Kategoriler: Dünya

Dünyadan kısa kısa- 26 Eylül Perşembe

Kenya’da ölü sayısı artabilir

Kenya’daki AVM saldırısında ölenlerin sayısının artmaşından endişe ediliyor. El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırıda 60’tan fazla kişi ölmüştü. Şimdi bu sayının ikiye katlanabileceği söyleniyor.

Çin’de eşek arısı saldırısında 18 kişi öldü

Çin’in Shaanxi bölgesinde son haftalarda yaşanan eşek arısı saldırılarında 100 kişinin sokulduğu, 18 kişinin ise öldüğü bildirildi. Bölgede her yıl birkaç kişi eşek arısı sokması sonucu ölüyor; ancak, bu boyutta bir saldırı kayıtlarda yok. Eşek arılarının beklenmedik hava değişikliklerinden etkilendiği tahmin ediliyor.

Acayip havaların sebebi iklim değişikliği

Kuzey Kutbu jet akımı olarak adlandırılan ve hava sistemlerinin Kuzey yarımküredeki dağılımını sağlayan hava akımının, buzul erimesi nedeniyle, bu sene epey saptığı saptandı. Dünya genelinde yaşanan aşırı hava olaylarının buna bağlı olabileceği belirtiliyor.

Fransa’dan karbon vergisi

Avustralya’nın karbon vergisini kaldırması henüz tazeyken Fransa tersi yönde adım atıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa Emisyon Ticareti Sistemi’ne dahil olmayan mesken ısıtma ve taşıt yakıtlarına karbon vergisi getirilecek. Uygulamanın 2016 itibariyle 4 milyar avro kaynak yaratması bekleniyor. Bu kaynak ise yine enerji kullanımını azaltacak önlemleri desteklemek için kullanılacak.

Alman Parlamentosu’ndan iş bulma hizmeti

Almanya’daki seçimlerin ardından %5’lik seçim barajının altında kaldığı için meclisteki tüm koltuklarını kaybeden liberal partinin milletvekili ve çalışanları için parlamento bünyesinde iş bulma bankoları açıldı. 93 eski vekil ve 650 destek elemanının önemli bir bölümü bankolar önünde sıra oluşturdu.

Hindistan’da Kaşmir yine karıştı

Hinidistan – Pakistan sınırında ayrılıkçı gerillaların bir polis karakoluna düzenlediği sanılan saldırıda ilk belirlemelere göre 12 kişi öldü.

Bağdat’ta yine patlama

Bağdat’ta meydana gelen bombalı saldırılarda en az 21 kişi öldü. Ölü sayısının artmasından korkuluyor. Ülkede sadece Ağustos ayı içinde 800 kişi bombalı saldırılarda öldü.

Greenpeace üyeleri mahkeme karşısında

Rusya tarafından uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırıda tutsak alınan 30 Greenpeace üyesi bugün Rusya’nın Murmansk kentinde mahkeme karşısına çıkıyor. Duruşmada Greenpeace üyelerinin tutukluluk hali konusunda karar verilecek. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin dün eylemcilerin ‘korsan’ olmadığını ifade etmişti. Rusya’da korsanlık 15 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.

İran 8 yıl aradan sonra Holokostu tanıdı

İran devlet başkanı Hasan Ruhani ‘Yahudiler ve diğer kesimlerin Naziler tarafından öldürülmesi suçunu’ kınadığını söyledi. Ruhani’nin selefi Mahmud Ahmedinejad Holokost’u reddediyordu.

Avrupa’da vahşi hayattan iyi haber

Yeni bir araştırma Avrupa’da ayı, kurt, kartal, vaşak ve akbaba nüfuslarının kayda değer artış gösterdiğini gösteriyor. Buna sebep olarak ise avlanma yasakları ve insanların şehirlere göç etmesi verildi.

Malezya’da orman katliamı sürüyor

Malezya, palm yağı peşinde ormanlarını katletmeye devam ediyor. Malezya Orman Araştırmaları Enstitüsü Temmuz ayında, ülkedeki son keruing paya (Dipterocarpus coriaceus) ağacının kesildiğini açıkladı.

Eski ABD Başkanı Bush eşcinsel bir çiftin nikahında şahitlik yaptı

ABD eski başkanlarından George H.W. Bush ve eşi Barbara geçtiğimiz haftasonu eşcinsel bir çiftin nikah töreninde şahitlik yaptı.

ABD’de casusluğa budama

ABD senatosunda Ulusal Güvenlik Ajansı’nın ABD vatandaşlarının kişisel bilgilerini ‘trolle’ toplama yetkilerine sınır getirmek için partiler üstü bir girişim başlatıldı.

Japonya’an itiraf: Evet, Fukuşima konusunda yardıma ihtiyacımız var

Japonya Fukuşima’daki radyoaktif sızıntıyı kontrol etmek için Fransa’dan teknik yardım alacak. Rusya’nın da yardım çalışmalarına dahil olması ihtimal dahilinde. Fukuşima’daki radyoaktif su sızıntısı 2011’den beri devam ediyordu. Kazanın hemen ertesinde uluslararası yardım tekliflerine olumsuz cevap veren Japonya hükümetine Moskova’dan ‘ulusal nükleer kaza diye bir şey yoktur, tüm nükleer kazalar uluslararasıdır’ yanıtı gelmişti.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi