ManşetEkolojiYerel

Eczacıbaşı Milas’ta maden ocağı açmak için başvuru yaptı

0
Birgün

Milas’ın verimli tarım arazileri, ormanları maden ocaklarıyla talan edilmeye devam ediyor. Madenlerinin sayısını her geçen gün artıran Eczacıbaşı, yeni ocak açmak ve tesisini üç katı büyütmek için başvuru yaptı.

Birgün’den Bahadır Özgür’ün aktardığına göre; açılan büyük çaplı kraterin sahibi Eczacıbaşı. Özellikle Milas’ta orman arazileri içinde geniş bir ruhsat alanı ve sayısı giderek artan maden ocakları bulunuyor. Şimdi buradaki işleme tesisinin alanını üç katına çıkarmak ve yeni ocaklar açmak istiyor.

Madencilik faaliyetleri yıkıma sebep oluyor

Türkiye’de madenciliğin yol açtığı çevresel yıkım son yıllarda iyice belirginleşti. Ancak feldispat için ayrı bir parantez açmak gerekir. Dünyada yerkabuğunun yüzde 40’ından fazlası feldispat cevherinden oluşuyor. Bunun yüzde 15’i Türkiye’de. Öyle fazla değerli sayılmaz. Cam yapımı, boya ve plastik kauçuk üretiminde dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.

Esas alanı ise seramik. Artık tamamen bir inşaatçı ve madenciye dönüşmüş Eczacıbaşı için temel bir kaynak yani. Fotoğrafta yer alan krater, Aydın’ın Karpuzlu ilçesinin Arapkırı köyü yakınındaki Eczacıbaşı’nın şirketi Esan Madencilik’e ait Kuşçamı ocağında çekildi.

‘ÇED gerekli değildir’ kararları

Cam, seramik ve boya sanayisinde kullanılan feldispat ocaklarının yoğunlaştığı asıl yer ise Milas. Sarıkaya, İkiztaş, Yeniköy, Oymapınar köylerinin civarında çok sayıda feldispat ocağı bulunuyor. Çoğu Eczacıbaşı’nın. Bölgedeki tahribatı Google Earth haritasından bile rahatlıkla görmek mümkün. Eczacıbaşı’nın işleme tesisinin toplam alanı 13,8 hektar (138 bin metrekare).

Milas’ın Akkovanlık mahallesi yakınındaki Esan Madencilik’e ait flotasyon tesisi 15 yıldır ÇED dahi almadan faaliyette. 2007’de ‘ÇED gerekli değildir‘ kararı almış. Arazilerin büyük kısmı ormanlık, kalanı da şahsa ait tarım arazileri. Kamuya ait orman arazisi için Orman İdaresi, tarım arazileri için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü izin vermiş. Tesisin 2013’te kapasitesi artırılmış ve yıllık 240 bin tondan 2 milyon tona yükseltilmiş. Bunun için de yine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmış.

Yeni maden ocağının kapasitesi 300 bin ton

Eczacıbaşı 13,8 hektar alana kurulu tesisini 39 hektara yükseltmek ve yeni ocak açmak için Aralık 2021’de iki adet ÇED başvurusunda bulundu. Genişleteceği tesisine Milas’taki 3, Aydın’daki 1 ocağından yılda toplam 4,5 milyon ton cevher taşıyacak.

Eczacıbaşı’nın ÇED başvurusunu yaptığı yeni maden ocağının proje dosyası incelendiğinde ortaya çıkacak tahribat anlaşılıyor. Yeni maden ocağının yıllık kapasitesi 300 bin ton. Bunun sadece 60 bini cevher olacak, kalan 240 bin ton pasa atığı. 1 saatte 83 ton pasa bir kenara yığılacak. Bu hesaba göre Milas’ta milyonlarca ton doğada depolanacak. Sonrası için ise şirketin iddiası rehabilitasyonda kullanılacağı yönünde. Madenlerin işletme süresi bitince devasa kraterler bununla doldurulup eski haline getirilecek!

Yalıtım yok, atık dereye karışıyor

Balıkesir’de, Dedeman Madencilik’ten alınan ve yeni açılan galeriden çıkarılan sülfürlü pasa dere kenarına koyuluyor. Pasanın altında herhangi bir yalıtım bulunmuyor ve oluşan asitli suların rahatlıkla dereye karıştığı görülüyor. Mühendisler madencilikte buna AMD (asit maden drenajı) denildiğini ve çevre mevzuatına göre kesinlikle yasak olduğunu belirtiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.