çocuklar ve kadınlar vardı. Gençler sınıra yanaşınca, Yunanistan tarafından ateş açılmaya başladı. Tam bir kaos yaşandı. Mülteciler üz kişinin yaralandığını söyledi. Kafasından, kasığından vurulanları gördük. Bizim gözümüzün önünde tam bir vahşet anları yaşandı.”

Türkiye tarafının ateş açılmasına rağmen mültecileri uyarmadığını da söyleyen Gergerlioğlu , “Benim şok olduğum bir diğer nokta ise, Türk tarafı ‘gitmeyin’ demiyor. Burada tam bir trajedi yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Rakamlar gerçeği yansıtmıyor

İçişleri Bakanlığı’nın “130 bin mülteci çıkış yaptı” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını da söyleyen, Gergerlioğlu, “Bu rakamlar gerçek değil. Burada bekleyen STK’larla konuştuğumuzda sınırda bekleyen mülteci sayısının ‘100 150 bin olduğunu’ söylüyorlar. Yunanistan tarafı ise bu rakamı doğrulamıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den yardım yok

Yunanistan polisinin sürekli biber gazı sıktığını belirten Gergerlioğlu şöyle devam etti: “İnsanlar bu soğukta açıkta uyuyor. Valiliğe, ‘İnsanlara çadır verdiniz mi?’ diye soruyoruz. ‘Hayır’ yanıtını veriyor. Kadınlar, çocuklar… Herkes perişan halde. Gerçek mermiler kullanılıyor.”

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.