İlk olarak geçtiğimiz yıl Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün etkileri sürmeye devam ediyor. Özellikle Amerika‘da ve Avrupa‘da vaka sayılarında ciddi artış yaşanıyor.
Koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 357 bin’i aştı. Salgına yakalanların sayısı ise 56 milyon 716 bin olarak açıklandı.
Birleşik Krallık, İspanya gibi ülkeler salgına karşı önlem alırken, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki Donald Trump Yönetimi salgına karşı kayıtsız kalmaya devam ediyor.
Öte yandan Almanya Hükümeti‘nin aldığı tedbirler ülkede protestolara yol açıyor. Birleşik Krallık ise koronavirüse karşı toplu aşıya hazırlanıyor.
Birleşik Krallık, aşılama programına hazırlanıyor
Britanya Ulusal Sağlık Sistemi, Birleşik Krallık’ta koronavirüse karşı aşılama programı yapmaya hazırlanıyor. Ülkenin en büyük aşılama süreci olacağı iddia edilen planda emekli doktorlar ve fizyoterapistlerden oluşan bir sağlık çalışanları ordusu görevlendirilecek.
Görev alacaklar arasında deneyimi olmayan, 2 saatlik bir online eğitim alacak sağlık çalışanları da var. Ülkede aşı ilk olarak 22 milyon yetişkine uygulanacak.
İngiltere’de toplam vaka sayısı 1 milyon 229 bin 140 olarak açıklanırken, salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 46 bin 724 oldu.
ABD yönetimi koronavirüse kayıtsız
Dünya çapında salgından dolayı en çok ölümlerin görüldüğü ülke olan Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) salgının başladığı günden beri salgın sebebiyle 250 bin 180 kişi hayatını kaybetti.
ABD’de son iki haftadır her gün 100.00’den fazla koronavirüs vakası görülüyor. Salgının başından bu yana yaklaşık 11.5 milyondan fazla kişinin salgına yakalandığı tahmin ediliyor.
ABD’de ölüm sayısının durdurulamaması, ABD Başkanı Trump’ın devir-teslim sürecini başlatmamasını akıllara getirdi. Seçimleri kazanan Demokratlar’ın adayı Joe Biden geçen hafta “Eğer Trump görevi bırakmazsa daha çok insan ölür” demiş ve salgını önleyecek önlemleri yapamadıklarını dile getirmişti.
Hastanede tedavi görenlerin sayısı arttı
Fransa‘da koronavirüse yakalanan kişi sayısı 2 milyon kişiyi geçti. Toplam can kaybı ise 46.698 oldu.
Öte yandan Fransa Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Jerome Salomon, son günlerde günlük koronavirüs vaka sayısının düştüğünü belirtti. Salomon, hastanede tedavi görenlerin sayısının 33 bin 500’e ulaştığını, bu rakamın salgının başından beri en yüksek rakam olduğunu belirtti.
İtalya yoğun bakım ünite sayısını artırdı
İtalya‘da salgın başladığından beri vaka sayısında rekora koşan ülkelerden. Ülkede bu zamana kadar koronavirüse yakalananların sayısı 1 milyon 270 bin olarak açıklanırken, salgın sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 47.217 oldu.
İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, yoğun bakım ünite sayılarını artırdıklarını, yoğun bakım üniteleri üzerinde herhangi bir baskı olmadığını söyledi.
İspanya’da son durum
İspanya‘da ise toplam koronavirüs vakası 1.5 milyonu geçerken salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 42.039 olarak açıklandı. Koronavirüse karşı mücadele için oluşturulan sağlık komisyonunun başında olan, Acil Sağlık Hizmetleri ve Uyarılar Koordinasyon Merkezi Direktörü Fernando Simon, yeni vaka sayılarının düşüş aşamasında olmasına rağmen rakamların hala çok yüksek olduğunu söyledi.
İspanya’da koronavirüse karşı önlem amaçlı 25 Ekim’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
Almanya’da tedbirlere karşı protesto
Almanya‘da ise toplam vaka sayısı 867 bini geçerken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 13.309 oldu.
Almanya son zamanlarda vakaların artmasıyla birlikte koronavirüs önlemlerini artırmıştı. Fakat, hükümetin bu kararı protesto edildi. Polis göstericilere müdahale etti.
Belçika’da ölüm sayısı 15 bini geçti
Belçika‘da bugüne kadar 545 bin 787 kişi virüse yakalandı. Salgın nedeniyle 15 bin 25 kişi de hayatını kaybetti.
Belçika’da hükümet salgına karşı gece sokağa çıkma kısıtlaması ve temel ihtiyaç malzemesi satanlar hariç tüm mağazaların kapatılması tedbirlerini almıştı.