ManşetTürkiye

Ebru Timtik son yolculuğuna uğurlandı, polis cenazeyi bir kez daha kaçırdı

0

Adil yargılanma talebiyle başladığı ölüm orucunun 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik‘in cenaze töreni polisin çıkardığı zorluklara rağmen Gazi Cemevi‘nde düzenlendi.

Binlerce kişinin katıldığı törenin ardından polis cenazeyi bir kez daha kaçırarak abluka altına aldıkları Gazi Mezarlığı’na götürdü. Polis tepki gösteren kalabalığa müdahale etti.

Gazi Mezarlığı’na yürüyüş

Ebru Timtik’in cenazesinin ardından kitle de Gazi Mezarlığı’na sloganlar eşliğinde yürüyüş başlattı.

Halkın Hukuk Bürosu yaptığı paylaşımda “Hiçbir güç Ebrumuzun vasiyetini yerine getirmemizi engelleyemez. Ebrumuzun yine yanı başında Gazi mezarlığındayız” ifadelerini kullandı.

Tören için cemevine gelenler arasında HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Dilşad Canbaz ile bağımsız vekil Ahmet Şık da yer aldı.

Cemevi önünde polis barikatı

Ebru Timtik dün akşam İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti. Gece adli tıp kurumuna götürülen Timtik’in cenazesini almak için gidenler polisin apar topar cenazeyi kaçırması sebebiyle tepki göstermiş, polis kalabalığa müdahale etmişti.

Cenaze öğlene doğru Gazi Cemevi’ne getirildi. Gazi Cemevi önüne de barikat kuran polis, içeriye yalnızca aileyi ve bazı avukatları aldı. Basının ve Timtik’in bazı akrabalarının da içeri girmesi engellendi. Gerekçe olarak Koronavirüs salgınını gösteren polislere yurttaşlar, “Korona şimdi mi bahane oldu” diye sorarak tepki gösterdi.

İstanbul barosu önünde anma

Ebru Timtik için meslektaşları öğle saatlerinde İstanbul Barosu önünde bir anma düzenlemişti. Törende konuşan Avukat Sinan Zincir, “Ölüm değil yaşam dedik. Sesimizi Latin Amerika, Afrika duydu, bu ülkenin yargısı duymadı” ifadelerini kullandı.

Ünsal: Hakkımızı senin için alacağız

Ölüm orucundaki avukat Aytaç Ünsal da tutulduğu hastaneden baro önündeki anmaya “Canım avukatım, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni. Adalet isteyen halkını savunmak için mücadele eden bir avukatı göz göre göre öldürdüler Ama doğuyorsun sen şimdi halkın yüreğinde. Yüreklerde, beyinlerde doğuyorsun. Var mı dünyada adalet için bir örneği ömrünü veren bir avukat? Alacağız hakkımızı. Senin için alacağız” mesajını iletti.

Ne olmuştu?

Çağdaş Hukukçular Derneği davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara “örgüt üyeliği”, “yardım ve yataklık” suçlamalarıyla 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ÇHD davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi.

Tebliğnamede sadece, TCK’nın 314/1 maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

Aytaç Ünsal.

Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı.

Anayasa Mahkemesi, 14 Ağustos’ta ölüm orucundaki avukatlar Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik’in tahliye talepli tedbir başvurusunu, “Maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlike yok”  gerekçesiyle reddetti.

Timtik’in durumunun kötüleşmesi üzerine üç gün önce bir açıklama yayımlayan ÇHD, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ebru’yu kaybediyoruz. Saatlerimiz değil, dakikalarımız kaldı. Geç kalmak üzereyiz. Sıvı ve vitamin tüketimi durdu ve karnında şişlik belirdi. Ebru öldürülüyor, yeter artık! Ebru’yu yaşatabilmek için acilen tahliyesi ve bağımsız hekimlerce sağlığının kontrolü gerekiyor.”

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.