2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKentManşetTürkiye

Dünyadan arama kurtarma ekipleri ve yardımlar Türkiye’ye ulaşmaya başladı

0
Merkez üssü Maraş‘ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 76 büyüklüğündeki depremlerin ardından uluslararası arama kurtarma ekipleri de Türkiye‘ye ulaşmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün başta NATO ve AB olmak üzere 45 ülkenin yardım tekliflerinin ulaştığını belirtmişti.Türkiye’ye ulaşan ve yolda olan ekipler şöyle:

ÇİN: Ülkenin arama kurtarma örgütü Ramunion‘a bağlı sekiz kişilik ekip kurtarma radarı, enkaz keski araçları ve özel eğitimli bir köpek ile yola çıktı. Arama ve kurtarma görevlerinde tecrübeli ekibin yarın Türkiye’ye ulaşması bekleniyor.

Çin ayrıca insani destek olarak da Türkiye’ye 40 milyon yuan (5.8 milyon dolar) yardım göndereceğini, Çin Kızılhaçı da Türk Kızılay’ına 200 bin dolar insani yardım aktaracağını açıkladı.

ABD: ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Yöneticisi Samantha Power, Türkiye’de meydana gelen depremlerde enkaz altında kalanlara yardım etmek üzere iki ayrı itfaiye birimine ait personeli, Afet Yardım Müdahale Ekibi (DART) olarak görevlendirdiklerini açıkladı. Power, Virginia’nın Fairfax ve California’nın Los Angeles ilçeleri itfaiye birimlerinden seçilen USAID Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibinin (USAR) konuşlanma sürecinde olduğunu bildirdi. Virginia USAR da sosyal medyada  79 üye ve 6 köpekten oluşan birliğin Türkiye’ye uçmak üzere hazır beklediği bilgisini paylaştı. USAR ekibi, Türkiye’nin İncirlik Hava Üssü’ne uçmak üzere Maryland’deki Dover Askeri Üssü’nden havalanacak.

ALMANYA: Köln kentinden arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 41 görevli ve 7 köpekten oluşan bir ekip yola çıktı. Ekip Köln-Bonn Havalimanı’ndan özel uçakla Antep’e hareket etti.

KKTC: Kuzey Kıbrıs’ta askeri birlikler, çeşitli kamu kurum kuruluşları ve vatandaşlarca verilen ilaç, serum, gıda, ısıtıcı, battaniye, kıyafet, çadır ve diğer malzemeleri taşıyan 2 gemi Türkiye’ye hareket etti. Yardım malzemelerini taşıyan gemi, Girne’den Mersin’in Taşucu Limanı’na doğru yola çıktı.Yetkililer Kuzey Kıbrıs’tan 2 gemiyle 200 tona yakın insani yardımın ilk etapta Türkiye’ye gönderildiğini bildirdi.

JAPONYA: Japonya’nın gönderdiği 18 kişilik Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi, İstanbul’a ulaştı. Ekibin 3 üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibi Adana’ya hareket etti.

TÜRKMENİSTAN: Depremlerden etkilenen bölgelere kurtarma ekibi ve insani yardım taşıyan uçak Türkmenistan’dan yola çıktı.

PAKİSTAN: 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve 25 ton yardım malzemesi, Pakistan Uluslararası Havayollarına (PIA) ait uçakla bu sabah Türkiye’ye doğru hareket etti. Ravalpindi’deki Chakala Hava Üssü’nden kalkan silahlı kuvvetlere ait C-130 nakliye uçağ Adana’ya doğru yola çıktı. Uçakta eğitimli köpek ve gerekli ekipmanlara sahip arama kurtarma ekibi, doktor, hemşire, teknisyenlerden oluşan tıbbi yardım ekibi, 30 yataklı mobil hastane ve çeşitli yardım malzemelerinin yer alıyor.

MEKSİKA: Türkiye’ye 145 kişilik arama ve kurtarma ekibi gönderildi.Ekipte  Savunma Bakanlığına bağlı 93 eleman, Deniz Kuvvetlerinden 37 kişi, Kızılhaç personelinden 15 kişi bulunuyor.

MALTA: Arama kurtarma ekibi Türkiye’ye doğru yola çıktı. 32 kişilik ekipte bir de arama-kurtarma köpeği bulunuyor. Ekip beraberinde 5,5 tonluk insani yardım malzemesi de götürüyor.

MACARİSTAN: Ulusal Afet Yönetimi Genel Müdürlüğüne bağlı 55 kişilik arama kurtarma ekibi gönderildi. Ekiple birlikte, arama kurtarma köpekleri ve 90 ton ekipmanın Macar Ordusuna ait uçakla Adana’ya hareket etti.

KUZEY MAKEDONYA: 40 kişilik arama kurtarma ekibi gönderiliyor. Ekiple birlikte arama kurtarmada kullanılan teçhizat, 6 araç, 2 itfaiye aracı, depremzedeler için 10 bin battaniye, 200 sedye ile 2 eğitimli köpek de yollanacak. 

AZERBAYCAN: İki uçak insani yardım gönderiliyor. Uçaklardan birinde tam teçhizatlı sahra hastanesinin bulunuyor.  Azerbaycan, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Türkiye’ye 420 personel göndermişti.

BULGARİSTAN:  13 araçla yola çıkan 50’si arama ve kurtarma uzmanı 59 personel Türkiye’ye ulaştı.

YUNANİSTAN: Özel Afet Müdahale Birimine (EMAK) bağlı 21 itfaiyeci ve iki arama kurtarma köpeği özel araçlarla yola çıktı. 

Ayrıca, Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Fransa, İtalya da arama kurtarma ekipleri ve yardım gönderiyor.  Malezya’dan 70 kişilik arama kurtarma ekibi Türkiye`ye yola çıktı. Özbekistan’ın kurtarma ekibi, özel araç ve ekipman ile insani yardımı taşıyan uçağı Türkiye’ye doğru yola çıktı. Sırbistan‘ın başkenti Belgrad’dan 27 kişilik arama kurtarma ekibi, Türkiye’ye hareket etti.

Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 60 kişiden oluşan arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı belirtildi. Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı, arama kurtarma görevlilerinin yanı sıra sağlık çalışanları ve psikologlardan oluşan 63 kişilik ekibi beraberinde iki özel eğitimli köpekle birlikte Türkiye’ye gönderdi.  Lübnan‘dan da 83 kişilik arama kurtarma ekibi THY uçağıyla Adana’ya hareket etti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.