Hafta SonuManşet

“Edifice”, merkezine kadını alan kadınların yaptığı bir dans filmi

0

Toplumun çizdiği çerçevede, biz daha doğmadan adımıza verilmiş kararları sorgulamadan, sessiz sedasız yaşamanın zorluğunu ya da kolaylığını bu çerçeveden çıkmak istediğimizde fark ederiz. Rosa Luxemburg’un ifadesi ile söylersek “hareket etmeyen zincirlerini fark edemez”.

Davranışlarımızın, seçimlerimizin ne kadarına biz, ne kadarına toplum karar veriyor? Hayatımızı sorguladığımızda ve kalıpların, planların dışına çıkmak istediğimizde bizi tutup çeken en yakınlarımız, ailemiz olmuyor mu? Tüm bu çekişmelerin içerisinde kadınlar değil mi ses çıkarmak istediğinde en çok susturulan? Hem de daha çok hemcinsleri tarafından..Hatta bizzat hayatlarını kısıtlayan, baskılayan uygulamaları savunur hale gelen?

Edifice, Irmak Karasu’nun yazıp yönettiği Hazal Kızıltoprak’ın koreografisini yaptığı bir dans filmi

Edifice, Irmak Karasu’nun yazıp yönettiği Hazal Kızıltoprak’ın koreografisini yaptığı bir dans filmi

Peki ya kadın cinayetleri? Bu senenin ilk 9 ayında kayıtlara geçen, erkeklerin işlediği cinayetler, geçen senenin sayılarına ulaşmışken; ailede, sokakta, siyasi söylem ile kadınların yaşam alanı gün geçtikçe daralırken kadınların içine düştüğü çıkmaz büyüyor. Çerçevenin içi de iç açıcı değil yani.

12 dakikalık bir film Edifice. Edifice yani ahlaki eğitim verilen yer. Merkezine kadını alan, kadınların yaptığı bir dans filmi. Kadınların hayatındaki baskılar, cinayetler nasıl hayatı karartıyorsa fonu o tonda kara olan ve güçlü ışığı ile büyüteç altında bir ailedeki (ya da topluluktaki) bir kadına karşı diğer bireylerin uyguladığı farklı tondaki şiddeti çarpıcı bir biçimde ve dans ile ortaya koyan, yazının başındaki sorgulamaları ve daha başka birçok hesaplaşmayı her saniyesinde uzun uzun yaptıran bir kısa film.

edifice trailer from irmakkarasu on Vimeo.

Irmak Karasu’nun yazıp yönettiği Hazal Kızıltoprak’ın koreografisini yaptığı filmin ilk gösterimi dün(31 Ekim) Beyoğlu’nda gerçekleşti. Yaşadığı coğrafyanın bu kemikleşmiş sorununu diyaloğun olmadığı bu dans filmi ile anlatmayı seçen Karasu, bir yandan da Türkiye’de yaygın olmayan bu türe katkıda bulunmuş oluyor.

Birçok kısa film ve dans filmi festivaline gönderilen filmin Türkiye’de de gösterimi için girişimlerde bulunuluyor. Film umarız geniş kitleler ile paylaşılır ve tüm yaşam kalıplarının bir kez daha sorgulanması sağlanır. Derdini kısa sürede net bir şekilde anlatan etkisi ise uzun süren Edifice filminin ve bu film için emek veren herkesin yolu açık olsun.

Yapımcı: Irmak Karasu
Yönetmen: Irmak Karasu
Senarist: Irmak Karasu
Koreograf: Hazal Kızıltoprak
Dansçılar: Hazal Kızıltoprak, Ecem Alfan, Harun Kocabıçak, Melek Nur Dudu, Yasin Anar

 

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.