Dünya Ticaret Merkezi bir günde yüzlerce kuşu öldürdü

ABD eyaleti New York’un Manhattan sokaklarında göç sırasında yaşamını yitiren 261 kuşun cansız bedenine ulaşıldı.

Kaldırıma saçılmış yüzlerce parlak renkli göçmen kuş cesetleri, Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin dış cephesinde sonlarını bulmadan önce sonbaharda güneye doğru yolculuk yapıyordu.

‘Korku filminden bir sahne gibi’

Kuşların cansız bedenlerini toplayan Melissa Breyer “Oraya vardığımızda saat 06.15’ti ve güneş tam olarak doğmamıştı. Ama yine de onları görebiliyordunuz. Korku filminden bir sahne gibiydi” ifadelerini kullandı.

NYC Audubon‘un Güvenli Uçuş Projesi için gönüllü olan Breyer, Manhattan’da ölü kuşları aramak için sabah saatlerinde sokakları turluyor. Yıllardır bu işi yapan Breyer daha önce bu ölçekte bir ölüm ile karşılaşmadığını söyledi.

‘Lütfen ışıkları kapatabilir miyiz?’

Dünya Ticaret Merkezi çevresinde siyah beyaz ötleğenler, Amerikan kızılkuyrukları, kuzey parulaları ve fırın kuşları dahil olmak üzere 261 ölü kuşa rastlandı. Daha sonrasında New York’ta bir vahşi yaşam rehabilitasyon merkezi olan Wild Bird Fund‘a 30 tane daha getirdi.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Breyer “Lütfen göç sırasında ışıkları kapatabilir miyiz?” ifadelerini kullandı. Paylaşımındaki videoda ise Breyer’in Dünya Ticaret Merkezi kompleksini koşu ayakkabılarıyla gezdiği, birkaç adımda bir durup düşen kuşu aldığı ve plastik bir torbaya koyduğu görüntüleniyor.

Her yıl on binlerce ölüm

Vice News’in aktardığına göre her yıl New York’ta yaklaşık 90 bin ile 230 bin arasındaki göçmen kuşun bina camlarına çarparak öldüğü tahmin ediliyor. Göç mevsiminin sadece altı hafta sürdüğü düşünülürse bu sayı oldukça yüksek.

Her yıl da tablo daha da kötüleşiyor. Wild Bird Fund direktörü Rita McMahon’a göre, merkez tarafından tedavi edilen kuş hastalarının sayısı geçen yıla göre yüzde 20 arttı.

Neden ölüyorlar?

Her sonbahar göçünde bu kadar kuşun ölmesinin ise birkaç nedeni var. Kuşlar yansımaları anlayamıyor ve dolayısıyla şeffaf camı fiziksel bir engel olarak düşünmüyor.

Ek olarak, geceleri parlak ışıklar, potansiyel olarak iç yön algılarını bozarak göçmen kuşları çekiyor. Bir nevi ölüm tuzağı haline geliyor.

Ne yapılabilir?

Çarpışmaları önlemenin kolay ve etkili yolları var. Örneğin dış mekanlar için cam desenleme, gölgeliklerle kaplama veya cam filmleri ekleme gibi sayısız kuş dostu bina tasarımları mevcut.

Ocak ayında New York’ta Yerel Kanun 15 yürürlüğe girdi ve yeni bina projelerinin cephelerinin en az yüzde 90’ında 75 fit yüksekliğe kadar kuş dostu malzemeler içermesini zorunlu kıldı. Ancak, Dünya Ticaret Merkezi kompleksindekiler gibi mevcut binalar önemli ölçüde yenilenmedikçe, yasa onlar için geçerli değil.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete