Kategoriler: DünyaManşet

Dünya’dan kısa kısa – 25 Eylül 2013 Çarşamba

Kenya’da AVM kuşatması sona erdi

Kenya’nın başkenti Nairobi’de El Şebab militanlarınca Cumartesi günü gerçekleştirilen saldrıyı takiben devam eden kuşatma sona erdi. Ölü sayısının 60’ın üzerinde olduğu tahmin ediliyor; ancak net sayı henüz bilinmiyor. Bu arada, 2007’deki seçimi takiben yaşanan şiddet olayları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’inde yargılanan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın davasının düşmesi için UCM’ye baskı yapılabileceği bildiriliyor.

Filipinlerde tayfun Pabuk onlarca kişinin ölümüne yol açtı

Filipinleri vuran Pabuk tayfunu başkent Manila ve Luzon adasında etkili olurken en az 30 kişinin ölümüne yol açtı.

Rusya; Greenpeace aktivistlerini sorgulamaya devam ediyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir petrol platformuna pankart asmaya çalıştıkları için gözaltına alınan Greenpeace aktivistlerinin ‘korsan’ olmadığını; ancak, uluslararası hukuku ihlal ettiklerini savundu. Aktivistler sorgulanmaya devam ediliyor.

Yunanistan krizden çıkış için umudunu fosil yakıtlara bağladı

Aralarında, Shell, Exxon Mobil, Repsol, Gazprom ve Bulgargaz gibi devlerin de bulunduğu fosil yakıt şirketleri Yunanistan’ın Batısı ve Güneyindeki fosil yakıt rezervlerinin çıkarılmasına ilişkin bir zirve için Atina’da bir araya geldi.

İklim değişikliği ve yoksullukla aynı anda mücadele etmek mümkün

Kolombiya, Etyopya, Endonezya, Güney Kore, Norveç, İsveç ve İngiltere hem iklim değişikliği ile mücadele hem de büyüme yollarını araştıran 9 milyon dolar bütçeli yeni bir ortak çalışma başlattılar. Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan İsveç Çevre Bakanı Lena Ek ülkesinin 1990’dan beri karbon emisyonlarını %20 azalttığına ve buna rağmen GSYİH’sini %60 artırdığına dikkat çekti.

İklim değişikliğinin ekonomik bedeli çok ağır

Eski Dünya Bankası baş ekonomisti ve 2006 tarihli Stern Raporu’nun yazarı Lord Nicholas Stern, iklim değişikliğinin 3-4 santigrat civarında olması durumunda ekonomik büyümenin tümüyle durabileceğini söyledi. Seragazı salımlarında radikal azaltıma gidilmezse dünyanın yüzyıl sonu itibariyle 4 ila 7 derece arasında ısınacağı tahmin ediliyor.

2050’de açlık yüzde yüz artabilir

Uluslararası yoksullukla mücadele kuruluşu Oxfam tarafından açıklanan yeni bir rapora göre iklim değişikliği kaynaklı tarımsal üretim düşüşü nedeniyle açlık riskindeki insanların sayısı 2050’de dünya nüfusunun %20’sine çıkabilir. Şu anda dünya nüfusunun %10’u açlık riski altında.

Malezya’dan temiz enerjiye 100 milyon dolar

Malezya,  Güneydoğu Asya’da küçük ve orta ölçekli rüzgar, güneş ve dalga enerjisi girişimlerine kaynak oluşturmak üzere 100 milyon dolarlık yeni bir fon oluşturdu.

IMF’den enerji sübvansiyonu uyarısı

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, IMF’nin bir çevre kuruluşu olmadığını; ancak, iklim değişikliği ile mücadele için daha fazlasını yapabileceğini söyledi. Lagarde 2011 senesinde 2 trilyon doları bulan enerji sübvansiyonlarının azaltılması gerektiğine dikkat çekti. ABD 502, Çin 279 ve Rusya 116 milyar dolar ile en fazla enerji sübvansiyonu veren ülkeler. Enerji alanında verilen devlet desteğinin çok büyük bir bölümü fosil yakıtlara gidiyor.

Türkiye Çölleşme Sözleşmesi Taraflar Konferansı için aday

Türkiye, 2015’de yapılacak BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı’nı düzenlemek için aday oldu.

Ban Ki-moon’dan İklim Zirvesi Çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon devlet ve hükümet liderlerini 2014 Eylül ayında iklim krizini konuşmak üzere BM şemsiyesi altında toplanmaya çağırdı. BM’nin halihazırda İklim Değişikliği Sekreteryası bulunuyor ve her yıl Taraflar Konferansı düzenliyor. Ancak, her yıl yapılan 15 günlük toplantıların bağlayıcı bir karar almak için yeterli olmadığı eleştirisi uzun süredir yapılıyordu.

Avustralya’da iklim konseyi direnişi

Muhafazakar Tony Abbott hükümetinin iktidara geldiğinde ilk icraatlarından biri hükümete bağlı danışma kurulu ‘İklim Komisyonu’nu lağvetmek olmuştu. Komisyon, bağışlarla ‘İklim Konseyi’ adıyla özel olarak tekrar kuruldu.

Rüzgar gülleri kalp atışından daha sessiz

Rüzgar tirbünlerine karşı getirilen başlıca eleştirilerden biri olan gürültü yarattıkları iddiası, Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmayla çürütüldü. Akustik uzmanlarının yürüttüğü araştırmaya göre rüzgar tirbünlerinin çıkardığı ses, dinleyenin kendi kalp atışından daha düşük.

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi