ManşetTürkiye

Duvar yazısı için 4 ay yattı!

0

19 yaşındaki Fırat Barik, duvara ‘Tek yol devrim‘ diye yazınca kendini cezaevinde buldu, örgüt üyeliğiyle suçlandı.

19 yaşındaki Fırat Barik, Mamak’ta bir tren istasyonunun duvarına “Tek yol devrim” diye yazınca kendini cezaevinde buldu, hakkında dava açıldı. “Terör örgütü üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak ve örgüt faaliyeti çerçevisinde mala zarar vermekle (7 kez)” suçlanan Barik’in 36 yıla kadar hapsi istendi. Üniversiteye hazırlanan Barik, yaklaşık 4 ay tutuklu kaldıktan sonra çıktığı ilk duruşmada tahliye edildi.

Mamak’ta bir ihbari değerlendiren polis ekipleri, Fırat Barik ile 18 yaşından küçük iki arkadaşını gözaltına aldı. Barik’in sırt çantasında 3 adet sprey boya, bir adet maket bıçağı ile iki adet siyah keçeli kalem “ele geçirildi.” Yaşları küçük olanların dosyası ayrılırken, Fırat Barik, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürülerek, sorguya alındı. Çeşitli yerlere “Faşizme ölüm”, “Tek yol devrim” ve “Genç Umut” yazmak ve bazı araçlara zarar vermekle suçlanan Barik, 6 Haziran 2011’de tutuklandı. Özel yetkili savcı tarafından hazırlanan iddianamede Barik, THPK-C Devrimci Yol Devrimci Gençlik terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmakla suçlandı. Yazılamadan çok bu örgütün tarihinin anlatıldığı iddianamede şöyle denildi:

“Şüpheli Barik, iki arkadaşı arkadaşları ile birlikte terör örgütüne bağlı Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri isimli oluşum tarafından İzmir Dikili’de düzenlenen kampa katıldı. Bir hafta kadar Dikili’de kalan şüphelinin ‘Genç Umut’ isimli oluşum hakkında bilgi ve eğitim aldı. Genç Umut isimli oluşum içinde yer almaya karar vererek kampta kendisine yapılan anlatımlar ve talimatlar doğrultusunda olay günü arkadaşları ile birlikte hareket ederek Mamak’ta yazılama suretiyle terör örgütünün propagandasını yaptı. Şüphelinin bu şekilde gelişen eylemlerinin ise örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, terör örgütü propagandasını yapmak ve terör örgütü adına mala zarar vermek eylemlerini oluşturacağı anlaşılmıştır.”

Polisin kehaneti yine tuttu

Fırat Barik, yaklaşık 4 ay tutuklu kaldıktan sonra dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savunma yapan Barik, gözaltına alındığında hastaneye götürüldüğünde polisin kendisine “kesin tutuklanırsın” dediğini anlattı. Aynı polisin kendinin istediği yönde ifade vermesi halinde serbest kalabileceğini söylediğini aktaran Barik, “Sonra beni TEM’e götürdüler. Orada ailemle görüştürmediler. Polisin yönlendirmesiyle baskı altında ifade verdim. Serbest kalacağımı düşünürken tutuklandım. İşin buraya geleceğini tahmin etmiyordum” dedi. Dikili’deki kampa nasıl katıldığını da anlatan Barik, şöyle konuştu:

“Bu kampı belediye düzenliyordu ve ucuzdu. Babamdan izin alıp katıldım. İlk kez denize girecektim. Orada eğlendim, denize girdim, güneşlendim. Yeni arkadaşlarla tanıştım. Ama iddianamede bu örgüt kampı olarak gösteriliyor. Orada eğitim aldığım yazılı. Bunları kabul etmiyorum. Biz orada eğitimin paralı olmasını ve YGS’deki şifre skandalını konuştuk. Asıl amacım oraya eğlenmeye gitmekti. Şu an üniversiteye cezaevinde hazırlanmaya çalışıyorum. Ama burada üniversiteyi kazanmam mümkün değil. Bir genç olarak gelecek kurmak istiyorum. 4 aydır suçsuz yere tutukluyum.”

Barik, yazılama eylemini yaptığını kabul ederken, hiçbir örgütten talimat almadığına vurgu yaptı. İddianamede “tanık” olarak geçen kişi ise yazılama olayını görmediğini, polisin gelmesi üzerine dışarı çıktığını söyledi. Araçları zarar gören kişiler ise eylemi kimi yaptığını görmediklerini kaydetti. Kısa bir aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, 19 yaşındaki Fırat Barik’i tahliye etti.

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.