EnerjiManşet

Dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisi Topaz

0

Kaliforniya’daki çöl arazileri üzerine dünyanın en büyük güneş tesisi ünvanını çalarak inşa edildi. Topaz adı verilen tesis, 40 megavatlık son aşaması tamamlanıp, Amerika’da bitip yürürlüğe giren 500 megavat üzerindeki ilk güneş tesisi olarak yakın zamanda aktif oldu.

49 Topaz-Solar-Enerji-Santrali-1060x460...

Çepeçevre.com’dan Burak Avşar’ın çeviri haberine göre Kaliforniya’daki Carrizo Düzlüğü üzerinde yer alan San Luis Obispo beldesinde bulunan Topaz Güneş Enerjisi Tesisi, 16.1 km²’lik alan boyunca yayılan dokuz milyon güneş panelinden oluşuyor. Bu güneş paneli kümesi, Kaliforniya’daki Mojave Çölü’nde bulunan ve binlerce ayna kullanarak güneş ışığını merkezi bir kazana yönlendirip enerji üreten Ivanpah Güneş Enerjisi Tesisi’nden ayrı bir konumda bulunuyor. Ivanpah Güneş Enerjisi Tesisi büyük miktarda yeşil enerji ürettiği halde, yoğun güneş ışığının vahşi yaşamı -özellikle kuşları- kasıp kavurduğu için çok sayıda eleştiri aldı. Lakin Topaz’da aynalar yerine ışıl gerilimsel güneş panelleri kullanılıyor.

Topaz’ın kurulduğu bölge, var olan elektrik iletim hatlarına yakınlık, arazi kullanımı ve çevresel duyarlılık gibi konular dikkate alındıktan sonra seçildi. First Solar şirketine göre tesis, Carrizo Düzlüğü Ulusal Dağı’ndaki hassas bölgelerden kilometrelerce uzaklıktaki sınırlı verimliliğe sahip “dengesiz çiftlik arazisi” üzerine kuruldu.

Topaz şuan dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisi ünvanını elinde tutuyor olabilir; fakat büyük ihtimalle gelecek sene, Solar Star tesisinin neredeyse 580 megavat üretebilecek tam kapasitesine ulaştığı zaman bu ünvanını kaybetmiş olacak. Solar Star ve Topaz güneş enerjisi tesislerinin ikisi de MidAmerican Solar şirketine ait.

(Çepeçevre.com, Iflscience.com)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.