DünyaManşet

Dünyanın en militarist ülkesi İsrail’in Gazze operasyonu devam ediyor

0

Çarşamba günü başlayan hava saldırısında İsrail'in attığı bir roket Gazze'nin güneyindeki bir mahalleye düşüyor

Dünyanın en militarist ülkesi bayrağını elinden bırakmayan İsrail’in Filistine yönelik saldırıları devam ediyor. Çarşamba günü İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında Hamas komutanlarından Ahmed el Cebari öldürüldü. Ahmed el Cebari, Hamas’ın askeri kanadı İzzettin El Kassam Tugayları’nın komutanlığını yapıyordu. Saldırıda Cebari’nin yanı sıra oğlunun da aralarında olduğu 6 Filistinli daha hayatını kaybetti.

İsrail ordu sözcüsü Yarbay Avital Leiboviç “Saldırı, geniş çaplı operasyonun başlangıcı” derken, Hamas’ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları’ndan tarafından, “İsrail bu saldırıyla cehennem kapısını araladı” açıklaması yapıldı .

Akşam saatlerinde de, israil Donanması’na ait hücum botların, Gazze sahillerinin birçok farklı bölgesini belli aralıklarla yoğun top atışına tuttuğu bildirildi.

2008–2009 kışı arasında başlayıp 3 ay süren,  1000’e yakın sivil Filistinli’nin ölmesine neden olan yeni bir Dökme Kurşun Operasyonu’nun başlamasından endişe ediliyor.

İsrail, Dünyanın En Militarist Ülkesi

Gazze’ye yönelik saldırıları devam İsrail’in, Bonn Uluslararası Dönüşüm Merkezi’nin (BOCC) Çarşamba günü yayımlanan küresel militarizm endeksinde son 20 yıl olduğu gibi bir kez daha dünyanın en militarize ülkesi olduğu tescillendi.

İsrail’in en büyük hasımı konumundaki İran ise sıralamada, tahminlerin aksinde listenin 34. Sırasından yer alıyor. Yemen(37) ve Katar(43)’ın dışında diğer ortadoğu ülkelerinin de, İran’ın önünde önünde yeraldığı araştırmayı destekleyen Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı.

Singapur’un 2. sırada yeraldığı listede, İlk altı ülke, Suriye, Rusya, Ürdün ve Kıbrıs olarak sıralanıyor. Liste ülkelerin askeri harcamalarının ve sağlık harcamalarının gayri safi yurt içi hasılalarına oranlarının birbiriyle karşılaştırılması ile oluşturulmuş.

Listede ilk on sırayı meydana getiren 6 ülke, İsrail (1), Suriye (4), Ürdün (5), Kuveyt(7), Bahreyn (9) ve Suudi Arabistan (10) Ortadoğu’dan. Listeye 8 numaradan giriş yapan Azerbaycan ise indekse Kafkaslardan katılıyor.

24. sırada yer alan Türkiye ise, komşuları Bulgaristan(25)’ın önünde, Yunanistan(14 )’ın ise, 10 sıra arkasında yer alıyor.

Sağlık ve askeri harcamalar ile GSYİH’na ek olarak, ülkelerin askeri ve paramiliter elemanlarının sayısı,  fizikçilerin  ve ağır silahların genel nüfus üzerine oranı gibi değişkenler endeksi meydana getiren diğer etmenler.

Filistin ve Suriye topraklarını 45 yıldır işgali altında tutan İsrail neredeyse son 20 yıldır listenin en tepesinde yer alıyor.

(Yeşil Gazete, Inter Press Service)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.