İklim KriziManşetTürkiye

Düzce’de sel ve heyelan: Mahsur kalanlar var

0

Düzce’nin Cumayeri ilçesinde sağanak yağış, sel ve su baskınlarına neden oldu. Heyelan nedeniyle beş köye ulaşım kesilirken, mahsur kalan 10 kişi Genelkurmay Başkanlığı’ndan talep edilen helikopterle kurtarıldı. Bölgede halen mahsur kalanlar olduğu belirtiliyor.

Düzce‘de aşırı yağmur nedeniyle dereler taştı, bazı köy yolları heyelan nedeniyle kapandı, mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı. Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Akçakoca’ya bağlı Dilaver köyüne güneydoğu illerinden fındık toplamak için gelen 21 işçinin, bulundukları evlerde mahsur kaldığı bilgisi üzerine çalışma başlatıldığını söyledi.

Cumayeri Dokuzdeğirmen köyü sınırlarında yollarda gece saatlerinde başlayan sağanak yağış sonrası yaşanan heyelan nedeniyle Dokuzdeğirmen köyü ile Yeşiltepe, Çelikdere, Harmankaya ve Büyük Melen köylerine ulaşım sağlanamıyor.

Vali Dağlı, Genelkurmay Başkanlığı’ndan istenen kurtarma helikopterinin bölgeye gelerek vatandaşları bulundukları yerden aldığını aktardı. Ambulanslara alınarak sağlık kontrolleri gerçekleştirilen işçilerden bazılarının Atatürk Devlet ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama hastanelerine kaldırıldığını belirten Dağlı, “Gelen bilgi üzerine kara yoluyla ulaşılamayan bölgeye helikopter desteği istedik. Vatandaşların nakilleri gerçekleştirildi. Bölgeden gelen ihbarları değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Öztaş ilçede büyük bir afet yaşandığını söyledi. Can kaybının olmadığını belirten Öztaş, şöyle konuştu: “Yağmur şu an biraz dindi. Can kaybı olmaması bizim için teselli. Cami altındaki dükkanları su bastı. Bazı araçlar denize kadar sürüklendi. Zararımız çok büyük. Dükkan ve mekanları su bastı, Allah Düzce’nin yardımcısı olsun.” Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk de yaptığı yazılı açıklamada, ilçede tüm ekiplerin çalıştığını, öncelikle vatandaşların güvenliğini sağladıklarını, çok sayıda hayvanın boğularak öldüğünü aktardı.

Cumayeri ilçesinde etkili olan kuvvetli sağanak ve heyelan nedeniyle bazı köy yollarının kapanması sonucu bir rafting tesisinde mahsur kalarak sabah saatlerinde kurtarılan 8 kişi, helikopterle getirildikleri Sakarya’daki hastanelerde tedavi altına alınmıştı.

Meteoroloji uyardı

Düzce ve Sakarya’da devam eden yağışların zaman zaman etkisini artırarak kuvvetli, kıyı kesimlerde yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Düzce ve Sakarya’da yağış nedeniyle meydana gelebilecek rüzgar, sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, heyelan ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

İklim uzmanları, yaz aylarında yağış olmasının normal olduğunu, ancak birden bastıran gökgürültülü sağanak yağışların sıklığının ve etkisinin arttığına dikkat çekiyor. İklim krizi yüzünden yaşanan bu ani hava olayları, sadece Türkiye’de değil dünyanın dört bir yanında sıklıkla görünmeye başladı. Geçtiğimiz ay Trabzon’un Araklı ilçesinde yaşanan sel felaketinde can kayıpları olmuş, harabeye dönen köyün neredeyse tamamen taşınmasına karar verilmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.