DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Dünya Sağlık Örgütü’ne uluslararası soruşturma başlatılacak

0
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), koronavirüs salgını konusundaki tutumu nedeniyle uluslararası bağımsız bir soruşturmaya tabi tutulmasına karar verildi. Örgütün Çin’den gelen baskılara boyun eğdiği ve salgını geç ilan ettiği iddia ediliyordu.

DSÖ’nün en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi’nin 73’üncü toplantısı için video konferans aracılığıyla bir araya gelen 194 üye ülkeden 100’ü, örgütün salgın yönetimi konusunda denetlenmesi için sunulan önergeyi onayladı.

Avrupa Birliği tarafından da desteklenen önerge, örgüt hakkında ‘tarafsız, bağımsız ve kapsamlı’ bir soruşturmanın yürütülmesini öngörüyor. Tasarıda, sadece DSÖ’nün değil, genel olarak uluslararası çapta verilen yanıtın soruşturulması ve ülkelerin attığı adımların incelenmesi isteniyor. Ayrıca virüsün kaynağının soruşturulması da talep ediliyor. Kabul edilen metinde, DSÖ’nün küresel sağlık çabalarındaki lider rolüne destek ise teyit ediliyor.

Soruşturmanın en kısa zamanda başlayacağı belirtildi.

Karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın DSÖ’ye gönderdiği ‘ültimatom mektubunun’ ardından geldi. Trump örgütü, 30 gün içinde çalışmalarını iyileştirme taahhüdünde bulunmaması halinde maddi desteğini kesmekle tahdit etmişti. Soruşturmanın ne zaman başlatılacağına dair kesin bir tarih belirlenmese de ABD’nin DSÖ’deki misyonu, kararın ardından yaptığı açıklamada, soruşturmanın ‘hemen’ başlaması çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, salgın süresince bazı adımları atmakta geç kaldığı ve yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu gerekçeleriyle de eleştirilerin odağındaydı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.