ManşetSpor

E-Bilet çıkmazı: Külüpler ve Taraftar istemiyor, Bakanlık ısrar ediyor

0

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Spor Toto Süper LİİG’in ikinci yarısı itibarı ile uygulamaya geçeceğini duyurduğu E-Bilet sistemi ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Bu hafta sonu Süper Ligin ikinci yarısındaki ikinci karşılaşmalar oynanacak ama daha hiçbir stadda e-bilet sistemine geçilmesi için gerekenler tamamlanmış değil.

32 e bilet...

Taraftar Hakları Derneği: “Tribünler e-bilete “Hayır” diyor

Açık Radyo’nun Açık Dergi programı içerisinde yer alan ve her Pazartesi 19:00 – 19:30 saatleri arasında yayınlanan Efektif Pas programı 20 ve 27 Ocak’ta e-bilet konusunu masaya yatırdı. Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük tarafından hazırlanıp sunulan programa 20 Ocak Pazartesi konuk edilen Taraftar Hakları Derneği Başkanı Devrim Cem, taraftarlar olarak e-bilet sistemini ve 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi hakkında kanunu bu şekli ile kesinlikle kabul etmediklerini belirtti.

Taraftar Hakları Derneği Başkanı Devrim Cem (sarı kırmızı kaşkollu)

Taraftar Hakları Derneği Başkanı Devrim Cem (sarı kırmızı kaşkollu)

2012 yılında İzmir kulüpleri Göztepe, Bucaspor, Karşıyaka, Altay ve İzmirspor taraftarları öncülüğünde kurulan derneklerinin kendilerine hiçbir zaman söz hakkı verilmeyen taraftarların talepleri yönünde çalıştığını söyleyen Cem, “Tribünler e-bilete “Hayır” diyor. Bunun maksadı taraftarı fişlemedir. E-bilet 6222 sayılı kanunun bir alt uygulamasıdır. 6222 sayılı kanunda taraftarı şiddetin temel kaynağı görüp cezalandırma maksadı var. Bunu reddediyoruz, kanunun tespiti yanlış dolayısı ile çözümü de yanlış” şeklinde konuştu.

Bu sistemde maça girmek isteyen her taraftarın adı soyadı, tc kimlik numarası, fotoğrafı ile ikamet adresinin istendiğini belirten Taraftar Hakları Derneği Başkan Devrim Cem, “Bu tam manası ile taraftarı fişleme amacı ile hayata geçirilmek isteniyor. Spor stadlarını tiyatroya dönüştürme çabasıdır bu, taraftarı seyirciye çevirme çalışmasıdır.E-bilet kamuoyunun bildiğinin aksine avrupada yaygın olan bir uygulama değildir” dedi.

E-Bilet uygulamasının kaldırılması için hukuki süreci de başlatacaklarını belirten Cem, bu konuda hukukçuları ile konu üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Hali hazırda derbi maçlarından önce il ve ilçe güvenlik kurullarının toplanarak o maça ilişkin kararlar aldığını vurgulayan Cem, il ve ilçe güvenlik kurullarının ilgili emniyet birimleri, valilik, sağlık kurulu ve  il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünden meydana geldiğini taraftarların hiçbir zaman sözünün dinlenmediğini söyledi. Bu kurulların aldığı karar sonrası ilgili emniyet amirinin taraftar önderlerini toplayarak onlara göz dağı verdiğini, bu yolla sporda şiddetin önlemeyeceğini iddia etti.

Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük: “Bu sistem anayasanın kişisel bilgilerin korunması ilkesine aykırı”

Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük'un hazırlayıp sunduğu Efektif Pas her Pazartesi akşamı Açık Radyo'da

Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük’un hazırlayıp sunduğu Efektif Pas her Pazartesi akşamı Açık Radyo’da

Efektif Pas‘ın 27 Ocak Pazartesi yayınlanan bölümünde ise programcılar Volkan Ağır ve Utku Gökerküçük, 1. haftası oynanan Süper Toto Süper LİİG sonrası gelinen durumu özetledi.

Yeni Spor Bakanı Çağatay Kılıç‘ın açıklamalarını anımsatan Ağır ve Gökerküçük, e-bilet sisteminde tarafların Gençlik ve Spor Bakanlığı, Külüpler Birliği Vakfı ve Spor Toto Süper LİİG takımları olduğunu aktararak Kulüpler Birliği Vakfı’nın sadece Süper Lig takımlarını temsil ettiğini, PTT 1. Lig takımlarının durumunun ne olacağının belirsizliğini koruduğuna değindiler.

Efektif Pas programcıları Çağatay Kılıç’ın açıklamasında 14 Nisan’a kadar tüm süper lig takımlarının bu sistem için alt yapı çalışmalarını tamamlaması gerektiğinin belirtildiğini ve bu tarihe kadar e-bilet’e geçilmez ise 50 ila 100 bin TL ceza ödeneceğinin açıklandığını ancak mali çıkmaz içindeki kulüplerin bu yükü kaldırmasının güç olduğunu vurguladılar.

6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi hakkında kanunun 5. madde 2. fırkası’nda spor biletlerinin kişisel bilgilerle alınması maddesi bulunduğunu ifade eden Ağır ve Gökerküçük, kişisel bilgilerden kastın ev adresi, ad soyad, fotoğraf ve tc kimlik numarası olduğunu belirterek, bu maddenin anayasanın kişisel bilgilerin korunması maddesi ile  Türkiye’nin de tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ilgili maddesi ile çeliştiğini sözlerine eklediler.

E-Bilet sisteminde maç bileti alan kişinin maça gidememesi durumunda bileti başka birisine devretmesinin de mümkün olmadığının altını çizen Volkan Ağır ile Utku Gökerküçük, bu sistemde bilet iadesinin ve maç günü işi ya da rahatsızlığı çıkan taraftarın bileti başkasına devrinin mümkün olmamasının kabul edilemez olduğu vurguladılar.

Dünyada e-bilete benzer örneklerin zaman zaman gündeme geldiğini ancak ülkenin her yerinde tüm kulüpleri kapsayacak bir sistemin Türkiye dışında gündeme dahi gelmediğini belirten ikili, Danimarka’da 2011’de gündeme gelen parmak izi ile bilet satışı uygulamasının taraftarların yoğun itirazı sonucu uygulamadan kaldırıldığını belirtti.

Açık Radyo’da Pazartesi akşamları yayınlanan spor programı Efektif Pas’ın blog adresi Radyoefektifpas

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.