EnerjiManşet

IEEFA, “Norveç Emeklilik Fonu Kömür Sektörü’ne yatırımdan vazgeçmeli”

0

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA),  900 Milyar Dolarlık hacmi ile Dünya’nın en büyük emeklilik fonuna sahip olan Norveç Emeklilik Fonu’nun kömür sektöründeki yatırımları konusunda bir rapor hazırladı. Kömür şirketlerinin hisse senetlerinin son yıllarda çöktüğünü ve kömür yakan tesislerin hisse senetlerinin de düşme eğiliminde olduğunu ortaya koyan rapor yatırımcıları korumak için Norveç Emeklilik Fonu’nun kömür sektöründeki yatırımlarına son vermesi gerektiğini belirtiyor.

53

Kamu kontrolünde olan emeklilik fonlarının enerji sektöründeki yatırımları, küresel düzeyde yürütülen enerji ekonomisine dair en önemli tartışmaların başında geliyor. İklim değişikliği alanında çalışan Greenpeace, 350.org gibi sivil toplum kuruluşları ile beraber enerji ekonomisi alanında çalışan Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü gibi araştırma kuruluşları, emeklilik fonlarının kömür sektörüne yaptığı yatırımlardan vazgeçilmesi üzerine çalışmalar yürütüyor.

Özellikle enerji ekonomisi konusunda analizler yapan kurumlar bu yatırımların sürdürülebilir ve karlı yatırımlar olmadığına ve yatırımcıları zarara uğratma potansiyeli olduğuna dikkat çekerken,  çevre alanında çalışan kurumlar ise, bu yatırımların iklim değişikliğini tetiklediği konusunda hemfikir.

900 Milyar Dolarlık hacmi ile Dünya’nın en büyük emeklilik fonuna sahip olan Norveç’te de bu fon kapsamında 11.4 Milyar hacimlik kömür yatırımları önemli tartışma konularından biri. Norveç Parlamentosu 5 Haziran 2015’te fon kapsamında kömür sektörüne yapılan yatırımlardaki kısıtlamalar ile ilgili bir direktifi oylamaya sunacak.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’nün (IEEFA) hazırladığı rapor yatırımcıların korunması için aşağıdaki adımların atılmasını öneriyor:

  • Norveç Parlamentosu’nun, fon yöneticileri için kömür sektöründeki yatırımların geri çekilmesini sağlayacak net, etkili ve ulaşılabilir bir direktif çıkarması;
  • Üretiminin yüzde 20’den fazlası kömür olan veya yıllık 50 milyon tondan fazla kömür üreten şirketlerdeki yatırımların tamamen sonlandırılması;
  • Enerji yatırımlarının yüzde 20’den fazlası kömürlü termik santraller olan şirketlerdeki yatırımların tamamen sonlandırılması.

IEEFA Finans Yöneticisi Tom Sanzillo; “Kömür sektörü küresel ekonomide en kötü performansa sahip sektörlerin başında geliyor. Kömür sektörü giderek küçülen bir sektör; iklim değişikliği ve hava kirliliği konusundaki tartışmalar kömüre karşı yeni kısıtlayıcı politikaların oluşmasına ve kamudaki kömür karşıtı görüşler artıyor. Kömür madenciliğinin ve kömür yakan şirketlerin yüz yüze kaldığı bu yüksek risk uzun vadede performanslarının yavaşlayacağını gösteriyor, bu yüzden bu firmalara yatırımdan vazgeçilmeli.” diyor.

Raporun Türkçesine bu link üzerinden FINAL IEEFA basın bülteni ulaşabilirsiniz

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.