DünyaEnerjiManşet

Dünyada kişi başına düşen güneş enerjisi tüketimi ne durumda?

0
Fotoğraf: Shutterstock

Güneş enerjisi kullanımı M.Ö 4.000 yılına kadar uzanıyor. Bu tarihte eski uygarlıklar yaz aylarında aşırı ısıyı azaltırken, kışın güneşin sıcaklığını daha fazla kullanacak konutlar tasarlamak için güneş mimarisi kullanıyordu.

Uzun geçmişine rağmen yenilenebilir bir güç kaynağı olarak güneş enerjisine daha yeni güvenmeye başladık. BP’nin Dünya Enerjisi İstatistiksel İncelemesi’nden yola çıkarak Our World in Data tarafından hazırlanan bu veri görselleştirme 54 yıldan uzun bir sürede güneş enerjisi tüketiminin dünya genelinde nasıl arttığını gösteriyor.

Avustralya güneş enerjisinde dünya lideri

Güneş enerjisi tüketimi kilovat saat (kWh) olarak ölçülür ve en son tahminlere göre Avustralya, 2019 yılında 1.764 kWh ile kişi başına en yüksek güneş enerjisi tüketimi açısından dünyanın lideri. Bu başarının arkasındaki kombinasyon ise şu şekilde:

  • Optimum hava koşulları
  • Kişi başına yüksek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH)
  • Güneş enerjisine geçişi teşvik eden tarifeler

Kurulumda mali yardım ve tarife garantisi gibi devlet sübvansiyonları, konut tipi güneş enerjisi sistemlerinin maliyetlerini watt başına yalnızca 0,70 ABD dolarına düşürmeye yardımcı oluyor.

 

İkinci sırada yer alan Japonya, kişi başına toplam birincil enerji tüketimine kıyasla en yüksek güneş enerjisi payına (yüzde 3,59) sahip. Bunun sebebi ise 2011’deki Fukuşima nükleer felaketinden sonra, ülkenin 2030’a kadar yenilenebilir enerji kullanımını ikiye katlama planları yapması.

Japonya, terk edilmiş golf sahalarını yeniden düzenlemekten yüzen “güneş adaları” inşa etmeye kadar yaratıcı yollarla bugünkü yüksek güneş enerjisi kullanım oranlarına ulaştı.

Türkiye‘de 2019 yılında kişi başına düşen güneş enerjisi tüketimi ise 324 kWh olarak gösteriliyor.

Listenin en alt sırasındaki ülkeler

Öte yandan, güneş enerjisi kullanımında geride kalan birkaç ülke fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı ülkelerden oluşuyor. Bunlar arasında Irak, İran ve Venezuela gibi birkaç OPEC üyesi ve eski üye ülke Endonezya bulunuyor.

Fosil yakıta dayalı ekonomi, dünyanın en çok yıllık güneşlenme saatini alan bölgelerinde bulunan bu ülkelerin güneş potansiyelini neden gerçekleştirmediğini açıklayabilir.İlginç bir şekilde İzlanda bu listede farklı bir nedenden dolayı yer alıyor. Ülke güneş enerjisi yerine hidroelektrik ve jeotermal enerjiden yararlanmayı tercih ediyor.

Solar enerjinin geleceği

Yukarıdaki görselleştirme, güneşin küresel enerji karışımı üzerindeki etkisinin daha yeni başladığını gösteriyor. Güneş enerjisi üretimiyle ilgili maliyetler düşmeye devam ettikçe, güneş enerjisini daha önemli bir güç üretim aracına dönüştürmek için istikrarlı bir yol izliyoruz.

Sonuç olarak, dünyanın toplam yenilenebilir kaynaklardan öngörülen enerji karışımının 2040 yılına kadar yüzde 300’ün üzerinde artması bekleniyor, güneş enerjisi de yükselen bir trend izliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.