Hayvan HaklarıManşet

Dünyada kaç karınca var?

0
Hong Kong Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Dünya üzerindeki karıncaların sayısını hesapladı. Araştırmaya göre hayvanların hali hazırdaki nüfusu yaklaşık 20 katrilyon.

Karıncaların sayısını tespit etmek, bu hayvanların yaşam alanlarında iklim değişikliği gibi faktörlerden dolayı yaşanan değişikliklerin sonuçlarını öğrenmek için önemli.

PNAS adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan araştırma kapsamında, daha önce yapılan ve yapıldıkları yerlerdeki karınca sayısını belirleyen 489 çalışma incelendi.

Sonuçlara göre her bir insana karşılık, 2.5 milyon karınca yaşıyor.  Karıncaların toplam ağırlığının 12 megaton kuru karbona ulaştığı düşünülüyor, ki bu da tüm yabanıl kuş ve memelilerin toplam ağırlığından fazla bir ağırlıkları olduğu anlamına geliyor

Makalenin başyazarı: Akıl almaz!

İncelenen çalışmalar bütün kıtalarda gerçekleştirilse de Orta Afrika ve Asya gibi bazı bölgelerde yeterli veri elde edilemediği için araştırma ekibi karınca sayısının daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Makalenin başyazarı Patrick Schultheiss, bulgular için “akıl almaz” değerlendirmesini yaptı.

2019’da yapılan bir çalışma, böcek türlerinin yüzde 40’ından fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu göstermişti. Ancak çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar, karıncaların sayısının azalıp azalmadığından emin değil.

15 bin 700’den fazla türü olan karıncalar, hem av hem de avcı olarak bulundukları doğada önemli rol oynuyor; bitkilerin tohumlarının dağılmasında kritik bir role sahip.

You may also like

Comments

Comments are closed.