Dünya Sağlık Örgütü’ne uluslararası soruşturma başlatılacak

Tasarıda, sadece Dünya Sağlık Örgütü’nün değil, uluslararası çapta koronavirüs salgınına verilen yanıtın soruşturulması ve ülkelerin attığı adımların incelenmesi isteniyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), koronavirüs salgını konusundaki tutumu nedeniyle uluslararası bağımsız bir soruşturmaya tabi tutulmasına karar verildi. Örgütün Çin’den gelen baskılara boyun eğdiği ve salgını geç ilan ettiği iddia ediliyordu.

DSÖ’nün en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi’nin 73’üncü toplantısı için video konferans aracılığıyla bir araya gelen 194 üye ülkeden 100’ü, örgütün salgın yönetimi konusunda denetlenmesi için sunulan önergeyi onayladı.

Avrupa Birliği tarafından da desteklenen önerge, örgüt hakkında ‘tarafsız, bağımsız ve kapsamlı’ bir soruşturmanın yürütülmesini öngörüyor. Tasarıda, sadece DSÖ’nün değil, genel olarak uluslararası çapta verilen yanıtın soruşturulması ve ülkelerin attığı adımların incelenmesi isteniyor. Ayrıca virüsün kaynağının soruşturulması da talep ediliyor. Kabul edilen metinde, DSÖ’nün küresel sağlık çabalarındaki lider rolüne destek ise teyit ediliyor.

Soruşturmanın en kısa zamanda başlayacağı belirtildi.

Karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın DSÖ’ye gönderdiği ‘ültimatom mektubunun’ ardından geldi. Trump örgütü, 30 gün içinde çalışmalarını iyileştirme taahhüdünde bulunmaması halinde maddi desteğini kesmekle tahdit etmişti. Soruşturmanın ne zaman başlatılacağına dair kesin bir tarih belirlenmese de ABD’nin DSÖ’deki misyonu, kararın ardından yaptığı açıklamada, soruşturmanın ‘hemen’ başlaması çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü, salgın süresince bazı adımları atmakta geç kaldığı ve yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu gerekçeleriyle de eleştirilerin odağındaydı. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

İzmir’de yanan ormanlar imara açıldı, Belediye dava açıyor

İzmir'de 15 Ağustos'ta başlayıp günlerce süren orman yangını nedeniyle Bayraklı ilçesinde zarar gören 375 hektarlık alan, Cumhurbaşkanı kararıyla 'orman sınırları dışına çıkarılarak imara açıldı.

Fernas işçilerinin eylemi sürüyor: Kölelik düzenine karşı bir uyarı!

Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemiyle birlikte, madendeki iş güvenliği ve işçi sağlığı konusundaki ihmallere ilişkin videolar gelmeye devam ediyor. Maden işçileri, aileleriyle birlikte eylemlerini sürdürüyor. Bağımsız Maden-İş'ten yapılan açıklama ise Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na bir uyarı niteliğinde: 'Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasayı ve kanunları çiğneyemezsiniz.'

HRW’den Çevre Bakanlığı’na çağrı: Afşin-Elbistan santralinin genişletilmesine onay vermeyin

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afşin-Elbistan A Kömürlü Termik Santrali'ne iki ek ünite kurulmasına ilişkin çevresel etki değerlendirmesi raporuna onay vermemesi için çağrıda bulundu. 

EN ÇOK OKUNANLAR