GündemDünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü ‘küresel salgın’ ilan etti

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir açıklama yaparak yeni tip koronavirüsün (Covid-19) artık ‘pandemi’ (küresel salgın) olduğunu duyurdu. Koronavirüsün yayılma hızı ve etkilerinin “alarm verici düzeyde” olduğunu belirten DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu nedenle Covid-19’un pandemi olarak sınıflandırılabileceği değerlendirmesini yaptık” dedi. 

DSÖ Başkanı, ülkelerin virüse karşı yeterli adım atmamalarının da alarm verici olduğunu söyleyerek “Her ülke tespit, test, tedavi, izolasyon ve halkını harekete geçirmek yoluyla hâlâ bu pandeminin gidişatını değiştirebilir” diye konuştu.

Şu an 114 ülkede 118 bini aşkın vaka bulunduğunu ve 4 bin 291 kişinin virüsten yaşamını yitirdiğini bildiren DSÖ Başkanı sayıların daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Başka ülkeler yakında İtalya ve İran’ın durumuna düşecek’

DSÖ Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan ise “Mevcut durumda İtalya ve İran virüse karşı mücadelede ön cephe ülkeleri. Virüsten çekiyorlar ama size garanti edebilirim ki yakında başka ülkeler bu duruma düşecek” ifadelerini kullandı.

İran‘daki durumun “çok ciddi” olduğuna dikkat çeken Ryan, hastaların gözlemi ve bakımının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti. Ryan, son 24 saatte İran’a 40 bin test kiti gönderildiğini ancak tedarikin son derece kısıtlı olduğunu ve başka kaynaklar bulmaya çalıştıklarını söyledi.

İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 827’ye yükseldi

İtalya‘da virüs nedeniyle  hayatını kaybedenlerin sayısı ise 196 kişi daha artarak 827’ye yükselirken vaka sayısının 12 bin 462’ye yükseldiği açıklandı.

Sivil Savunma Ajansı tarafından yapılan açıklamada, 196 yeni ölümün kayıtlara geçtiğini, salgının ortaya çıkmasından bu yana ölü sayısındaki en büyük artışın yaşandığını kaydetti. Avrupa ülkelerinde virüsün en çok etkilediği İtalya’da koronadan kaynaklı toplam vaka sayısının ise 10 bin 149’dan 12 bin 462’ye yükseldiği ifade edildi.

Ülkede koronavirüs nedeniyle acil durum önlemleri ulusal düzeye genişletilmişti.

Pandemi ne demek?

Dünyada eşzamanlı olarak, çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara pandemi (salgın hastalık) deniyor. Bir hastalığı, ancak Dünya Sağlık Örgütü ilan edebiliyor.

2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Bu nedenle yüzbinlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

  • Yeni bir virüs olması
  • İnsanlara kolayca geçebilmesi
  • İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.