EnerjiManşet

Dünyanın en büyük emeklilik fonu Norveç, kömüre yatırımdan vazgeçiyor

0

Dünyanın en büyük hükümet ve en başarılı  emeklilik fonlarından biri kabul edilen Norveç Hükümeti Emeklilik Fonu kömür sektörüne yaptığı yatırımlardan çekiliyor.  Küresel düzeydeki şirketlerin yüzde 1.3’üne sahip olan fonun ekonomik büyüklüğü ise 900 milyar dolar.

Norveç Parlamentosundan, “Kömür yatırımlarını satın” kararı

52

Norveç Parlamentosu Finans Komisyonu 27 Mayıs Çarşamba günü (dün), parlamentodaki iki büyük partinin beraber aldığı kararla, fonun, yüzde %30’dan fazla kömür alanında faaliyet gösteren veya gelirlerinden yüzde 30’undan fazlasını kömür faaliyetlerinden elde eden şirketlerdeki kömür yatırımlarını satmasını öneren tasarıyı kabul etti.
Fonun yaklaşık kömür alanında 11 milyar dolarlık bir yatırımı olduğu ve bu karar ile bu yatırımların yarısının çekileceği tahmin ediliyor.

Parlamento kararını İklim Değişikliğine bağladı

Reuters’ta yapılan habere göre, Partilerin ortak açıklamasında kararın gerekçesi şöyle özetlendi: “Kömür firmalarına yatırım hem iklim değişikliği açısından hem de ekonomik açıdan büyük risk içermektedir.”

Muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Torstein Tvedt Solberg ise “Kömür başlı başına sera gazı emisyonlarının kaynağı, bu yüzden alınan bu karar iklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli bir başarıdır” dedi.

5 Haziran 2015’te Parlamento’da oylanacak tasarının komisyondan iki büyük parti tarafından kabul edilerek geçmesi nedeniyle ilgili kararın yasallaşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

IEEFA, “Bu kararı alkışlıyoruz”

51

Konu hakkında basın açıklaması yapan Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) ise, Norveçli karar yapıcıları alkışladığını ifade ederken, bu kararın diğer büyük yatırımcılar tarafından alınacak benzer kararların da müjdecisi olduğunu belirtti.

IEEFA adına açıklama yapan Finans Direktörü Tom Sanzillo “Bu karar aslında giderek daha fazla mali kayıplar veren kömür madenciliği ve kömürlü termik santral yatırımlarından, fonun kendini koruması adına atılmış bir adımdır” dedi ve ekledi, “Kömür yatırımları küresel düzeyde yapısal düşüş eğiliminde. Bu yüzden, dünyada hiçbir yatırım fonu – üniversite fonu, emeklilik ya da kurumsal fon- kömür yatırımlarını portföylerinde tutmak için inandırıcı bir sebebe sahip değil.”

IEEFA geçen hafta “Norveç Hükümet Emeklilik Fonu’nun Kömür Sektöründeki Yatırımlarını Geri Çekmesi” üzerine Yeşil Gazete’de de haberini yaptığımız bir rapor yayınlamıştı. Rapor, kömür şirketlerinin hisse senetlerinin son yıllarda çöktüğünü ve kömür yakan tesislerin hisse senetlerinin de düşme eğiliminde olduğunu ortaya koymuştu. Son beş yılda Stove Küresel Kömür İndeksinin yüzde 71 değer kaybettiğini gösteren rapor, kömürün halen enerji üretiminde payı olmasına rağmen, bu payın giderek düşeceğini de ifade etmişti.

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.